В края на юни: Порои, гръм и мълнии - опасни до оранжево!

Оранжев код за 9 области и жълт за 15 във вторник
25 юни 2018 16:00,
10
В края на юни: Порои, гръм и мълнии - опасни до оранжево!
Снимка: Reuters

Оранжев код за опасни дъждове и гръмотевици обявиха синоптиците за девет области в страната утре.

Предупреждението е в сила за Габровска, Великотърновска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска.

Синоптиците прогнозират, че в тези райони ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Прогнозата е за очаквани количества дъжд от 30 до 50 л/кв.м, но на места ще са за кратко време, пише "Дарик".

Още по темата

В други 15 области е обявен жълт код за опасни валежи и гръмотевици. Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, София-област, столицата София, Пазарджишка, Смолянска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска.

В тези райони утре също се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Очакваните количества в Монтаско, Врачанско и Плевенско са 15-30 литра на квадратен метър, а в останалите области, където е обявен жълт код, 20-30 л/кв.м.

Според синоптичните прогнози, макар и интензивни, в тези области валежите ще са краткотрайни.

Максималните температури утре ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.

И край морето ще е облачно и дъждовно, очакват се гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода.

Над планините облаците ще са повече, и там ще има валежи и гръмотевици. По-значителни те ще са в масивите от Централна и Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14, на 2000 метра - около 8 градуса.

Метеорологичната обстановка ще остане сложна и в средата на седмицата. Над страната ще премине средиземноморски циклон, на много места ще има валежи, главно в югоизточната й половина - и гръмотевични бури.

Валежите ще са интензивни и значителни по количество. Температурите ще бъдат доста по-ниски от обичайните - максималните в сряда ще са предимно между 20 и 25 градуса, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20 градуса.

През нощта срещу четвъртък и до обяд в Североизточна България валежите ще продължат, докато в останалата част от страната временно ще отслабнат и спрат.

Около и след обяд от югозапад отново ще завали, ще се развият и гръмотевични бури. Остава и вероятността за значителни количества валеж, по-голяма - в Западна и Централна България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До manТочно това са признаците на глобалното затопляне - нетипични климатични прояви за съответната географска ширина.Глобалното затопляне не е +10 градоса над средногодишната температура и фалит на Топлофикация... ;)
6
0
 
1
 
! Отговори
данъкоплатец преди 5 години
Бойко е виновен !
5
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"В края на юни: Порои, гръм и мълнии - опасни до оранжево!".."Гръм и мълнии"..-ВАШ ИЗРАЗ!...Демек,"Тремяскъ ши флоряскъ" ..на румънски..Що са държите като малки деца?!
4
1
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Оставка, оставка, оставка, оставка...!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА!
2
3
 
11
 
! Отговори
man преди 5 години
Глобално съм затоплен
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изваждаме лодките. Венеция чакаме те ;)