Учени откриха метод за удължаване на живота

Гладуващият организъм живее повече, смятат изследователите
14 окт 2019 17:15,
32
Учени откриха метод за удължаване на живота
Снимка: Pixabay

Специалисти от биологичната лаборатория MDI в щата Мейн (САЩ) откриха механизъм, който регулира продължителността на живота чрез модификация на матрична РНК, съобщава Юрик алърт.

Още по темата

Изследването е извършено с нематоди Caenorhabditis elegans, които са често използван животински модел за анализиране процесите на стареене заради кратката продължителност на живота им и сходството им с човека. Учените ограничили количеството на приеманите от червеите калории, а това е надежден метод за отлагане на стареенето и забавя развитието на болести у възрастните екземпляри.

Била проучена активността на гени у червеите на диета и у побратимите им с нормално хранене. Известно е, че при недостиг на калории организмът се пренастройва към режим на оцеляване. Било констатирано, че при това важна роля играе посттранскрипционната регулация на гени, когато матричната РНК е подвластна на различни модификации. Диетата с ограничен прием на калории засяга стотици гени, като за много от тях не е установено, че участват в процеса на стареене, пише БТА.

Получените резултати ще допринесат да се разработят препарати, които имитират последствията от гладуването без неприятни странични ефекти. По мнението на учените, това ще доведе до внедряване на методи, които увеличават продължителността на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без завист, злоба, негативни мисли се живее най добре и на всеки колко му е отредила съдбата, и ако не е си научил урока отново ще се преражда докато не го научи, земята е ферма за енергия на виши същества.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дилема: 100 г гладен или 60 г щастлив?
26
0
 
7
 
! Отговори
арматуриста преди 4 години
Загрижих се за другарите от БСП,защото много се оядоха и рано ще хвърлят топа.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи това дето гладувам по цял ден на работа ми удължава живота ?
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Да, интересно е наистина. Теорията,която чух от приятел, който завърши Билогия и Химия (или каквото се казваше, рано е да му звъня и да го питам), идеята е, че обработката на веществата е, като работата на ДВГ. Може да работи с по-малко, но за да е оптимален, му трбява повече. За съжаление, като има повече, се износва по-бързо.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е откритие от днес или вчера ве гнясажии. Това се знае от десетилетия, има немалко написани книги по въпроса, много от тях дори преведени на български. Образовайте си ги малко тея вши журнальъ
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сите български пенсионери са от столетници нататък...Само дето сме последни в ЕС по средна продължителност на живота. Пък сме най-гладуващата нация. Особено след пенсиониране. А ся де?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 16 до 19Ти май здраво си зациклил на тема - предписано от дипломиран лекар. Както каза, лекарите не биха предписали на някой да пуши, да се налива с алкохол или да зоба анаболи...но милиони хора го правят. От години пия мултивитамини, които не да ми предписани от лекар и съм жив.Аз просто споменах една хранителна добавка, която се предлага на пазара от десетки производители. Който се интересува ще прочете за нея и сам ще си прецени.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,Истината е като водата,в какъвто съд я налееш,такава форма ще придобие.''' /древен цитат/. Та великите учени открили че постенето овеличавало животът.Ами да бяха прочели индийските ,,Веди'',най старите книги на света.Да бяха прочели Библията или Корана,преди да похарчат милиони долари за нещо което е известно нам днес от няколко хиляди години.А всъщност от къде е било известно ,,постенето'' в древноста,това вече никой не знае.Изключително глупава и ненужна статия,оправдаваща $$$$ разхищение
19
0
 
12
 
! Отговори
MGTOW преди 4 години
Аз го открих преди няколко години. Не се занимаваш с жени и "любоффф" и поне 10 години са ти +
18
1
 
2
 
! Отговори
Заболяването? преди 4 години
До Анонимен 16При половината заболявания, регисрирани в СЗО, се ограничават дори определени храни, какво остава за преработени хранителни добавки и витамини. То и алкохолът и цигарите се продават без рецепта.Оставяме настрана скритата реклама, такива съвети не се дават на общо основание. Всеки организъм е различен, всяка болест или комбинация от такива - също.Само дипломиран лекар, и то със спецалност, може да дава такива "рецепти".Вече дори ромките-врачки се научиха.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Непрекъснато се опитват да ни накарат да не ядем.
16
2
 
18
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Ти ми дай свински пържоли и червено вино, па ме чакай да умра!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14Веществото, което спомена 10 е хранителна добавка, която се предлага навсякъде в аптечната мрежа. Не е нужна рецепта за нея. Съдържа се в големи количества в люспите на гроздето и четвеното вино. В аптеките се продава концентрат.Всеки може да прочете на опаковката и да прецени дали би му понесло.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при това положение нашите пенсионери които постояно страдат от недояждане особено тези с 200 лева пенсия трябва да са столетници според тази теория но уви тя е разбита на пух и прах една от наи големите смъртности е установена в българия затова предлагам тази теория да си я наврът в ***
13
1
 
3
 
! Отговори
АКО! преди 4 години
До Анонимен 10Не се представите с истинското Ви име и не сте доктор на медицинските науки, нямате право да давате медицински съвети, и дори носите наказателна отговорност за това. Това важи за целия ЕС. Или се представете и застанете зад твърденията си или нека Ви изтрият "лечението", което предписвате.Някой може да е алергичен, друг може да пие лекарства, които не бива да се съчетават с веществото, което сте "изписал". Не бива така.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 Става дума за периодичен глад, а не за перманентно недохранване. Нарича се фастинг и се прави 2 пъти седмично...не се яде по 24 часа. В останалото време се храниш нормално, без да преяждаш и наваксваш с калориите за гладните дни.
11
1
 
22
 
! Отговори
Тялото преди 4 години
То седи цял ден гладен и ще ти се стори много дълъг живота.
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова ли анорексичките падат по подиумите и *** като мухи защото живеят по-дълго?
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладуването е един от малкото научно потвърдени начини за удължаване на живота.Все още не е съвсем изяснен механизма. Друг работещ начин е с консумацията на веществото Ресвератрол, което се съдържа в люспата на гроздето и в някои други плодове.Гледах интервю на известен професор по генетика от Харвард, който разказваше именноза това. Гладуващи мишки, живеели поне с 50% повече.