Да правиш кино без образование

Умее го триото Джеки, Джони и Чарли
27 яну 2016 09:44, Петя Славова
1
Да правиш кино без образование
Кадър от "Good Morning Captain". Снимка: СФФ
Въпреки че и тримата нямат кино образование Джеки (Георги Стоев), Джони (Джони/Георги Пенков) и Чарли (Христо Илиев-Чарли) не спират да снимат филми. Получили са поотделно и заедно 43 престижни международни отличия. Тримата са приятели от 50 години.
 
Освен любовта към киното и към изкуството, тяхна обща черта е и различният им, ведър поглед към света и живота, представен на широката публика през техните забавни истории, разказани в многобройни съвместни проекти - филмови и литературни. Тримата заедно са автори на десетки комедийни филми - документални и игрални, всеки от тях – с различна продължителност – от 5 до 90 минути. 
 
На 20-ото издание на София Филм Фест те ще покажат новия си филм "Good Morning Captain".
 
Един от най-коментираните и популярни проекти на Джеки, Джони и Чарли е издадената през 2015 година книга  „Надали, ама а дано / А дано, ама надали”, която може да се чете отпред назад и отзад напред и съдържа най-различни забавни политически и сексуални интерпретации по темите от живота, пресъздадени от тримата автори. 
 
Джеки Стоев от години е всепризнат за един от големите чешити в българското кино. Той самият често се шегува, че една от причините за това е образованието му – завършил е биология в Софийския университет и в Дрезден. В основата на всичките му проекти стоят таланта, любопитството и неуморното му чувство за хумор.
 
Сред по-известните му филми са  „Патилата на Спас и Нели” (1987) - увлекателна приказка за весели и щастливи куче и котка, които един ден прекаляват с пакостите и се скитат бездомни из града; „Летете с Росинант” (2007).
 
През 2010 година тримата приятели правят заедно „Отец Иван и неговите деца”, удостоен със „Златен Ритон” на Фестивала на българския неигрален филм (2010) в Пловдив.  „Мен можеш да питаш само за смешното, щото аз никога не съм бил сериозен. Надявам се и да не стана - ама то няма и за кога”, споделя пред медиите Джеки Стоев. 
 
Тримата поставят основите на нов стил не само в българското, но и в световното кино – СИНЕМА ВАРИЕТЕ. И както Джеки Стоев иронично отбелязва „Всъщност понякога е по-важно е да намериш име на стила, в който работиш, от това, което правиш!” Който иска да научи нещо повече за уникалното трио, нека да гледа филма на младия колега Колю Бошнаков „Джони, Джеки и Чарли не са имена на кучета”.
 
Тримата ще получат Наградата на София на Столичната община за своя цялостен принос към киноизкуството на 20-ия София Филм Фест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари