Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно
29 мар 2023 18:16, Йоана Цонева
203
Ще остави ли AI 300 млн. души без работа?
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект (AI) може да замени еквивалента на 300 милиона работни места на пълен работен ден. Това се посочва в доклад на инвестиционната банка Голдман Сакс, цитиран от "Би Би Си".

Изкуственият интелект може да замени една четвърт от работните дейности в САЩ и Европа, но също така може да означава нови работни места и бум на производителността. Също така може да увеличи общата годишна стойност на стоките и услугите, произведени в световен мащаб със 7%.

В доклада на Голдман Сакс се изтъква, че генеративният изкуствен интелект, способен да създава съдържание, неразличимо от човешката работа, е голям напредък.

Правителството има желание да насърчи инвестициите в изкуствения интелект в Обединеното кралство, което според него в крайна сметка ще стимулира производителността в цялата икономика, и се опита да успокои обществеността относно въздействието му. Искаме да сме сигурни, че изкуственият интелект допълва начина, по който работим в Обединеното кралство, а не го нарушава, прави работата ни по-добра, вместо да я отнема, заяви министърът на технологиите Мишел Донелан.

Докладът отбелязва, че въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори - 46% от задачите в административните и 44% в правните професии могат да бъдат автоматизирани, но само 6% в строителството и 4% в поддръжката.

Още по темата
"Единственото нещо, в което съм сигурен, е, че няма начин да знам колко работни места ще бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект", посочва Карл Бенедикт Фрей от Оксфордския университет.

Това, което прави ChatGPT например, е да позволи на повече хора със средни умения за писане да създават есета и статии. Следователно журналистите ще бъдат изправени пред по-голяма конкуренция, което би намалило заплатите, освен ако няма значително увеличение на търсенето на такава работа.

След въвеждането на GPS технология и платформи като Uber, познаването на всички улици в Лондон имаше много по-малка стойност и така шофьори получиха големи съкращения на заплатите, пише доклада на Голдман Сакс.

През следващите няколко години генеративният изкуствен интелект вероятно ще има подобен ефект върху по-широк набор от сфери.

Според изследване, цитирано в доклада, 60% от работниците са в професии, които не са съществували през 1940 г. Технологичните промени от 80-те години на миналия век са изместили работниците по-бързо, отколкото са създали работни места. Ако генеративният изкуствен интелект е като предишния напредък на информационните технологии, заключава докладът, той може да намали заетостта в близко бъдеще.

Дългосрочното въздействие на изкуствения интелект обаче е много несигурно, каза главният изпълнителен директор на мозъчния тръст Resolution Foundation Торстен Бел. По думите му всички твърди прогнози трябва да се приемат с голяма щипка сол. Не знаем как ще се развие технологията или как фирмите ще я интегрират в начина си на работа, добави той.

Това не означава, че изкуственият интелект няма да наруши начина, по който работим, но трябва да се съсредоточим и върху потенциалните печалби на стандарта на живот от по-високопроизводителна работа и по-евтини за изпълнение услуги, както и върху риска от изоставане, ако други фирмите и икономиките се адаптират по-добре към технологичните промени

