Добрата новина: Озоновата дупка се е смалила драстично

Каприз на времето, а не действията на хората, е причина за това
23 окт 2019 13:22,
30
Добрата новина: Озоновата дупка се е смалила драстично
Снимка: Reuters

Озоновата дупка в близост до Южния полюс тази година е по-малка, отколкото когато е открита, но това се дължи по-скоро на капризното антарктическо време, отколкото на усилията да се намали замърсяването, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на НАСА.

Още по темата

Тази есен средният размер на дупката в защитния озонов слой на Земята е 9,3 милиона квадратни километра - по-малък, отколкото при откриването й през 1985 г., допълва БТА.

За сравнение - дупката беше най-голяма през 2006 г. - 26,6 милиона квадратни километра.

"Това е наистина добра новина - повече озон над полукълбото, по-малко ултравиолетова радиация на повърхността", казва Пол Нюман от НАСА.

Озоновият слой защитава живота на Земята от вредната слънчева радиация, но хлорни съединения, които могат да се запазят във въздуха 100 години, го разяждат, създавайки изтъняване и дупка над южното полукълбо.

Дупката достига максимума си през септември и октомври, преди да изчезне към края на декември и да се появи отново през пролетта в южното полукълбо.

Протоколът от Монреал от 1987 г., подписан от всички държави в света, забрани много от хлорните съединения, използвани в хладилниците и аерозолите. Забраната доведе до смаляване на озоновата дупка, но тазгодишното й рекордно свиване не е плод на тези усилия, отбелязва Нюман.

"Това е просто каприз на времето", казва Брайън Тун, специалист по атмосферни науки от университета на Колорадо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
Додо преди 4 години
А леда на Антарктида се удебелява всяка година от 5 години насам! Усещате ли, как тъничко смениха от global warming на climate change?
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недейте така ве! Сега либерастичните *** как ще правят милиарди за фалшивото им глобално затопляне и озонова дупка.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога свари бе , нали изписахте тонове коментари , в които се твърдеше,че трябват векове ,за да се смали поне малко- ей, това фейка за нищо го нямате
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една озонова дупка която пълни джобовете на едни тарикати и изтънява другите на едни овце...
19
0
 
8
 
! Отговори
Димо преди 4 години
То какво ли не се изписа от "видни" академици и професори по темата...при това световно признати.Едни направиха пари от това...друго мнооого пари,порсто защото думата еко едва ли не се превърна в номинал.Е края на света не дойде.Замърсяването е още по голямо.Със сигурност на нашето поколение ще му се размине апоколипсиса.
18
3
 
10
 
! Отговори
Св преди 4 години
Е сега какво ще лъжат производителите на очила с UV защита и производителите на кремове против изгаряне с UV защита, на сенници и шапки с UV защита. Нали все повтаряха че заради озоновата дупка било вредно. Трябва спешно да измислят други трикове, иначе ще се окаже както винаги е било, че просто трбява да се овлажнява с какъвто и да е крем кожата (ако въобще трябва да се пече), и с каквито и да е очила (ако въобще трябва да носим). Хиляди години хората не са притежавали тези благини и са оцелели
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опреди 2-3 години се знае че е по малка от при откриването й, някъде около средата на 80те. Не се споменава никъде обаче. И не било в следствие на приетите мерки? Голем смех... а на капризите...
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам на тази новина. Искам това да излезе да го каже някой учен по телевизията а не медиите дето са "чул не дочул".
15
0
 
19
 
! Отговори
Един преди 4 години
Как така ва? Начи като се увеличава, ние сме виновни, пък като се смалява, не е благодарение на мерките? Ми дори да е вярно, начи мерките са безполезни и залyдo сме наливали такса зелено спокойствие ...
14
5
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
И това се случва благодарение на кой? Бащицата на народа е прерязал лентичката и сега тече спешна процедура по затварянето на Дупката.
13
10
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
При това тотално замръзване на Земята, няма логика Озоновата дупка да се смалила "изведнъж". То да не е балон да му пуснеш въздуха. НАСА всички знаем, че обслужва президента на САЩ. Как така изведнъж потвърдиха думите на Тръмп, че замърсяване няма?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се окаже, че хората нямат никакво влиянив върху планетата накрая и това е така, когато няма да има какво да се яде и само пластмаса по водите то тогава всичко ще се рестартира от само себе си.
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турете данък озонова дупка и дайте парите наТръмп и Грета Тумберг да ни спасят.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 2Платените сте вие защото искате да обложите хората с зелени данъци под измисления предлог, че те са виновни за климатичните промени. Като е толкова лош петрола не използвайте всики продукти произведени с петрол от автомобили до лекарства.Забавно ми е как джуджета като вас си мислят, че могат да спрат слънцето да грее и дърветата да се разлистват.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате да знаете аз веднъж пробих черна дупка във мъглата и две три черни дупки във един облак от пушек. За съжаление антиматерията и квантовата механика ми попречиха да повторя този опит.
8
3
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Поредно доказателсво колко малък е човека пред природата и колко малко разбира от процесите които се случват милиони години наред. Непрекъснато се афишират само догадки на една или друга група "супер" учени.
7
13
 
23
 
! Отговори
ОСТАВКА веднага преди 4 години
Едно време при бай тошо никакви озонови дупки нямаше.Дойде ГЕРБ и се появиха озоновите дупки.Ама те простите българи пак за Фандъкова ще гласуват.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Ти нефт не ползваш, нали?
5
11
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Да, ламтят за тотален контрол за да помпят нефт и да правят милиарди и да дават някоя стотинка на мишки като тебе да повтаряте че хората не са виновни
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре да е малка дупката