На планети, кръжащи около черни дупки, не може да има живот

Става дума за високоенергийна радиация
16 окт 2019 22:40, Елка Василева
21
На планети, кръжащи около черни дупки, не може да има живот

Учени под ръководството на астрофизика Джереми Шнитман от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА заключиха, че на планети, които кръжат около черни дупки, вероятно е невъзможно да има живот заради синьото отместване на светлината, съобщи Физ.орг.

Макар да не излъчват светлина, черните дупки може да имат акреционни дискове - структури от плазма и горещ газ, които орбитират около гравитационен капан, преди да попаднат на хоризонта на събитията.

Дискът може да излъчва достатъчно енергия, за да създаде около черната дупка обитаема зона, в която планетите са с подходящи условия за живот, включително подходяща температура и вода в течно състояние.

Акреционните дискове обаче се въртят с много висока скорост, която се доближава до тази на светлината. В резултат излъчваната от единия край на диска светлина ще е с червено отместване, а фотоните в другия му край - със синьо отместване.

При синьото отместване дължината на електромагнитните вълни е малка, докато честотата им нараства, т.е. настъпва изменение в ултравиолетовата част на спектъра. Казано с други думи, става въпрос за високоенергийна радиация, която е катастрофална за хипотетичния живот.

Същевременно засега не е ясно възможно ли е в действителност край черни дупки да кръжат планети.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България как е създадена в Черна дупка Но пък природата е красива само оправниците със сините гама лъчи за 30 години преход Лъжата ,че сме хора04169
14
1
 
0
 
! Отговори
V преди 4 години
Тези изкривявания са от наща позиция .Важно е как се е родила светлината. Гама лъчите са малки и са резултат от бърза загуба на енергия на електрони . В синия спектър е малко над 400 нм . Също е малка .Трябва да се разбере какви явления предизвикват бърза загуба на енергия и кви по бавна . Другото е ала бала .
13
1
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Според мен статията е безсмислена! Все още не е изяснено дали изобщо планети могат да орбитират около черни дупки, а вече обсъждат дали там би могъл да възникне живот! Слагат каруцата пред коня, мисля...
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 11Бедната фантазия предполага ограничено съзнание. Богатата фантазия без научен метод и знания може и да е здравословна за индивида, но нездравословна за околните.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 11Това са терминологични и концептуални дебри. Отвъднаучна може да е реалността, до която науката не стигнала. Това не означава, че тази реалност е непознаваема за науката.
10
0
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Бедна ми е фантазията колко ограничено трябва да е съзнанието, за да допуска съществуването на отвъднаучна реалност, с ВЕРОЯТНОСТ.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 9И въобще, вие си противоречите през цялото време. От една страна, твърдите, че учените са ограничени същества, занимават се с безсмислици и не виждат по-далече от носа си. От друга страна, се опитвате да ги "оборвате" с научни аргументи и терминология, въведена от самите учени. Да не говорим, че ежедневно използвате техниката, която се основава на откритията на старите учени, а са доразвити и стигнали до вас благодарение на новите, същите, които безсмислено прахосват народната пара.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 9Вероятно има "отвъднаучна реалност", но не е живот в случая. Учените всъщност, поне истинските такива, трябва да се радват, когато открият нещо ново. През миналия век много се спекулираше с идеята за живот на силициева основа. Оказало се невъзможно, което е жалко, донякъде. И как откриването на електромагнитните вълни е променило представите ни за живота, конкретно?
7
0
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
"Останалото", е отвъднаучна реалност. Каквато допреди 150г. са били електромагнитните вълни и не само.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Европеец (спътника)А "вие" познавате някакъв друг живот, който може да съществува в такива условия? Може би живот на субатомно ниво? Виртуален? Животът си е живот - въглеродни вериги, аминокиселини, нуклеинови киселини. Останалото е ненаучна фантастика или друга форма на организация на материята, която може да е всякаква, но не е живот.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но е напълно възможно в бъдеще разумна сила да черпи енергия използвайки е като соеобразен реактор.Например сливането на две и повече черни дупки произвежда толкова енергия че формира своеобразни вълни във времето пространството и гравитацията.Вълнуващо събитие.Ахх колко сме малки и колко кратко живеем.Добре че имаме некъф мозък поне.
4
5
 
6
 
! Отговори
Фото Мексико преди 4 години
То това и аз мога да го кажа без да съм учил 1000 години за астрофизик.Ей такава работа ми трябва.Без никакви отговорности и по цял ден да дрънкам глупости които ги има написани в интернета
3
2
 
5
 
! Отговори
Европеец (спътника) преди 4 години
Не може за живота, който вие познавате.Наивен и твърдоглав е човека...
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А според друга теория е възможно в момента да съществуваме в черна дупка. Разни учени, разни теории.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък заключвам, че това заключение на учените е напълно в синхрон с теорията на Айнщайн за относителността и Питагоровата теорема.