За мароканската и руска мафия и Лошия сив вълк

Еран Б.И. споделя за "Капатън "Червената шапчица"
18 мар 2014 11:09, Петя Славова
1
За мароканската и руска мафия и Лошия сив вълк
Еран Б.И. Снимка: София Филм Фест

Един от акцентите в секцията „Специални прожекции” беше филмът на Арнон Задок „Капанът „Червената шапчица” – филм на криминална тематика, но стъпил на по-сериозен митологичен фундамент. Да го представи в София, дойде сценаристът Еран Бен Яков (известен повече с творческото си име Еран Б. Й.). Интересните обрати в разказваната история и в историята на правенето на филма са доста, а Еран подготвя и нова продукция, която се надява също да представи у нас догодина.

Откъде да започнем – от мароканската мафия, от руската, или от Червената шап­чица и Лошия сив вълк?

Това е филм за един марокан­ски престъпник, който прекар­ва десет години в руски затвор (причините за това разбирате във филма). Той се връща в Израел и установява, че руската мафия там е засилила своето влияние, а ма­роканската е отстъпила, и той се оказва правилният човек в тази ситуация, за да промени баланса. За тази цел той прелъстява едно 16-годишно руско момиче, за да убие шефа на руската мафия. Филмът е адаптация на известна­та приказка за Червената шапчи­ца, но на иврит, на жаргона на из­раелския криминален свят „Чер­вената шапчица” означава да бъдеш убит от приятел. Филмът също така е изпълнен с обрати, в които приятели стават врагове и обратното.

Това е повече човешка ис­тория, или по-скоро изслед­ване на израелското обще­ство днес, защото се улавят и двете линии?

Това е по-скоро Израел не днес, а такъв, какъвто е бил преди десетина години. От една страна, историята е базирана на легенда, на приказка, но е и разказ, вдъх­новен от истински криминални истории, случили се в действи­телност.

Няколко думи за Вас са­мия като кинотворец и каква е фестивалната история на „Капанът „Червената шап­чица”, преди да дойде на СФФ?

Тук аз съм само сценарист, но написах сценария много преди да срещна режисьора Арнон За­док. И се надявам, че следващия път, когато дойда в София, ще е с филм, който съм и режисирал. В момента сме на етап монтаж. А причината, поради която сме тук, в София, е, че този филм, който представяме сега, почти щеше да е израелско-българска копродук­ция, с български актьори, които да изиграят руските мафиоти. Това не се случи, защото нямахме време да изчакаме да бъде склю­чено съответното споразумение – трябваше веднага да започнем снимки. Но сме горди, че все пак дойдохме с този филм в България и показването му на СФФ беше световна премиера, първо показване въобще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приятел-предател. Това е едно от най-големите нещастия.