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 169 - Всъщнност езиковите модели бяха правени в продължение на години. Сега работим над "как точно да ги ползваме".
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АИ ще плаща ли данъци, ще гласува ли на избори и ще консумира ли производството на богатите корпорации? Не. АИ се държи, според заложения му код. Бъдещето изглежда все по-ориентирани към трансхуманизъм(робо сапиенс). Киборг - човек и машина в едно. Машините сами по себе си за безполезни, ако няма хора около тях.
159
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айтисекторът е обречен да изчезне. Скоро изкуствения интелект няма да има нужда от никаква поддръжка. Така или иначе вече имаме технологиите и ресурсите да живеем напълно задоволено без да ни се налага да работим като волове. Друг е въпроса защо това не се случва...
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 164 - Не разкрива, а "опипва почвата". Първата му книга е боза и единствено масивнвата рекламна кампания, която му направиха в цял свят, го направи "популарен автор". Втората му книга имаше за идея, да "шокира" всички. Харарката просто мрази хора. Естествено, че ще иска, да ги изкара всичкои смотани и глупави, а себе си икса да превърне в свръхчовек и да контролира вселената. Самозабравили се и самовлщбени индивиди, мислещи се за богове е имало винаги и ще продължи да има.
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 165 - Затова се нарича "изкуствен". Защото е вид имитация. Изкуството е вид имитация, сещаш ли се?
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това да караш камион, санитари и всякакъв труд с нисък праг на умения ще изчезнат, но хранилка тоя път няма да има като пред 70-80те на миналия век - на който каквото му се полага. " Въпрос - какво точно ще произвеждаш и най-вече за КОГО? Има една финансова приамида, дето ако се разпадне основата, вискчо отгорое отива ... Супер - пишеш модели, правиш супер развт софтуер и машини ... Кого обслужваш? Срещу какво?
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Темповете на развитие на езиковите модели се подобряват с месеци. Различни роботни компании финализират първото сериозно поколение на хуманоидни машини. Комбинацията от двете ще доведе до момента в който не само интелектуалите дейности, като счетоводство и програмиране могат да се поемат от ИИто, но и физическата работа също ще бъде автоматизирана. Не зная къде ще остане място за нас, но също така зная, че няма как да го спрем.
154
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФактТо в момента е за без пари е човек. Можеш да наемеш модел за по-малко от $10 на месец и то доста солиден, зависи за какво ти трябва разбира се. Влез в китайските сайтове и виж какво предлагат те - наскоро намерих квантов компютър, повтарям квантов - такъв дет използват в ЦЕРН да смята какво аджеба какво виждат в колайдера за по-малко от $120000 - каква инвестиция е това за компания като някоя от крипто бонрсите примерно? Споко, шифта няма да стане толкова бързо - лека по-лека ще е
153
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност такива като госпожа Цонева ще са безработни....за тия с акъл и хъс няма притеснение. Аз работя с AI от когато се казваше просто модел - работата ти е в кърпа вързана, стига да искаш да се развиваш. Това да караш камион, санитари и всякакъв труд с нисък праг на умения ще изчезнат, но хранилка тоя път няма да има като пред 70-80те на миналия век - на който каквото му се полага. Та залягайте над белите хартиики на разни модели и учете езици.
152
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз чакам с нетърпение изкуствения интелект да дойде да ми прекопае градината и да ми смени плочките и течащото казанче в банята.
151
4
 
11
 
! Отговори
bl преди 1 година
Този AI е просто ново поколение платформа за шпиониране, по-напреднала от социалните мрежи, но хората впечатлени от него се държат като *** на които са им подарили гердан от мъниста.Задават въпроси - разкриват всичко което знаят и мислят. Там пък един гений написал управление за уредите си в къщата - доброволно предоставил пълна информация за дома си. Примери много. Човешката глупост наистина е по-всеобхватна от Вселената!
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Django - Аз па ги докарвам до $100. Ама вече това, което правих преди за 8 часа, мога да гонаправя за 2. Работата е, че някой деот му трябваха 16, може да го направи за 4, а такива, дето и за семдица не можеха се оправят, сега го правят за ден. Ще има промени в заплатите, това е сигурно.
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гошо от Почивка - Можеш да го попиташ, да ит разказва вицове.
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 163 - Книжката е писана от мизантроп, който с мнго ехидна усмивка го съобщава на всички, но основно го е яд, че за разлика от Трудо, Сунак и Макрон, няма хубава косица и Шваб не го гали по нея ...
147
4
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В момента ни спасява фактът, че един робот излиза по-скъпо като производство и поддръжка от това да наемеш човек на някаква заплата. В момента обаче, в който роботите с AI станат на достъпни цени ни е спукана работата.
146
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де да бяха само триста милиона,има една книжка Homo Deus в която доста вярно е описано бъдещето ни,до 2050 година болшинството от нас ще се озовем в така наречената"Класа на безполезните хора"разчитаща на безусловен базов доход!
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИИ не може да вземе работата на марето гербиелзащото и двете са с изкуствен интелекта от приказките знаемче гарван гарвано око не вади
144
0
 
2
 
! Отговори
До 166 преди 1 година
Ами да напусне и да стане кредитор. Кво ми седи на монитора.
143
0
 
3
 
! Отговори
Django преди 1 година
"Ха-ха" , помисли си back-end дев-а, докато четеше глупостите по негов адрес, печелейки по $45 на час нето в България...
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ами тяхните машини са маркирали евреите в лагерите после същите разработват компютрите и уиндоус, но заради нацистката си репутация дават разработките на майката на Бил Гейтс" - Значи ... 30 години след ВСВ, търся майката на Гейтс? Ок ... Предполагам, че не знаеш, какво точно беше ИБМ до 2000-та година ... Никой не е помсиля и за секуднда, че трябва да се крият.