Учени открили живот на Марс още през 70-те на миналия век?

НАСА така и не повтаря тестовете
16 окт 2019 19:19, Нели Христова
25
Учени открили живот на Марс още през 70-те на миналия век?
Снимки: Reuters

Всички се питат имало ли е живот на Марс и дали Червената планета е бъдещето на нашата Земя. Оказва се, че поне на един от въпросите сме отговорили още през 70-те на миналия век.

В статия, публикувана в Scientific American journal, бившият учен от НАСА Гилбърт Левин твърди, че още през 1976 година, когато пращат сондите "Викинг" на Марс, са открили доказателства за живот на планетата. 

По време на експериментите наречени Labeled Release (LR) учените тестват почвата на Червената планета. "Тогава отговорихме на вечният въпрос", пише Левин в статията си.

Сондите "Викинг" поставили хранителни вещества в почвата. Ако имало живи организми, то те щели да ги изядат и да оставят следи от метаболизъм, които радиоактвни монитори щели да засекат. За да бъдат данните точни, тестът се повтарял в почва, която предварително е била изпечена - процес, който е щял да убие всички живи организми, ако има такива, в нея.

В първите тестове следи имало. Във вторите нямало. Ала според Левин, НАСА не успяла да открие органични материали в почвата на Марс. Не успяла да повтори теста и в лабораторията си по-късно. За това организацията отхвърлила резултатите като фалшиви и ги отдала на непозната химична реакция.

"НАСА заключи, че LR е открил нещо, което имитира живот, но не и живот като цяло. От "Викинг" насам нито една от сондите на организацията не е носила инструмент за засичане на органични вещества със себе си", пише Левин в статията си.

"Какво е доказателството, че на Марс няма живот? Никакво", допълва той. Той обяснява, че дори и в мисията си през 2020 година, сондата, която НАСА ще прати на Червената планета, няма да има уред за засичане на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН"АТМОСФЕРАТА НА МАРС Е 95% ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД!!"И е супер студено.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фейк нюз
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две извънземни вечерят. По едно време едното пита:- Абе, много е вкусно това месо! Какво е?- Човешко.- Ама как човешко, нали първият междугалактически закон казва да не се ядат интелигентни същества???- А, интелигентни... На три валета вика "без коз"...
16
1
 
19
 
! Отговори
Бай Ганьо 2 преди 4 години
И да има и да няма,тия работи простолюдието не ще узнаем никога.Правителствата ни казват само това което трябва да знаем.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Открили те. Антични македонци открили.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
учени открили живот е заглавието а в статията пише че отхвърлят жишот на марс , последно кое е
13
5
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 12Религията първоначално винаги твърди едни неща(религиозни догми), но след като тези неща бъдат отречени от науката, посредством съответните доказателства, представителите на религиозните учения подхващат новата идея "за всеобхватния характер на нещата". Проблемът е, че пропуските стават прекалено прекалено много, а това би подкопало доста сериозно вярата на хората.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Из марсиански народопоговорки:"Зелено човече и добре да живее, може да срещне американец."
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Откриването на живот на други планети, влиза в конфликт с някои религиозни схващания за уникалността на живота на нашата планета. "Няма такова нещо. Просто нещата стават далеч по-големи и всеобхватни
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това се спори вече 40 години. Левин твърди едно, другите твърдят друго. Експериментите на Викинг не са били подходящи за намиране на живот. А днес се счита че повърхността на Марс е токсична и радиоактивна.
9
12
 
6
 
! Отговори
икономист преди 4 години
По-точно НАСА са открили, че на Марс има живот, но го пазят в тайна. Има някои неща, които не трябва да стават известни за широката общественост. Откриването на живот на други планети, влиза в конфликт с някои религиозни схващания за уникалността на живота на нашата планета. Може би точно затова са скрили тази информация...
8
8
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Живота е открит отдавна на Марс,но факта е...скрит,защо ли.Знам отговора и той е...***,да не безпокоят тези които живеят вече там.Кои живеят там ще видим скоро,след 50 години.Толкова им остава...спокоен живот на марсианците,да са живи и здрави.(из записките на...космическият пътешественик от Кривунделово)
7
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако на планета от слънчевата система има живот, то този живот е дошъл от Земята. Елементарно е, но не толкова елементарно, колкото учените и журналистите.
6
3
 
21
 
! Отговори
До №1 преди 4 години
И какво конкретно е казала Грета, та да я слушаме?Да се кара злобно може всеки. Да предложи решение и да го реализира е друга работа.
5
3
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Скоро очаквайте -данък марсиански проучвания
4
9
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Айде пак храна за безмозъчните любители на конспиративните теории!!! Не само ние но и извънземните където и да са те още хиляди години ще ни трябват докато се открием!
3
0
 
21
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
Ние от отдавна сме сред Вас...Наздраве!
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теории много, а истината само една, която за съжаление още не знаем! Още доста тенекии ще потрошим, докато изследваме Марс за живот.
1
24
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МАРС Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЪС ЗЕМЯТА АКО НЕ СЛУШАТЕ ГРЕТА ТУНБЕРГ!!!АТМОСФЕРАТА НА МАРС Е 95% ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД!!