От "Панама" до "Ма ма"

СФФ гостува на СУ "Климент Охридски"
22 мар 2016 10:46, Петя Славова
0
От "Панама" до "Ма ма"
Кадър от "Панама". Снимка: София Филм Фест

Специална селекция в Театралната зала на СУ "Климент Охридски" може да гледаме от 23 март.

Ето и филмите. На 24 март от 17.30 часа е прожекцията на сръбския филм „Панама” (2015) на режисьора Павле Вучкович. Това е неговият пълнометражен дебют. Историята проследява двама приятели до момента, в който единият не среща момиче и младежът е увлечен в желанието си за пълно притежание. Ревността заема централно място във връзката им – той попада в лапите на параноята и проследява любимата жена, без да вярва на приятелите и заобикалящия го свят...  Павле Вучкович е роден през 1982 година в Белград. Завършва Факултета по драматични изкуства в Белград. Два пъти е награждаван в конкурса на „Cinefondation” на филмовия фестивал в Кан – за късометражните филми „Бягай, заек, бягай” (2003) и „Минус” (2007). 

Съвместната продукция на Сърбия и Германия „Анклав” (2015) на режисьора Горан Радованович пресъздава балканска история - за сърбите, останали в Косово, които живеят в малки, изолирани общности. На 10-годишния Ненад му се налага да ходи на училище с брониранo превозна средство на KFOR. „Моят живот в Косово е точно такъв, какъвто го виждат зрителите на екрана”, споделя младият актьор по време на едно фестивално представяне на филма. Горан Радованович е сръбски режисьор, роден в Белград през 1957 година. Учи история на изкуството в Белградския философски факултет. От 1984 година пише и режисира игрални и документални филми.
Прожекцията е на 27 март от 18.00 часа.
 
След като приложи по брилянтен начин триизмерната технология в поетичното есе, посветено на Пина Бауш, и филмът му „Пина” беше номиниран за документален „Оскар”, един от най-големите новатори в световното кино Вим Вендерс направи и първия си игрален 3D филм „Всичко ще бъде наред”. Световната му премиера беше на „Берлинале” миналата година, където режисьорът получи „Златна мечка” за цялостен принос към киноизкуството.
 
„Всичко ще бъде наред” проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Ще може ли някога отново да погледне в огледалото, и да види там обикновен човек, а не убиец? Травмиращата случка оставя траен белег в съзнанието на Томас, а играе и важна роля в развитието му като писател. 
 
„Всичко ще бъде наред” е амбициозна продукция, зад която застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Драматичната 3D история на Вендерс е по сценарий на Бьорн Олаф Йоханесен, с когото режисьорът се запознава на фестивала в Сънданс преди години. Снимките на филма започват през август 2013 в Монреал, Канада, а освен Джеймс Франко, Вендерс кани за главна роля в него и Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер).
Прожекцията е на 28 март с начален час 18. 30.
 
Името на Хулио Медем – един от най-оригиналните режисьори на територията на новото испанско кино, е сигурен знак за вълнуващи срещи. А когато до неговото име стои и това на страхотната актриса Пенелопе Крус – магнетичното привличане е сигурно! Дългоочакваното киносътрудничество между двамата се реализира в новата испанска кино продукция „Ma мa” (2015). 
 
Изпълнен с много въздействащи емоции, типично по испански, „Ма ма” представя историята на Магда (Пенелопе Крус), на която й предстоят много изпитания в живота – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира,че има рак на гърдата. Въпреки периодът, изпълнен с трудни житейски моменти, Марта е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда...
 
„Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика, не само защото е първият филм на Хулио Медем след 5 годишно затишие в кариерата му, но и заради сериозната заявка на въздействаща трагикомедия. Филмът има номинации за нагарди „Гоя” в  категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук. 
 
Роденият през 1958 година в Сан Себастиан режисьор е познат на българските зрители с предишните си хитови филми, между които „Любовниците от полярния кръг” (1998) и „Сексът и Лусия” (2001). Първите си късометражни филми Медем снима със Super 8 камерата на баща си, след което става обещаващ лекоатлет, но се дипломира като лекар. Той зарязва всичко това и се посвещава изцяло на киното – годината е 1992, когато се ражда дебютът му „Крави”.
 
Неговият втори филм „Червената катерица” (1993) го превръща в сериозна фигура в испанското кино и кара светило като Станли Кубрик да го препоръча на Стивън Спилбърг за режисьор на „Маската на Зоро”, но Хулио Медем... отказва. Третият му филм „Tierra” (1996) е представен успешно в Кан, а „Любовниците от полярния кръг” (1998), представен в конкурса във Венеция, става абсолютен боксофис хит в родната Испания – с над 1 милион зрители! През 2001 година режисьорът прави хитовия „Сексът и Лусия”, който се превръща в трамплин за кариерата на актрисата Пас Вега. Следват „Chaotic Ana” (2007) с Шарлот Рамплинг, „Стая в Рим” (2010) с Елена Аная и колективния проект-омнибус „Седем дни в Хавана” (2012), докато се стигне до „Ма ма” (2015).
ВТОРНИК – 29 март – начален час 18,30

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: софия филм фестСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари