Документална мозайка "1968" закрива София Филм Фест

Проектът може да видим на 18 март в кино "Люмиер Лидл"
21 фев 2018 12:07, Петя Славова
1
Документална мозайка "1968" закрива София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Един интригуващ омнибус-проект ще бъде включен в голямата тема "1968 година". Документалната мозайка ще закрие основната програма на София Филм Фест на 18 март в кино "Люмиер Лидл".

 Филмът, разказващ за месец август 1968 година, е субективен поглед към войниците от "братските" армии и техните мисли и чувства за Чехословашката окупация и функциите им в нея.  Зад документалния проект стои продуцентът Мартичка Божилова, а проектът е копроукция между Словакия, Чехия, Полша, България и Унгария.

Основният въпрос, около който обединяват работата си режисьорите Стефан Командарев, Мари Елиза Шайд, Линда Домбровжки, Магдалена Жимков и Евдокия Москвина, е как "малкият човек в Европа" се отнася с така наречената "голяма история“.

Каква е ролята на личната отговорност, запазването на личната гледна точка и морал и какво се случва с тях, когато човекът е поставен пред избора да спаси живота си, или да се подчини на правилата?

За "братските армии“ окупацията на Чехословакия през 1968 година е съвсем различно събитие от това, което чехите и словаците преживяват. Пресъздаването на историята предлага среща с войници от различни националности и ранг.

За да бъде постигната многопластовост и разнообразие на гледните точки върху сложната тема, по филма работят петима режисьори от пет държави от бившия Варшавски договор, участвали в окупацията на Чехословакия – Русия, Полша, Германия, Унгария и България. А пъзела на омнибуса е подреден от филмите "Ненужен герой“ (България), "Гласове в гората" (Германия), "Червена роза“ или "Приятелство и любов по време на окупация" (Унгария), "Войнишки жени и шпиони" (Полша), "Последната мисия на генерал Ермаков" (Русия).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да припомним,че диктатора Чаушеско отказва ,да прати войски в ЧССР !Уж било по диктовка на Москва,а май всико е опирало до натегачество !