Октомври ще е топъл и сух, но декември и януари ще са с валежи

Нужно е да се пести вода, предупреди проф. Георги Рачев
27 сеп 2020 09:45, Петя Славова
16
Октомври ще е топъл и сух, но декември и януари ще са с валежи
Снимка: БГНЕС

Първият есенен месец си отиде. В момента температурната аномалия е от порядъка над 3, на места 3,5 градуса над нормата. Същото се очаква и за октомври - топъл месец, с температури градус, градус и половина по-топло. Докато за съжаление засушаването продължава.

Още по темата

Това заяви пред БНТ известният климатолог проф. Георги Рачев. Според него октомври ще бъде топъл и сух. Ноември ще бъде нормален по отношение на валежите и малко по-сух, около 80-90% от норма на валежите, и пак по-топъл.

"Чак декември и януари се очаква да са по-влажни, с повече валежи. В планините ще натрупа сняг, но в ниското ще има валежи и от дъжд, и от сняг, така както са модерните зими", коментира климатологът.

Според него е нормално вече малко да се развали времето. "Имахме пълноценно лято. Крайно време беше малко да захладнее и да завали, защото наистина е сухо, особено в Източна България. Линията Плевен - Пловдив на изток от средата на юли валежите са символични. Засушаването е много голямо, особено в Югоизточна България", коментира той.

Специалистът обясни, че от 25 август и в Западна България, която дотогава беше потънала в зеленина, не е валяло. И посъветва да се пести водата: "Там където има активно битово водоснабдяване, водата трябва да се пести, да се вдигнат дори нормите, в които евентуално ако има повече вода, да отива за напояване, а там където язовирите са изградени с цел напояване, водата трябва да се използва с цел напояване".

Проф. Рачев коментира, че днес и утре времето ще бъде много хубаво, а в понеделник следобед ще бъде по-ветровито и облачно и по-дъждовно. Вторник са се очаквали обилни валежи, но те ще бъдат по-малко. "Надявах се тогава да има стопански валежи, над 10-20 литра в Югоизточна България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
? преди 3 години
Вчера валя в Бургас, на пук на прогнозата. Точността на краткосрочните ви прогнози е под въпрос, какво остава за дългосрочните...
11
0
 
16
 
! Отговори
Халил преди 3 години
Вода газим жадни ходим.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано има валежи зимата , че както са я подкарали управляващите с техните ВЕЦ-ове много населени места ще останат без вода
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ноември не се споменава в заглавието, защото Тръмп печели изборите и либералите ...прттт на Марс ха-ха
8
1
 
16
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Водопроводите от соца, не може да ги поддържат днешните командващи-крадци.Вие за нови язовири ми говорите ... !При толкова загуби на питейна вода по тръбите, и заводи за обезсоляване на морска вода да построят - все тая.
7
0
 
21
 
! Отговори
Ооо преди 3 години
Февруари и март също ще са с валежи и няма да е топло! Ще започне да се затопля в края на март - април, като през юни и юли ще има температури над 30 градуса. През август ще има задръствания по магистралите, а септември децата ще тръгнат на училище, което ще предизвика задръствания в големите градове !
6
0
 
9
 
! Отговори
ами боко преди 3 години
вместо да строеше детски площадки и стадиони по села и паланки да беше направил някой язовир . а и вместо санирането за което се похарчиха парите на всички (и доста се откраднаха) можеше да направи някой язовир който щесе да е от полза на всички ....но при язорира няма как да откраднеш материали от стената , че ако поддаде и загинат хора тогава е трудно да се прикрие виновника
5
1
 
5
 
! Отговори
.. преди 3 години
До АнонименТе за 2 дена напред немогат да познаят,... сега цели 3 месеца...Аз пък предвиждам, янураи да е 25+ градуса и да можем да се къпем в планинските езера.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пестенето на вода започва от здрави водопроводи и от отделяне на промишлените предприятия (извън хранително-вкусовата промишленост) от източниците на питейна вода.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление, миризливките отново се появиха .....
2
0
 
17
 
! Отговори
Цв.КарЯнч. преди 3 години
''Нужно е да се пести вода, предупреди проф. Георги Рачев''-А тъкмо бяхме започнали да се мием често!
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти да видиш декември и януари в планините щяло да вали сняг, ужас.