В такт с киното

Филмите от София Филм Фест продължават само в Дом на киното
19 мар 2010 11:04, Петя Славова
1
В такт с киното
Кадър от "Последният танцьор на Мао" Снимка: София Филм Фест

В едни от последните дни от София Филм Фест програмата продължава само в Дом на киното.

Там от 14.30 гледайте „Музиката на Истанбул”. Филмът ще бъде излъчен като част от програмата София Филм Фест за учащи. Филмът на Фатих Акин представя западната гледна точка – поглед от разстояние към чуждия, еротичен, опасен, изкушаващ град. Филмът е търсене, одисея, предприета, за да се проучат музикалните извори, влияния и перспективи на града.

В 15.45 започва „Не съм твой приятел”. Режисьорът Дьорд Палфи ни представя една цинична мозайка на емоционалното отчуждение, създадена в свободата на абсолютната импровизация. В нея Сара обича Марк и двамата очакват бебе. Той също я обича, но освен нея обича и Софи. Софи не би искала да й изневеряват – тя предпочита да е с някой, който ще я глези. Това може да е Андраш, само че той вече не глези достатъчно дори настоящата си съпруга Рита. Тя от своя страна проявява користен стремеж да помага на младата Наташа, от която всички на драго сърце биха се възползвали. Появяват се и Джими и Етел, която между другото си пада по Сара.

В 17.45 гледайте ексцентричната творба „Лице” на режисьора Цай Мин-Лян. Чрез забележителна визия и внимателно построени кадри наблюдаваме как основният персонаж – режисьорът Канг, опитва да снима своя версия на мита за Саломе в Париж.

От 20.30 е началото на „Млякото на скръбта”. Режисьорката Клаудия Льоса разказва чрез историята на красивата, но затворена в себе си Фауста за военновременните травми на много перуански жени. Филмът така и не ни показва престъпленията срещу тях, извършени преди смяната на режима от 1990 г., но въпреки това насилието, изнасилванията и изтезанията, които те са преживели, насищат всеки кадър.

В 22.30 вижте „Последният танцьор на Мао”. Филмът на Брус Бересфорд разказва за малко селско училище, в което идват представители на Балетната академия на мадам Мао от Пекин, в търсене на самороден талант, който да шлифоват и поставят в първите редици на Културната революция. Те се спират на 11-годишния Ли и го подлагат на необичаен нов живот, изпълнен със строги тренировки в залата и с идеологическите доктрини извън нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Koito ima parichki shte si gi gleda filmite.