Къде в мозъка се заражда мотивацията и любопитството?

Американски учени изследваха зоната за вземането на решения
11 дек 2019 17:22,
15
Къде в мозъка се заражда мотивацията и любопитството?
Снимка: Pixabay

Учени от американската лаборатория "Колд спринг харбър" установиха как в мозъка се зараждат мотивация, любопитство, безпокойство и увереност, съобщава сайтът MedicalXpress, пише БТА.

Още по темата

Те са изследвали орбитофронталния кортекс - мозъчна зона у хората и животните, която е с голяма роля при вземането на решения. Невробиолозите наблюдавали активността на 485 нервни клетки в мозъците на три плъха, които трябвало да решат задачи, за да получат възнаграждение. За да определят кои неврони са активни, когато гризачът е уверен в решението си и очаква възнаграждение, специалистите използвали методи на машинното обучение.

Оказало се, че неврони в орбитофронталния кортекс формират няколко функционални групи, всяка от които участва в определен психофизиологичен процес, например поява на увереност във взетото решение или в размера на възнаграждението.

Освен това учените констатирали, че функционалните групи неврони се определят въз основа на анатомичната структура на невронните мрежи.

По мнението на учените, определянето на въпросните групи и структурата им може да бъде от полза за създаване на терапии на психични и неврологични заболявания, като депресия и болестта на Паркинсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Edin преди 4 години
Аи бъди сигурен София нее Ловеч аз да не ти стане нощната разходка приятна много здраве от един дето и понятие си няма от софия
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно бившия е в играта та по тия повод му казвам ти за там не ставаш то за цял Ловеч не ставаш и околията ми земи си гледаи телефоните дето и тях не знаеш остави се на мечтите си и остави батковците професионалисти заработят не бъди срам за София знам колко сте близки но не излагани а е
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои му казват изкривяване на гънката два дена гледам странности из феиса зех да се питам отде ли иде това коледно настроение тоя обладан сектор загледах се и остановявам в София странен квартал чиито никога не съм бил зех да мисля на луната ли съм знам кои познавам понеже съм живял преди години мина ми една мисъл си викам а дано *** надали *** знам ли мисля да експериментирам и тая дая пратя лично на Хлевене защо защото опита да ме занимава с бившия си които явно живее с нея е това
9
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Дрън дрън, та пляс, жълта новина
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До отCиднейAaв$тpалия Aма че ***
7
1
 
4
 
! Отговори
Асана преди 4 години
Каквото идва, от бaбyнaтa ми идва ....и по скоро любопитството зарежда мотивация!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде, в мозъка, се заражда мотивацията и любопитството? Където човекът каже. И когато човекът каже. Мотивацията и любопитството са по желание. Ето интересна тема за учените: Примерно при психопатите, чувства като удоволствие и удовлетворение се зараждат на съвсем различни места от на другите хора. Накратко: различните хора ползват с една и съща цел различни дялове от мозъка, всеки според нуждите и амбициите си. Всичко е по желание, особено ползването на мозъка.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересна и адекватна статия. Даже е базирана на реални проучвания. БравоА за тези, които мислят, че е безполезна: блъскайте си челото в стена за известно време, да видим колко адекватни ще сте.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сички ки умрем.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде в мозъка се заражда мотивацията и любопитството?Мозъкът в нашите географски ширини се интересува единствено от джибър проекти!
2
3
 
7
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Безполезна информация!
1
3
 
7
 
! Отговори
отCиднейAaв$тpалия преди 4 години
А знаете ли мерака в коя глава се заражда, да ви кажа ли