Наблюдавана е тайнствената 9-а планета в Слънчевата система?

Смята се, че това е станало с космическия телескоп TESS
18 ное 2019 07:34, Елка Василева
41
Наблюдавана е тайнствената 9-а планета в Слънчевата система?
Снимка: архив, Reuters

Космическият телескоп TESS, който е предназначен за търсене на екзопланети чрез транзитния метод, може да е наблюдавал мистериозната девета планета, известна също като планетата Х, в Слънчевата система, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на учени от САЩ и Унгария.

Специалистите потвърждават, че TESS може да се използва за проследяване на транснептунови обекти, т.е. небесни тела отвъд орбитата на Нептун.

Бе изяснено, че в случая може да става дума за три небесни тела - Седна с видима звездна величина 20,5-20,8, кандидата за планета джудже 2015 BP519 с видима звездна величина 21,5 и обекта 2015 BM518 с видима звездна величина 21,6. Оказало се, че изображенията на трите обекта са размити, но разпознаваеми.

Резултатите от моделирането показали, че планетата Х ще е различима като обект с видима звездна величина 19-24. Това означава, че съществува хипотетичната възможност TESS да "разгледа" планетата Х.

Специалистите предполагат, че космическият телескоп вече я е наблюдавал, но ще мине много време до анализирането на получените данни.

Телескопът открива екзопланети, когато те преминават на фона на диска на звездата си. Това намалява видимия блясък на светилото.

Деветата планета в Слънчевата система обаче никога не преминава между TESS и Слънцето. Откриването й все пак е възможно, защото телескопът дълго време наблюдава определени участъци от небето, създавайки множество изображения. Сумирането им позволява да се усили яркостта на далечни обекти.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
анон преди 4 години
Иначе да, това е т. нар. планета Нибиру, на която живеят Анунаките, които са ни дали МНОГО.
33
0
 
6
 
! Отговори
анон преди 4 години
Моля, редактирайте си заглавието! Тъпо е да се слага въпросителен знак в края на съобщително изречение. Тези неща се учат в ранна детска възраст.
32
1
 
1
 
! Отговори
rendering преди 4 години
Nice" 3D, a psevdoKuchkov - v Polsha
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Някои хора си основават самочувствието на това колко факти са им канонизирани в главите. "На базата на факти се гради осезанието за света около теб. Колкото си по-информиран, толкова по-труден си за манипулация и по-успешен си в манипулирането на останалите и в манипулирането на системата. В днешни дни, когато информацията е на един клик разстояние, да бъдеш неинформиран е избор. Избор който на пръв поглед прави живота по-лесен и по-***, но всъщност обрича на посредственост.
30
1
 
2
 
! Отговори
Ken преди 4 години
ВЪПРОСИТЕЛНИ ИЗРЕЧЕНИЯНаричат се още въпроси. Въпросителни са изреченията, с които се обръщаме към някого, за да го попитаме нещо. Те се образуват с помощта на въпросителни думи. кой,коя,кое,кои,какъв,каква,какво,какви,какво,къде,кога,как,колко,защо,що,ли,дали,нали,нимаВ края на всяко въпросително изречение се поставя въпросителен знак.Кой дарява ни живота?Какво ще има за вечеря?Къде отлетяха щъркелите?Защо месечината е кръгла?
29
0
 
1
 
! Отговори
Ем чи преди 4 години
Ааа добре
28
1
 
7
 
! Отговори
Насрадамус преди 4 години
Нибиру?
27
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
хм!...."..може да е наблюдавал мистериозната девета планета,".."МОЖЕ",ама МОЖЕ и да НЕ е!-"Бе изяснено, че в случая може да става дума за три небесни тела"...?!?!..Е как уж е БИЛО ИЗЯСНЕНО,но не било ясно за какво точно става въпрос?..-"МОЖЕ да става дума за три различни небесни тела"...Като оставим настрана ФАКТА,че хиляди "учени" се стремят да заслужат платата си хвърляйки "бомби" от време на време,то бих препоръчал за такива "информации" да се ПОСОЧИ "АДРЕСНО" източника.Той не е тайна
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Нибиру не е планета а Шумерско божество. Захарая Ситчин който в момента ми цитираш е обикновен електротехник, които е решил да прави лесни пари от такива като вас. Той няма никакви познания по шумерска култура или знанията да разичта клиновидно писмо. Той като вас е гледал техни рисунки и ги е интерпретирал по това на каквото приличат...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Хапченцата.
24
4
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Тия да спрат да харчат пари. Да ги дадат на Боко на вдигне заплатите. Отговорите на всички важни въпроси от науката, политиката, историята отдавна са намерени от форумците на днес беге.
23
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да ни кажат че Нибиру наближава и да си подготвим сандъците. Преди 3 000 години когато тази планета е била в слънчевата система и жителите и са направили контакт с земляните са им дали знания. Но по онова време са живяли други земляни нее имало банкянски шлангажия и крушовишка яздачка на катъри. Та този път няма да правят контакт и да дават знания щото тарикатите Кравари ще ги обстрелват с ракети. Та да си знаете ако случайно сте живи когато дойде тази планета.
22
0
 
12
 
! Отговори
Полуграмотен преди 4 години
Какво иска да ни каже авторът с въпросителния знак в заглавието
21
1
 
4
 
! Отговори
Разбирача преди 4 години
Добре че бях аз да им я покажа
20
0
 
11
 
! Отговори
flat earth преди 4 години
До АнонименПрасоколедата наближавааааааааааа!
19
0
 
15
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Страхотна статия, нищо не разбрах. Браво Калкулатор, типично за твойте статийки. Крадем от някъде и даже не си правим труда да обясним за какво иде реч...
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Някои хора си основават самочувствието на това колко факти са им канонизирани в главите. Все едно живота се върти основно около това.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо толкова държите да се правите на компетентни по всички теми :))
16
2
 
16
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
На Ерис на български му викаме Ерида. Това са планети-джуджета и не са в същия кюп с останалите планети. Планетите в Слънчевата система са 8 и е така повече от 10 години.Древните пък изобщо не са знаели за Уран, Нептун и Плутон. Тези планети са открити много късно. Направо ме изненадва какви неща се приказват тук под претенцията за образование.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Аз пък разчитам на родните ни капацитети в коментарите. Тез учЕни за нищо не стават.