От ОАЕ тръгва арабски ренесанс – посягат към Космоса и новите технологии

Емирствата изпратиха сонда до Марс, заработи първата им АЕЦ
12 авг 2020 21:20, Елка Василева
50
От ОАЕ тръгва арабски ренесанс – посягат към Космоса и новите технологии
Снимка: архив, БГНЕС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) посягат към Космоса и към новите технологии. С първата мисия до Марс и първата атомна централа в арабския свят страната демонстрира новото си самочувствие пред региона и света.

Обединените арабски емирства действат с размах: в средата на юли те станаха първата арабска държава, изпратила космическа сонда на мисия до Марс. В началото на август заработи и първата им ядрена централа. Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, емир на Дубай и вицепрезидент на ОАЕ, я обяви за "първия мирен ядрен реактор в арабския свят", пише Дойче веле.

Синциа Бианко от „Европейския съвет за външни отношения" казва, че техническите иновации отразяват новото самочувствие на ОАЕ. Арабската държава иска да демонстрира, че и малките страни са в състояние да мислят и да се развиват мащабно. Това е демонстрация пред останалите арабски държави, но и пред цялата световна общественост, смята Бианко.

Програми със символно значение

Атомната и космическата програма имат символно значение за Емиратите. „Тази нова техническа фаза черпи своето вдъхновение от миналото, когато арабите са били лидери във всички области на науката и са създали някои от най-ранните теории за Космоса, физиката и астрономията ", се казва в изявление на Центъра за стратегически проучвания и изследвания на Емиратите.

С тези проекти ОАЕ са се устремили към нов арабски ренесанс, който да осигури и дългосрочна енергийна сигурност на страната, казва Сара Базубанди от Вашингтонския институт за страните от Арабския залив.

Емиратите се подготвят от години за края на фосилните горива. Още през 2002 година в ОАЕ е създадена държавната компания "Мубадала", която инвестира в технологии на бъдещето в целия свят.

Амбициите на ОАЕ обаче не се ограничават само до региона на арабските държави. Те искат да се изявят и на глобалната арена. САЩ, Китай, Русия, Индия - това са държавите, които са реализирали досега свои мисии до Марс. Към тази елитна група наскоро се присъединиха и Обединените арабски емирства. "Това е сериозна заявка. С нея ОАЕ искат да заявят, че са географски малка, но цивилизационно важна страна", смята Синциа Бианко. В изявлението на Емирския център за стратегически проучвания и изследвания се казва, че събраната от Марс информация ще бъде споделена с всички заинтересовани страни, а натрупаните знания "ще се разпространяват в полза на човечеството".

Израз на ново самочувствие

Превръщането на страната във водеща регионална сила изисква вътрешна консолидация и единствено. Подобни инициативи целят да постигнат именно това. Нарастващата милитаризация на ОАЕ и по-високите военни разходи са пример за това, също както и големите паради, историческите изложби и новите музеи.

Малката държава с около 10 милиона жители има значително по-малко лостове за оказване на външнополитическо влияние в сравнение със съседна Саудитска Арабия, която има население от 44 милиона, при това предимно местни граждани, а не трудови мигранти, както в ОАЕ.

Затова Емиратите действат с по-меки дипломатически средства, казва Сара Базубанди. Това си личи и в отношението към Иран - най-големия противник на Саудитска Арабия, чиито регионални амбиции се оценяват критично и от страна на Абу Даби.

Дълго време ОАЕ се ангажираха военно на страната на Саудитска Арабия в Йемен, за да се борят срещу подкрепяните от Иран бунтовни хути. Наскоро обаче ОАЕ изтегли повечето си части от Йемен и се насочи към преки преговори с Иран. В началото на август външните министри на двете страни обсъдиха пандемията и други регионални предизвикателства на съвместна видеоконференция.

Проблемите с човешките права са все така актуални

Дипломацията е все по-предпочитана от ръководителите на ОАЕ, отбелязва Синтиа Бианко. Но Абу Даби все още демонстрира сила - преди всичко в Либия, където заедно с Русия и Египет подкрепя силите на генерал Хафтар, докато международно признатото правителство в Триполи получава помощ от страна на Анкара.

