Два български филма в Международния конкурс на СФФ

"Жажда" и "Сняг" ще се борят за наградата на феста
26 яну 2016 11:00, Петя Славова
0
Два български филма в Международния конкурс на СФФ
Снимка: СФФ
"Жажда" на Светла Цоцоркова и "Сняг" на Венцислав Василев са в Международния конкурс на 20-ия "София филм фест" (СФФ). Двата филма са и сред акцентите в секцията "Ново българско игрално кино" на фестивала.
 
За поредна година година две български заглавия ще се състезават за Голямата награда на СФФ. За втори път това е наградата "София - град на киното" на Столичната община. В конкурса са 12 първи или втори филма от няколко континента.
 
Започнал като проект от "София мийтингс", "Жажда" на Светла Цоцоркова обра овациите на някои от най-престижните кинофестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют на младата режисьорка бе в програмата "Нови режисьори" в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, където получи специалната награда на журито в конкурса за младежки филми. Спечели наградата за дебют и за операторско майсторство - на Веселин Христов, на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза".
 
"Сняг" е режисьорският дебют на Венцислав Василев, познат като сценарист на интригуващи заглавия като "План за отмъщение" (носител на "Златна роза" за дебют) и "Отрова за мишки" (с награда на Българската филмова академия за най-добър сценарий). Подписът му стои и под историята на "Жажда" на Светла Цоцоркова, а късометражният му филм "Ръжда" е селекцията за "Jameson" на СФФ - 2005.
 
"В "Сняг" съм разказал една ясна човешка история. Занимаваха ме взаимоотношенията между баща и син. Сюжетът е изцяло измислен, но по някакъв, много личен за мен, начин простих на баща си с него и надявам се, и той да го е направил", казва Венцислав Василев.
 
Кинотворбата разглежда проблемите за избора, прошката и предателството. Главните герои в нея, двама братя - Любака и Гошо, заедно със синовете си - Боби и Марти, ограбват пощенски клон. След обира Любака бяга с плячката, но скоро е намерен мъртъв, а парите са изчезнали. Докато се опитват да открият какво се е случило с тях, Боби иска да разбере и истината за смъртта на баща си.
 
"Докато гледахме българския "Сняг", имахме усещането, че наблюдаваме филм, изпълнен с екзистенциална философия - определено не философията на Сартр или Камю, но екзистенциализъм по Достоевски, под формата на филм и реализиран на Балканите", е коментарът на журито на кинофестивала в Скопие, където филмът е удостоен с наградата "Golden Sun" за най-добър балкански филм. Творбата е представена на още няколко форума - във Варшава, Котбус, пазара на продукции в Кан, както и на "Златна роза" във Варна.
 
В главните роли са Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари