Комунизъм или пазарна икономика?
Комунизъм или пазарна икономика?
На графиката ясно се вижда до къде довежда дългосрочно плановата икономика и държавната собственост. Северна Корея за поледните 60 години не е напреднала изобщо, а население гладува и изнемогва. В същотото време благодарение на частната инициатива Южна Корея стана една от най-богатите държави в света!
В Българи пазарната икономика безспорно не работи добре, но отговорът на тези проблеми не би трябвало да е национализация, както искат много хора, а регулация на пазара и истинска конкуренция! Снимка: Стефан | 09 апр 2013 10:37
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
155
16813
30
19
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
Milen преди 9 години
Prochetete Karl Marks i razberete poniatiata: Ima 2 Grupi Hora:Eksploatirani-Robstvo,feodalizym i Kapitalizym(Chasten ili Dyrjaven)Ne eksploatirani: Komunizym i Antichnost-Tam horata ili chovek izkarva resurs ,koito toi sam polzva i razpredelia za svoieto razvitie ,bez nikoi da mu se burka ,otnema i razrushava.:))))
143
0
 
1
 
! Отговори
Joao преди 10 години
До ГазибаревЗащо да не може??? Напротив, всичко, което може да генерира печалба, трябва да е частно, разбира се! Дори най-лошият частник, ще гледа да прави пари с бизнеса си, докато държавата ще гледа само как да хрантути чиновниците... Какво пречи да е частно? Особено пък българската държава, дето аз не знам 1 предприятие, което да се управлява добре.
142
2
 
1
 
! Отговори
Газибарев преди 11 години
Говориме за национализация на ключови предприятия. Не може, електроснабдяването, водоснабдяването и топлоенергията да са частни. Не е редно и военните заводи да се приватизират. Трябва държавата да има основа на която да стъпи. Не може да се приватизира всичко и държавата да си прави бюджета само от данъците на хората...
141
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приятелю ти си максимално запознат с тази материя!Тази пропагандна графика е в международни виртуални долари,които нямат нищо общо с виртуалния американски долар!В КНДР хората са толкова бедни колкото ни кажат от СНН ,има случаи на канабализъм (което трябва да е неграмотния вариянт на нещо друго)
140
0
 
0
 
! Отговори
do 130 преди 11 години
И много други заводи из цяла България. Най-интересното беше, че модулите и частите от тези заводи се продадоха на страни в Западна Европа!!! А се твърдеше, че били стари, а ние неконкурентно способни. Всичко беше един сценарий. Много добре изпълнен от онзи тъмносин ***, Костов и от мършоядите, които дойдоха след това на власт до ден днешен.
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да приятелю, определено цената на оризът, на брашното и на картофите е по-ниска в Северна Коеря, в сравнение с Южна - проблемът е, че това е единственото, което можеш да си купиш... Странно е как всички драскачи се разглезиха и забравиха какво е да отидеш в магазина, а там да има само празни щандове!
138
3
 
0
 
! Отговори
макето преди 11 години
убава графика но за *** както и тоя дет я правил икономиката е доста по сложно нещо
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Северна Корея не съм бил но виж в Южна ходя по няколко пъти годишно за по 2-3 седмици. Хората живеят добре и работят здраво и организирано. Никой не дава акъл на началниците си а изпълнява каквото му се каже. Бачкерите вземат по около 2000 долара. Корабен инспектор или дизайнер може да стигне до 14 000 долара. Компаниите дават жилища на работниците си. И там има бедни но са по-богати от българската средна класа.
136
1
 
