От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери
23 фев 2021 07:00,
184
От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс
Снимка: Youtube

Американското космическо управление НАСА публикува зрелищно видео на роувъра си "Пърсивиърънс", направено по време на опасното му кацане на Марс.

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери, разположени на различни места по "Пърсивиърънс" и трае малко повече от три минути.

На един от кадрите се вижда как след навлизане в марсианската атмосфера, се разтваря свръхзвуковият парашут на роувъра, на втори от камера, разположена под него, се вижда приближаващата се марсианска повърхност, а други две камери показват как роувърът малко по-малко стъпва на терена.

В момента марсоходът може да се придвижва само до места, които е огледал с камерите си, но хеликоптерчето ще му помогне да стига по-надалече. За първи път "Пърсивиърънс" ще събере образци от почвата, които ще бъдат върнати на Земята от друга мисия.

Марсоходът кацна в кратера Йезеро, където се смята, че е имало езеро в миналото. Ако там е имало вода, което значи че е възможно да е имало живот, в земните лаборатории това ще се открие много по-лесно.

Апаратът на НАСА носи още едно интересно устройство - синтезатор на кислород. Той трябва да създаде газ за дишане от атмосферата, съставена главно от въглероден двуокис. При успех това би означавало, че астронавтите няма да носят със себе си кислород, когато извършат планираното кацане около 2035 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Отишли американците на Марс, дошли марсианците и земляните ги заговорили:- Идвали ли са други хора от земята тука?- Абе идваха едни, ама се чуваше само майката, вратата, майката, майката и вратата и си отлетяха!
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости!Там отдавна се разхожда въоръжен с уникални безаналогови хиперзвукови ракети руски марсоход и не е забелязал никакви кацания на някакв американски марсоход. Иначе веднага щеше да го гръмне. Значи американците лъжат.
160
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще дойде някой нов вирус от Марс.
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А рушката мисия за Марс на какво дередже е?
158
3
 
2
 
! Отговори
№161 до 4-те палчета преди 3 години
Пъхнете ки палците в тлъстите си влажни дупки! Не помните ли случая с "Фобос"? Като не знаете, с каква съвест правите оценка на моето писание?
157
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му пука за марс бе имаме си проблеми тука айде първо тях да гледаме пък после разни пустини някъде си...
156
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ано 166Мозъкът ти е болен. Има някакви застойни възбудни огнища в хипокампа. Нелечимо е. Тук се говори за ровер на NASA на Марс, то плямпа нещо за руски кораби, които трябвало да кацнат на земята, според него! ***, станаха стотици кацналите руски кораби! Сащам се какво си искал да кажеш, ама не ти се е удало. Тупица, как говорят русские!
155
6
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Къде го уцелиха този...пясък на Марс.Братчеда с който редовно се...чуваме от там,ми бе казал,че тамошната пустиня е по...малка от нашенската Сахара.Абе тези американци с техния...късмет;вместо да...цопнат сондата в някое райско кътче,те в...пущинака.
154
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жестоко! НАСА са номер 1
153
2
 
6
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Не ви ли омръзна да политизирате бре! Браво на хората! Могат - кацат на Марс. Ако не можеха, щяха да цъкат с език и да лапат мухите!
152
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 166Не обяснявай .... загуба на втеме е.
151
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Пореден фалстарт на SpaceX, "Starship" се взиви при кацанеKорабът успя да прекара 6 минути и 26 секунди във въздуха"А колко от руските кораби успяха да кацнат на земята? Май до сега няма нито един, но Рогозин обеща че Русия ще има по-добър кораб от тоя на Мъск след 2028 година т.е. някъде към 2051 година, когато никой няма да си спомня кой е Рогозин.
150
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пък големи фукни ,а що не говорят за ракетите им как падат като круши още при излитане )мисля че бяха две за 2020г.
149
7
 
16
 
! Отговори
NASA преди 3 години
Американските космически технологии никога не могат да бъдат достояние на феодалните диктаторски режими, защото за тези познания се изисква интелект. Иначе, най-високото научно достижение на руснаците е Запорожеца, като неговия двигател крепостните са взели от изоставен през войната немски агрегат, а всичките им леки автомобили са лиценз на ФИАТ.
148
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварите ми омръзнаха с тоя Пърсиъвънс. Дайте нещо което наистина вълнува хората, например как върви строежа на двореца на Путин и кога най-сетне ще бъде завършен за да може скъпия тов. Путин да влезе в имота си.
147
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварите показаха кадри от пустинята Мохаве в Калифорния,толкова са ходили и на луната.Подигравате се на Русия,но ако Путин искаше,даже вече щеше да е построил двореца си на Марс.Просто не му е приоритет,за какво да троши пари да ходи на пустинна планета на която няма нищо,дори и въздух.Американците ги бива в специалните ефекти.
146
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 156А ти не помниш ли за провалената от американците от DARPA експедиция "Фобос-грунт"? Малко по-трудно е да кацнеш на спътник на Марс, отколкото на планетата! Когато сондата излезе от зоната на радионаблюдние на Русия, бастардчетата ликвидираха електрониката й с мощен насочен радиоимпулс!
145
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно е намерил плочка с надпис " Румбата форевър":))))))))))))))) и "Тук беше написана новата Конституция на България" с автор Румен Нищоправещия:)))))))))
144
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен 147 - Ползи много. Например суровини злато,платина и т.н. За сега е скъп транспорта , но не се знае. Другото важно нещо е който е първи то преварва. Та някой като си окупира Марс за другите може да няма място. Друга причина са когато китайците станат 5 милиарда и напъплят света ..... Да всичко това е за след 100 години , но както е казал Буров ... истинския държавник мисли за 100 години напред :)
143
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До каквиии....Прав си, и това, че е 21 век е лъжа, и че Земята не е плоска и то.Абе всичко, което не се вижда от вратата на Хоремага е ЛЪЖА!!!!!!!!!!!!!!