Отброяването започна: десет дни до София Филм Фест

Над 200 филмови заглавия ще ни потопят в света на седмото изкуство
27 фев 2013 11:28, Петя Славова
1
Отброяването започна: десет дни до София Филм Фест
Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов разказа какво ни очаква на тазгодишното издание. Снимка: Булфото

Десет дни ни делят от най-мащабното международно киносъбитие в България. За 17-та поредна година София Филм Фест ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на голямото кино.

В света на седмото изкуство може да се потопим от 7 до 17 март, като има и предварителни прожекции от 1 до 6 март в Дом на киното. Също така допълнителна програма има в Бургас и Пловдив. Фестивалните прожекции ще продължат до 7 април в Дома на киното.

Както всяка година филмовите предложения са многобройни. Може да избираме от над 200 игрални, документални и късометражни филма. Селектираните творби ще бъдат показани в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм и други.

Гостите, които привлече фестивала също са много. Сред тях е световно известният режисьор Коста-Гаврас, носител на множество награди от престижни фестивали, сред които „Оскар”, „Златна палма” и „Златна мечка”. У нас той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството.

Броени дни след като навърши 80-години, Гаврас ще представи последния си филм „Капитал”, номиниран за „Златна раковина” от фестивала в Сан Себастиан ’12.

Наградата на София ще бъде връчена на още четирима творци: българина Ицхак Финци, любим актьор на поколения зрители, с над 70 филмови роли в кариерата си („Преброяване на дивите зайци” и късометражната премиера „Вера” ще бъдат представени на специална прожекция в Дома на киното), холандеца Йос Стелинг, сценарист, продуцент и режисьор, председател на журито на 12-ия София Филм Фест, който ще представи пред фестивалната публика най-новия си филм „Момичето и Смъртта”, и италианците Паоло и Виторио Тавиани, едни от живите легенди на световното кино, отличени с множество италиански и международни награди. Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят в София носителя на „Златна мечка” от Берлинале ’12 „Цезар трябва да умре”. Със съдействието на Италианския културен институт в програмата на СФФ 2013 е включена и ретроспектива от 13 заглавия на братя Тавиани.

Официално началото по традиция ще бъде поставено в зала 1 на НДК с документалния филм на Любомир Младенов „Витоша”.

Шедьовърът на Михаел Ханеке „Любов” ще даде крайния акорд на голямото събитие. Филмът е носител на „Оскар” за чуждоезичен филм и номиниран в още 4 категории, носител на „Златна палма” в Кан ’12, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 „Сазар”-а, 2 награди БАФТА и 4 награди на Европейската филмова академия.

През 2013 година към групата на фестивалните кина се присъедини Червената къща – Домът на документалното кино на СФФ. На 10 март там ще бъде официалното откриване на документалния конкурс с чешкия филм „Лична вселена” на Хелена Тршестикова, чиито филм „Рене” получи първата награда за най-добър документален филм на СФФ през 2009 година.

През 2013 за първи път наградата за най-добър филм в това състезание ще бъде осигурена от международния кинофестивал „Милениум”, а за втора поредна година в рамките на СФФ ще бъде представена и специална програма от заглавия, избрани от документалния фестивал в Брюксел. Шестте кинотворби също ще имат прожекции в Червената къща.

За първи път ще бъде присъдена Награда за най-добър български късометражен филм, която се осигурява от Фондация „Роберт Бош”, „Чучков Брадърс”, „Камера” и LVT. Селекционната комисия в състав: Светослав Драганов – режисьор, Петя Александрова – кинокритик, и Неда Морфова – режисьор, носител на наградата Jameson за 2012, определи 12-те финалиста в конкурса. Кой от филмите ще получи наградата за 2013 – това ще прецени международното жури.

В рамките на 17-ия София Филм Фест публиката ще преживее за първи път на 3D вълнуващи природни картини, приключения из животинския свят и екстремни забавления от телевизионната вселена на Нешънъл Джиографик. „Боен клуб – Азия”, „Бялата мечка”, „Извънземни от дъното – Огънят на сътворението” и „Сурикати” ще очакват своята любознателна публика в Дома на киното, което отвори врати след ремонта с нов дигитален и 3D образ. Специален гост ще бъде авторът на „Бялата мечка” Адам Равеч - режисьор, водолаз, пътешественик, изследовател на дивата природа, участник в много проекти, отвели го до най-отдалечените краища на земята.

Е, не остана много време. Подобен фестивал, превърнал се в традиция у нас, събира голямото кино, превръщайки го за зрителите в даденост. Все пак не е, а толкова плътната програма дава шанс на всеки да открие своята история и да я съпреживее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Sulio преди 11 години
Kolko vi plashta toia chikidjiiski festival za bezgranichnata reklama koiato mu pravite? To biva biva olivki ama bivol za meze ne biva. Ako targeta vi sa inteligentnite hora ne prekaliavaite s reklamite na chikiite. Ako targeta vi sa balgarskite maloumnitsi,obiavete go na zaglavnata stranitsa i da go znaiat i reklamodatelite. A inache az ne savetvam nikoi da hodi na chikidjiiskia festival za da ne si gubi vremeto...