1
 
! Отговори
DADA преди 11 години
Хайде, хайде - стига с подобни сравнения на песъчинка със скала... *баси промиването на мозъци...
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
142, дълга винаги има смисъл да се гледа спрямо доходите. Едно е да имаш годишно 100 000 долара заплата и да дължиш 8 000 долара, съвсем друго е да имаш 500 долара годишна заплата и да дължиш 500 долара! В Южна Корея дори живеещите на социални помощи са по добре от работещите българи! Безспорно техните богаташи са много по богато от нашите богаташи, но какво от това след като точно тези богаташи създават такъв висок стандарт дори и за най-бедните!
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По неравенство на доходите между богати и бедни Южна Корея е доста зле даже след България, докато Северна Корея е начело в света заедно с Куба. В Южна Корея се манипулират и данните за БВП с балона на цените на имотите и огромни дългове за да се покаже много високо производство и да може да се теглят нови заеми, за да се плащат стари дългове. Южна Корея има външен дълг от 440 милиарда долара или 8 хиляди долара на човек, докато Северна Корея е с едва 12 милиарда долара или 500 долара на човек
133
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2 хиляди долара в КНДР са колкото 40 хиляди долара в Южна Корея, защото цените в КНДР са 20 пъти по-ниски от Южна Корея.
132
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Южна Корея беше източена и фалира през 1997 г. като беше спасена със 400 милиарда долара помощи от САЩ заради американските ядрени бази Южна Корея срещу Кирай и Русия и заради контрола от САЩ върху Японско море и Индийски океан. Освен това Северна Корея сама плаща за скъпа отбрана и независимост, докато Южна Корея е колония на САЩ на практика.
131
3
 
3
 
! Отговори
Тиго преди 11 години
Относно Китай, другарки и другари!Пак не сте в час.В Китай има капиталистическа икономика въпреки, че политическата власт се държи от една партия!И за Кореите: деспотизмът в двете държави е сходен, но основната разлика е че в Южна Корея въпреки военните диктатури има капитализъм, като икономическа система.Подобен е и случаят с Китай! Тамошните другари може би 10 години преди Горбачов осъзнаха, че икономиката на соца е самоубийство! Навреме го осъзнаха и затова успяха да запазят пол. власт!
130
1
 
18
 
! Отговори
Тиго преди 11 години
Другарки и другари!Верно е че пропагандата ви учи, че в Швеция има социализъм, ама да знаете, че няма нищо общо с нашия! В Швеция, лица като Станишев, Овчаров, Петков и т.н. отдавана да са в затвора. Освен това манталитетът на шведското общество няма нищо общо с българския и поради тази прична общите пари се харчат за общо благо, а в БГ събирането на общи пари е с цел да бъдат ОТКРАДНАТИ. И затова шведското общество може да си позволи соц. държава, а българското НЕ .
129
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България и 23 години след 1989 година НЯМА пазарна икономика.Всеки, който е учил икономика или си е правил труда да се замисли може да потвърди това.В България има силно картелиран, феоадално-социалистически и шуро-баджанашки икономически, политически и социален модел.Много хора се опитват да си измият ръцете с 'капитализъм', 'демокрация', 'либерализъм' и УВИ - успяват!
128
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тъпите българи в България няма как да им обясниш, че въпросът не е само в "комунизма" (не че такова нещо някога е имало, но отново - българинът е *** и смята, че има само комунизъм и демокрация). Като пазарната икономика е толкова добре, защо 2/3 от света мизерства именно под демокрация и пазарна икономика, а страните като Северна Корея са просто изключение от това правило ? Трябва ли специално да ви направя такава графика, само че с Куба и Салвадор, за да видите колко сте прости ?
127
6
 
11
 
! Отговори
Българина сам е вино преди 11 години
Поредното докателство колко са *** комунистите. То черно на бяло ти е нарисувано - комунист е равно на мизерстващ бедняк, демократ - просперитет и в по-голямата си част доста над бедняка. Ама на *** в България, какъвто ни е по-голямата част от електората, как да им обясниш че комунистите си направиха страхотен план и чрез поставени лица разграбваха България. Ако е имало демокрация до 2009 защо не осъдиха Тошо *** или Генералите и Ченгетата станаха охранители и олигарси? *** народ...
126
5
 
5
 
! Отговори
До123 преди 11 години
Тии сериозно ли вярваш ,че това е вярно ????САЩ половината им БВП е софтуерен и платен с пари от кредитни карти,обезпечени с напечатани долари,обезпечени със злато дето уж е 1/2 от световното ,ама никои не го е мерил или може да отговори как са се сдобили с толкова!
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До мери правилно, какво значение като има един бог в Севена Корея, като 99% от населението е еднакво бедно и само 1% партиен елит живее що годе добре, но доста по бедно от едно средно южно корейско семейство!