НАСА с процедура за изграждане на атомен реактор на Луната

Хората ще се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята
21 окт 2020 15:10, Елка Василева
33
НАСА с  процедура за изграждане на атомен реактор на Луната
Снимка: архив, БГНЕС

Създаването на енергосистема с използване на атомна енергия на Луната е необходимо, за да могат хората да се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята. Това заяви ръководителят на американското космическо ведомство Джим Брайдънстайн, цитиран от ТАСС.

Директорът на НАСА проведе видеоконференция по време на подписването на меморандум за сътрудничество с министерството на енергетиката на САЩ.

"Ние възнамеряваме да се върнем на Луната и да останем там задълго", отбеляза Брайдънстайн.

Поради тази причина изграждането на атомна енергосистема ще бъде от съществено значение за усвояването на това небесно тяло.

Ръководителят на НАСА изтъкна и необходимостта от използването на атомната енергия за усвояването на Марс. "За да изпратим хора на Червената планета, би било много ценно да разполагаме с ядрен ракетен двигател с използване на топлинна енергия или даже ядрена електрореактивна двигателна установка", добави Брайдънстайн.

Той се надява, че такъв род двигатели ще са способни значително да съкратят времето за полета до Марс.

По-рано беше съобщено, че е обявена обществена поръчка за изграждането на атомен реактор на Луната, предаде БНР. Името на победителя ще бъде обявено в началото на следващата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
луд пенсионер преди 3 години
До Анонимен 17Ми като закрихалудницитеите налазиха форумите!Кво се чудиш!?Все някъде трябва да щуреят,нали!?
28
0
 
1
 
! Отговори
ТЕЧЕН МЕТАЛ преди 3 години
ОХЛАЖДАНЕТО МОЖЕ ДА СТАВА , ЧРЕЗ ТЕЧЕН МЕТАЛ/КАТО ЖИВАКА/
27
1
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Много жалко, ако се осъществи този проект на НАСА. Душите на мъртвите хора се възвисяват отпърво на луната, след това обикалят планетите на слънчевата система и се връщат на земята за възраждане. Въпросът е дали атомна електроцентрала ще повлияе отрицателно на нашите мъртъвци. Друг проблем е надбягването на нациите в граденето и използването на атомните реактори. С тях ще унищожат земята отвътре и отвън. Човешкият дух трябва да е градивен в полза на човечеството, не разрушителен.
26
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 3 години
ПроСоТо пише много точни, обективни и научно обосновани коментари. Подкрепям. Останалите блеят в някви фантазии. Вземат желаното за действително и лесно осъществимо.
25
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Лаврентий Бериядраги,охлаждането се извършва чрез ТОПЛООБМЕН !..М/у охлаждащия агент и охлаждания.Топлината от нагрятото тяло трябва да се ПРЕХВЪРЛИ на по-студено такова.За сега са известни основно два:-Въздух и вода.И двата липсват на Луната.А ако абсолютната нула е някакъв "охлаждащ" фактор,то Слънцето отдавна би трябвало да се е охладило и угаснало.Па и друго:-През лунната нощ добре,ниски температури,но през лунния ден +180..+200 градуса как ще се отразят?../според теб/..
24
1
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 3 години
До АнонименЛесно ще го охлаждат на луната темературите са близки до температурите в космоса - (-270) (- 250) на сянка температурите се доближават до абсолютната Нула за спржка на луната има някакжи останки от чужда цивилизация ....
23
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименще ти се "пречкам",когато нахълтам в колибата ти,смотан!!!!ТУК е място за ВСЯКАКВИ мнения!А дали са "глупости", ТИ НЕ можеш да определиш,защото умствения ти багажец е твърде ограничен!!!разбра ли келешсмотан,или и това ти е трудно да схванеш?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Простото ПросоВеликия архитект и прочие? АМи не знам - ще ги попитаме, като ги видим. А засега, не ни се пречкай и не ни нервирай с глупостите си.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно как планират да го охлаждат може би с течен метал?
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата и по-миналата седмица руснаците обявиха същото.
19
5
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
па и друго:.Чий ще го търсят хората на Луната?Запитвали ли сте се защо на Земята има живот,при това в огромното си разнообразие,а на Луната няма?..-"Некой е пропуснал да тури живи същества там"?-НЕ!..Просто УСЛОВИЯТА за живот съществуват НА ЗЕМЯТА,но не и на Луната!..Та:-Щом Великия Архитект и Строител-Вселената не е създала такива условия,та вие ли,ЕДНОДНЕВКИ,които се връщате там от където сте взети-в пръстта,ако ви спрат кислорода за 15-20 секунди,ще успеете?Взехме се за богове,това ще
18
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Подходящ атомен реактор,произвеждащ енергия,може да се построи на Земята и да се достави на Луната,ако има достатъчно мощни ракети...но да се строи реактор там си е ..просто фантастика!..Не знам как точно стои въпроса..В превода ли е грешката,или ония от НАСА си правят поредната реклама.Това може много лесно да се разбере,като се посети сайта им...Мен лично ме мързи,но ако има мераклии да си изяснят нещата,да го направят.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1То само ти не си го разбрал явно. Всяка космическа агенция по света го разбра само вие балкански селяни още не сте.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това точно пък е прикритие на новият етап за военно надмощие в околоземното пространство. Но, както казва Айнщайн, човешката глупост не познава граници.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук пак пълно а душевно болни :))))
14
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ега ти!.."Рибата още в морето,а тия турат тиганя"..Искате ли да поразсъждавате?..Ако да,ето ви тема:-Мосю Безос оня ден направи "първите стъпки" в подготовката човек да стъпи на Луната,като изпрати неква ракета на...106 км от земята.Хубаво!Сега си припомнете:-Колумб,Магелан и Америко направиха "първите стъпки" преди столетия.Мислите ли,че те,или некой от Дворовете в Европа,е правил планове за построяване на Емпайър Стейт Билдинг,или на Тръмп тауър?..СЕГА обаче турат каруцата пред коня..
13
3
 
5
 
! Отговори
До пиянката: преди 3 години
Много си елементарен да коментираш технологии и политика.Първо, по отношение на космически технологии, проекта де факто е ръководен от нацисткия учен Фон Браун, който в Германия е разработвал ракети за други цели. След като нацито умира от рак, умните американци губят всички специалисти и технологии и пускат сами тези конспиративни теории.А иначе, филма, който се опитваш да цитираш е за Марс и е много по-отдавна от 1990.Американците пък вярват на тези теории защото правителствата на САЩ лъжат
12
7
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 12Тази простотия за САЩ и Луната може да я пишеш само когато лично твоя Вожд и Господар джуджето Путек ти каже, че е така. Запомни го дрогарю! Иначе тази глупост самите американци си я измислиха, даже много хубава комедия направиха още към 1990 година, за това как се наема един известен режисьор да снима фалшиво кацане на Луната. Е точно от тоя филм тръгна тъпотията и конспирацията, че е така. Не мога да си спомня името на филма да ти го кажа
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала! Време му е, даже малко позакъсняха, но все пак луната е чужда територия, на която стартират ядрен проект, а ние на своята го спираме.
10
6
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Мхм не са пращали. Земята е плоска. Няма ковид. Тръмп е върха.Еееех а човешката глупост е безкрайна.