Христо Шопов и Александър Сано в "Кербала"

Филмът със специална премиера на София Филм Фест
15 мар 2016 07:37, Петя Славова
1
Христо Шопов и Александър Сано в "Кербала"
Кадър от филма. Снимка: София Филм Фест

Полско-българската копродукция „Кербала”на Кшищоф Лукашевич има специална премиера в програмата на 20-ия София Филм Фест.

Събитието ще се състои на 16 март от 18.00 часа в кино „Люмиер”. 

Копродуцент от българска страна е „Мирамар филм”, а ролите са поверени на актьорите Бартоломей Топа, Антони Круликовски, Атер Адел, Пьотр Гловацки, Томаш Шухард и други. От българска страна им партнират Христо Шопов, в ролята на българския командир, и Александър Сано. 
 
„Кребала” обръща поглед към една от най-героичните битки в новата история на полската армия – четиридневната операция през пролетта на 2004-та година, в която полските и българските войски успяват да отблъснат атаките на ислямски фундаменталисти срещу кметството, в чиято сграда са държани арестувани бунтовници. Яростните атаки са посрещнати от само осемдесет полски и български войници, оборудвани с оръжие и храна за 24 часа.
 
Губейки комуникация с базата, те не знаят кога да очакват подкрепа. С ограничени дажби, използвайки почти всичките си боеприпаси, войниците трябва да се изправят лице в лице със смъртта. В най-новата полска военна история битката при кметството в Кербала е записана като най-тежката, в която участват поляци и българи след края на Втората световна война.
 
Копродукцията между Полша и България „Кербала” е военен екшън, вдъхновен от истински случай - реалната история на лейтенант-полковник Гжегож Каличак, който е и консултант при заснемането на филма.
 
„Гжегож страхотно еволюира като консултант. В първите дни често казваше: „Не беше така!”. Накрая, гледайки в мониторите, той сам ме успокояваше: „Би могло и така да бъде”, споделя Кшищоф Лукашевич. - „Освен това ни съветваше и за костюмите, сценографията, за всички елементи, които бяха от значение за „пресъздаването на този свят”. Претворяването на детайлите от действителността на иракската мисия, освен на къртовския труд на сценографите, е до голяма степен заслуга и на Гжегож”.
 
В главната роля на командира на българския отряд е Христо Шопов, избран за ролята без кастниг по специалното настояване на режисьора. Поддържаща роля има Александър Сано. В образа на полския командир влиза един от водещите полски актьори Бартоломей Топа („Traffic Department”, „The Dark House”, „The Wedding”). В една от главните роли е и немският актьор от иракски произход Атер Адел, станал известен с ролите си във филма „Jack” (състезателна програма в Берлинале, 2014) и сериала „Homeland“, носител на „Златен глобус” и „Еми”. 
 
„Кербала” е заснет в специално построен декор край Варшава и на локации в Йордания. В екипа на филма участват и много български професионалисти, сред които костюмни дизайнери, каскадьори, консултанти.
 
„Това е един от най-трудните филмови жанрове, заради сложната постановка на баталните сцени, пиротехническите ефекти, каскадите и компютърното им подсилване, - разказва режисьорът. - Освен това е трудно да се заснеме филм, чието действие се развива в Близкия Изток, защото трябва да посетиш това място и то с екипа, с актьорите, с полски въоръжени части. A там е трудно да осигуриш безопасност на обикновен европеец, да не говорим за цял филмов екип. Трябваше да заснемем пътните сцени в Египет, но там избухна революция и започнаха борбите за власт. После в Кюрдистан, но скоро там започнаха атаките на джихадистите. После в южна Турция, където при границата със Сирия също беше въведено извънредно положение. Най-накрая остана Йордания, където при пристигнането ни за подготовка на снимките, консулът ни посъветва да ги направим възможно най-бързо, докато е все още спокойно.”
 
Разпространението на филма стартира в Полша през месец септември 2015 година и той се превръща в национален боксофис хит, постигайки резултати на мащабни продукции, които са на екран по същото време. 
 
В България „Кербала” се разпространява със съдействието на Националния филмов център, Българската национална телевизия, Метрореклама, Полския културен институт и посолството на Република Полша в България.
 
ОЧАКВАМЕ Ви на премиера – 16 март – кино „Люмиер”! Начален час – 18.00.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари