Бонус точки за първолаци на актьори и художници

Адресът на градината ще дава преднина в 51-во СУ, изборът на езици – в 18-то
10 мар 2017 08:38, Петя Славова
20
Бонус точки за първолаци на актьори и художници
Снимка: архив, Булфото

Част от елитните училища ще дават бонус точки за влизане в първи клас за баща или майка, работещи, както в образователната сфера, така и в културната. Макар да въведе няколко единни критерия, важащи за всички школа при приема на първолаци – постоянен и настоящ адрес, както и такъв в прилежаща на институцията зона, братче или сестриче в нея или близост на местоработата, Столична община позволи училищата да имат и допълнителни критерии, пише "Монитор.

Част от най-желаните школа вече са определили такива. Така например в 18-о СУ "Уилям Гладстоун“ бонус точки при приема ще имат не само отрочета на хора, които са деца на хора в сферата на образованието, като учители и университетски преподаватели, но и на дейци от културата – например художници, писатели и актьори.

По 10 точки ще получат децата, които кандидатстват в 18-о СУ на базата на избора на езици, които ще изучават. За да има равнопоставеност, преднина ще се дава както за хлапетата с интерес към източните езици, така и на тези с интерес към западаните, обясни директорката на 18-о СУ Величка Стойчева.

5 точки бонус точки за децата на работещите в сферата на образованието са предвидени и в 51-во СУ „Елисавета Багряна“.

Адресът на детската градина пък е другият допълнителен критерий там. Ако тя попада в непосредствена близост до школото или с други думи попада в т.нар. прилежаща територия, детето ще получи 5 точки.

Ако пък детската градина е в административния район на школото, съвпадащ с постоянния адрес в София, преднината е от 3 точки. В случай обаче, че месторазположението на детското заведение е различен от постоянния адрес, точката е само една. Критериите вече са гласувани от педагогическия съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В 18 СУ, а също и в други "елитни" училища децата са от 27 до 29 в клас. Началните учители едва изтърпяват да им свършат часовете и тичат след това по частни занимални, в които стоят до към 19-20 часа вечерта. Някои от тях работят в училище само, за да могат да си съберат деца за частната занималня. Представете си колко качествено преподава такъв учител при такава натовареност.
18
0
 
5
 
! Отговори
художника преди 7 години
А бе нали демогравски България се топи. От къде толкоз деца, че и критерий за влизане в училищата. Цели училища се затварят поради липса на деца, тия наще т-паци критерии и точки си измислят. Б-аси държавата, б-аси чиновниците.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
> За да има равнопоставеност, преднина ще се дава както за хлапетата с интерес към източните езици, така и на тези с интерес към западаните,Голяма равнопоставеност!
16
2
 
6
 
! Отговори
Мемет преди 7 години
Абе Петя, каква й тъз дума "школото"?Нас кат на учиха в училище на Български на учиха, че думата е "училище"
15
3
 
8
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Чудесно, хрантутниците гледат да си уредят роднините пак с предимство. Добре че вече има качествени частни учили, в които образованието е на светлинни години пред държавните та да имаме избор. Целта на връзкарчетата е да създадат следващото тъпоумно поколение хрантутници на държавна работа, което да седи по цял ден и да се чуди как да изсмуче някоя стотинка отгоре от частния сектор.
14
0
 
10
 
! Отговори
ИИ преди 7 години
Пак недомислици:пример, дете, което е в частна детска градина (поради липса на места в държавните), която не е в административния район на общинското училище: следва загуба на така заветните 3 точки. Е, това не е ли дискриминация? А как ще се доказва кой е писател, кой художник? Аз ако съм блогър, писател ли съм или не, или веднага да издам една книга с цинични стихчета, посветени на общината,а?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10 - Интервюто с родителите се прави , за да се проверят финансовите им възможности.Иначе аз не виждам друга причина то да има нещо общо с приема на детето.Като кандидатстваш за висше вика ли някой *** и баща ти на интервю ?
12
0
 
14
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Това е доста дискриминационна практика.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ме изкефи 18 СУ, според нововъведените им критерии да се напълни с деца на певачки.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не проумявам как въобще законът позволява първокласници да се записват в общински училища според професиите на родителите им и въобще да се правят интервюта с родители за записване на първокласниците. За езиково училище мога да приема децата с майчин език английски, немски, китайски и т.н. да се записват с предимство в тези паралелки, но децата на артисти, художници и писатели? И как се вижда, че едно дете на 7 г. има интерес към източни езици?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един ден ще стане, ако си член на Боко - в престижно училище или ясла!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата истерия с елитните училища скоро ще отмине и ще сме свидетели на празни класни стаи. Няколко години имаше преселение в София и по-висока раждаемост.От там дойде и наплива за училищата в София. В момента вече не е така и до 4-5 години това ще се усети.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Столична община трябва да направи единно класиране, както вече го въведоха в други общини. И тя да определи критериите за прием в общинските училища. Частните да си приемат по каквито искат критерии, но училища, които се издържат от нас, данъкоплатците, трябва да приемат по ясни критерии. Не разбирам защо синът на някой артист ще има предимство пред детето на математик, инженер или дори хигиенист?
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ежедневно минавам край 18 СУ. Масово учениците се събират пред данъчната служба (бившата поща) и пушат. При хубаво време са стотици. Не бих записала детето си там. В района има още няколко училища, които са за предпочитане.
5
0
 
16
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Ако пиша, но никой не ме чете, писател ли съм? Ако рисувам, но на стените на блока, художник ли съм? Това намирисва на цели класове с "даровити" родители...
4
1
 
19
 
! Отговори
user преди 7 години
Не трябва ли всички деца да са равни и да имат право да посещават детска градина?! Не плащат ли родителите данъци?!Само питам, защото при Татово време децата бяха с най-големи привилегии.После питайте защо няма деца и защо хората бягат към терминалите. Пример социалната политика на Швеция.
3
0
 
10
 
! Отговори
Българче преди 7 години
До никиЖивея недалеч от училището. Вероятно е добро, но и също така вероятно ако ги видите как пушат след занятия - мале мила.
2
1
 
25
 
! Отговори
Хм, преди 7 години
това с професиите на родителите не намирисва ли на дискриминация?
1
7
 
3
 
! Отговори
ники преди 7 години
18- то е страхотно училище. :)