Иначе лъскавите фасади и впечатляващата архитектура на мегаполисите Дубай и Абу Даби, любими дестинации на западните туристи, могат бързо да те накарат да забравиш за сериозните дефицити в сферата на човешките права и медийната свобода в Обединените арабски емирства. В последната класация на „Репортери без граници" за свобода на словото страната заема 131 място от общо 180 държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Dj Urban преди 3 години
Отиват на среща с мухамедката.
40
2
 
1
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Няма техника, която да премине през радиационните пояси на Ван Алън. Нито на Луната, нито на Марс е ходил някога някой, нито пък ще отиде. Това е масонска пропаганда за заблуда на масите и за покваряване на душите на хората, откъсвайки ги от Божественото начало на Сътворението и духовността. Масонския Хелиоцентризъм е основоположен камък на хедоностичния атеизъм. А арабите от ОАЕ само лапат мангизи от нефт и гледат сеира на света около тях.
39
3
 
1
 
! Отговори
гост преди 3 години
Браво на тях.
38
1
 
0
 
! Отговори
А добро утро! преди 3 години
Te още на 19 Юли я изстреляха сондата към марс. Това е доста стара новина.
37
2
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
С камили на Mars не става !!!
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги видим и тях, като им свърши петрола.Да тренират отсега с яденето на пясък и да свикват, за да знаят какъв ги чака след няколко години.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оооооох, ох...Щеше да е смешно, ако не беше трагично.араби и космически технологии е като мамуни и калкулатор.Измислете си друга тема, тази с араби и прогрес е леко забавна.
34
9
 
5
 
! Отговори
Life или жизнь преди 3 години
По- важното е, че русия Не участва и на никой не му пука за руснаците.
33
2
 
5
 
! Отговори
18+ преди 3 години
А кога ще достигнат в интелектуалното си развитие поне Сомалия?Въобще, що е то прогрес и има ли той почва в исляма?Все въпроси, без никакъв отговор...
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А там и навсякъде в мюсолманският свят около джамиите им седят ракетите.Сега решиха на ги ползват вместо да пеят молитви от тях:))Развиват се хората откриват за какво служат технологиите.А нашия тука се занимава с някакви магистрали и чинове в училищата,дето отдавна държавата трябваше да е направила,пълна пародия!
31
5
 
5
 
! Отговори
Първата ракета преди 3 години
на арабите беше в Бейрут,малко неуспешен опит.Благодарение на Хизбула ракетата не можа излети и малко се взриви.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арабите обичат бели пухкави дебели момичета от ЕС.Иначе за нищо не стават.По алъш вериша са.Каква техника какъв космос.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това на снимката е друг вид ракета. Арабската е с подкастрен връх.
28
1
 
3
 
! Отговори
до: Кога ще ги стигн преди 3 години
до: Кога ще ги стигнемслънце в пустинята има, ама има и много пясък и вятър. За това няма волтаици там
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
интересно, какво едно толкова силно религиозно общество търси на Марс? В миналото арабите наистина са били пионери в науката, но религията им ги е съсипала.
26
0
 
0
 
! Отговори
Мислят си: преди 3 години
Някой хора, че съм ги забравил!Не съм! И той не е! Такава беше реалността ни!https://youtu.be/qex0OjXolzc
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До въпрос 22 Те са членове на Европейската космическа агенция . И като част от нея работят по най-различни проекти . Последно ЕКА прати сонда да изследва Слънцето , преди няколко месеца . Трябваше да пратят марсоход през юли заедно с руснаците , ама се отложи за 2022
24
1
 
12
 
! Отговори
Антонио Петров преди 3 години
Маймуни и кучета вече са били в космоса, в скоро време да очакваме и първата камила.
23
2
 
11
 
! Отговори
Не бива преди 3 години
Техниката, дори в начален етап не е силата на арабите, камоли ракети за космоса. Едните свалят пътнически самолети от редовни пътнически линии погрешка, други се самовзривяват защото нямало кой да махне амониевата селитра и гениите решили да заваряват нещо при нея...
22
10
 
8
 
! Отговори
Кога ще ги стигнем преди 3 години
арабите???Арабите скоро ще карат електрически автомобили.Арабите ще превключат енергетиката си на фотоволтаици - в арабската пустиня има изобилие от слънпева енергия!А ние скоро ще минем на дърва и пернишки ***, поради беднотия!!!