"Ако ме видиш, ридай": Сушата извади наяве "камъните на глада"

Те са предупредителните знаци от минали бедствия
43
 "Ако ме видиш, ридай": Сушата извади наяве "камъните на глада"
Снимка: Pixabay

Липсата на дъжд и многото горещи дни предизвикаха суша в много европейски страни, а в плитките реки се показаха предупредителни знаци, оставени от нашите предци, съобщи Би Би Си.

Това са така наречените "камъни на глада", които се виждат само по време на голяма суша и носят послания за минали природни бедствия, причинени от недостиг на вода и свързаните с тях злини.

Някои от тях са оставени само преди няколко десетилетия, а други са на няколкостотин години, според туит, публикуван от @Batallitass, който вече има огромен брой посещения.

Най-старият надпис върху "камък на глада", открит на река Елба, датира от 1616 г. и гласи: "Ако ме видиш, ридай". Това вероятно е един от най-известните такива камъни, тъй като на него са изсечени няколко дати на тежки суши.
Екип от чешки археолози в проучване от 2013 г. установява, че на "камъните на глада" са споменати годините 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 и 1893. "Животът ще разцъфне, когато този камък изчезне", може да се прочете на един от тях.

"Който вече ме е видял, е ридал. Онези, които ме видят сега, ще ридаят", предвещава друг надпис. А ето и още едно послание от миналото: "Ако видиш този камък отново, ще заплачеш. Толкова ниско е било нивото на водата през 1417 г."

В миналото, когато нивото на водата в реките е падало толкова ниско, това е означавало трудности и загуби за много хора. Сушата не само е съсипвала реколтата, но е прекъсвала и водните пътища, така че не е можело да се превозва храна и другите основни доставки. И е настъпвал глад.

По онова време жителите на Централна Европа, включваща днешни държави като Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша и Швейцария, са зависели от културите, събрани от плодородните почви на речните долини.

Според журналиста Олаф Кенс в немския език дори има специална дума за камъни с такива надписи - "hungersteine", което буквално означава "камък на глада", посочва Би Би Си. Терминът се появява, след като е открит един такъв камък, на който 1947 г. е описана като "годината на глада".

Що се отнася до сушите, през последните години те са най-ясният признак за изменението на климата в Централна Европа. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: камънигладсуша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
ЛУЦИФЕР преди 1 година
ТАКА ЩЕ Е КАТО НЕ ПОДПИСВАТЕ ДОГОВОР С МЕН !!!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходете на полето и вижте колко лесно се изкарва прехрана, то само с цъкане по виртуални бутончета няма как да има цвят. Всеки който не се страхува да работи, ще има какво да яде, тези които чакат на комисьонна от комисьонната, еми сори, трудно ще е
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боката суджука си бил издълбал такъв надпис на дъното на шкафчинциту,после го заринал с купища евраци и тонове кюлчаци. Засега не ридае,ама знае ли човек.
33
0
 
0
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Манипулациите и внушенията с "климата" олекнаха, за кой ли път.Но манипулаторите са упорити, става дума за много пари.
32
0
 
1
 
! Отговори
Един друг преди 1 година
Все пак тогава не е имало коли, камиони, самолети и т. н. Възможно е да сме ние хората причина за сегашното положение.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи излиза, че човека не играе чак такава роля в климатичните промени както се опитват да ни убедят. Преди толкова години не е имало нито коли, нито дявол. Сега искат да ни изкарат виновни за какво ли не.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама Жоро твоя мозък е пропит* ,ама от алкохолни и изпарения.Еди и изтрезнеи и виж к'во си писал.Уникум.Жив да беше,щеше да прогледнеш.Пу бре ***
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама колко *** народ тук брей.Ама ВИИ читетили въобще брей.Ами не брей.Ами стокайте си прости брей.И то във Варна имаше Зима и сняг,ама сега само вечно лято,зиме и лете.Та пак кажи че климата не се променя брей.Хайде с здраве ***
28
2
 
13
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Камъните на глада, брей колко удобно заглавие за спекулата с храни и цени!
27
5
 
32
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Що се отнася до сушите, през последните години те са най-ясният признак за изменението на климата в Централна Европа. Какво изменение на климата,като се е случвало толкова много пъти?! Това че водите официчлни записи от само 100 години нищо не означава. Промиването на мозъци е на мах левел.'
26
2
 
19
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
Точно това щях да напиша, но видях поста ти. Няма нищо необичайно в това през определени периоди да има по-сухо, по-влажно, по-хладно, по-топло време. Случва се непрекъснато. Забележете първите две години на един от камъните - 1417 г. и 1616 г. Абе, това са двеста години, в които тоя камък не се е оголвал, защото е нямало суша. Статията оставя впечатлението, че да се случват сухи години на всеки 200 е нещо ненормално. Опомнете се малко бе, журналисти!
25
1
 
15
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Рабира се, че "Гобалното затопляне, засушаван, оглупяване" не е нещо ново. Днес обаче е много лесен начин за манипулация и извличане на бързи, и огромни печалби.
24
6
 
18
 
! Отговори
или руските хакери! преди 1 година
Путин сигурно е пак виновен!
23
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак па толкоз айде, няма нужда, навремето не са ползвали толкова много вода като сега, в днешно време е нормално да си вземаш душ веднъж на ден, навремето са се къпали един път на месец, я не. И не са ползвали реките да добиват електричество. Сега можеме само да се усмихваме като видим такива камъни като се сещаме колко тежък е бил животът само преди 150 години.
22
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е най големият аргумент срещу глобалното затопляне. Било е същото през 1617 година, векове преди затоплянето.
21
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като прочетеш статията ти става ясно, че това се случва периодично по няколко пъти на век, така че няма защо да се плашат хората с глад, преживявали са го много пъти ще го преживеят и сега. Освен всичко днес храна може да се получава и от други континенти, нещо което е било непостижимо в миналото.
20
0
 
8
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
Апокалипсис ли идва ? Чела библия одавна!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Азиатката..... Прочети Библията и ще разбереш какво се случва със света.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест подобни суши винаги е имало.
17
22
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Супер, Русия ще умре от глад. Хи хи хи хи