Режисьорът на "Свидетелите на Путин" оглавява жури на СФФ

Ватилай Мански е председател на журито на документалните конкурсни филми
24 фев 2020 18:24, Петя Славова
13
Режисьорът на "Свидетелите на Путин" оглавява жури на СФФ
Снимка: София Филм Фест

Руският документалист Виталий Мански ще бъде председател на документалното жури на 24-тия София Филм Фест. Той лично ще представи своите филми "Свидетелите на Путин" и "Под слънцето".

Режисьорът е роден през 1963 година в Лвов, Украйна, тогава СССР. Той се дипломира във ВГИК - Всесъюзния държавен институт по кинематография през 1989 година и се утвърждава като един от най-успешните съвременни руски и световни документалисти.

Режисьор е на над 30 филма, представяни на фестивали в цял свят и награждавани многократно. В ролята на продуцент Мански работи заедно с режисьори като Рената Литвинова, Александър Расторгиев, Сергей Мирошниченко, Дмитрий Желковски, Сергей Лозница. През 1996 година той стартира проект, чиято цел е да се архивират аматьорски видео-файлове на частни лица, снимани в годините на бившия СССР (от 30-те до 90-те години на ХХ век). Виталий Мански е създател на националната награда "Лавров венец" за най-добър руски документален филм. Той е основател и президент на "Artdocfest" – международен фестивал на документалното кино. От 2014 година Мански живее в Латвия.

"В "Свидетелите на Путин" няма разкази, спомени, това е уникално киносвидетелство на събитията. Филмът показва, че всеки би могъл да бъде назначен за приемник, защото това се е случило в недемократичните институции, извън избора на хората. Това беше задкулисно решение от един много тесен кръг лица, водени единствено на лични интереси", споделя Виталий Мански, като подчертава, че този филм в нашето съвремие не е възможно да бъде показан в Русия.

"Опозицията в Русия се унищожава още в зародиш; ликвидирано е гражданското общество, което може да служи за платформа на опозицията. На практика няма избори в Русия, забранена е политическата конкуренция. Медиите се контролират по същия начин, както това се случва в диктаторските режими", добавя Мански.

"Под слънцето" е своеобразен документ на едно общество, което все още е част от нашата реалност. След като години наред Мански води преговори с правителството на Северна Корея, най-накрая те склоняват да му разрешат, като сценарият е подготвен от властите – трябва да се заснеме филм за живота на едно момиче и неговото семейство в годината, в която малката се подготвя за участие в празненствата по случай рождения ден на Ким Чен-Ир – "Деня на изгряващата звезда".

"Татко казва, че Корея е най-красивата страна на света", споделя осемгодишната Зин-Ми. Може и да изглежда, че Мански регистрира всичко, което трябва да бъде отразено, но режисьорът успява – въпреки строгите мерки и ежедневния контрол върху материала, да снима тайно и със сериозен риск реалността, която няма нищо общо с демонстрациите на възторжен патос. Няколко години след излизането на филма, Мански получава покана от правителството на Северна Корея да посети страната отново – той, разбира се, учтиво отказва…
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е и как в България има толкова "русофили", за които изобщо не е проблем, че Русия има за президент неруснак. За същите тези същества няма никакъв проблем Путин да затваря бели националисти в Русия и да обявява Русия за мултиетническа държава. Няма и проблем, че руснацит са малцинство в повечето си големи градове. Не и не! Проблем няма. Защото в България от близо век русофилията е юдофилия.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А що се касае до така "демократичния" избори на Путин. Ой вей! За 3.5 години никому неизвестния Путин, с помощта първо на Собчак, който го представи на Кисинджър, а после и с помощта на руските еврейски общини, стана президент. И кой отвори касичката с парите за избирането ... Лев Левиев. Защо не проверите зад какви проекти стои Лев Левиев в България. Много интересни са.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е един еврейн. Какви китки е наритал? Установява нов хазарски хаганат. Около него само евреи. Той промотира меки китки на Запад, но не и в Русия. Защото неговата и на евреи цел е да разрушат Запада. Именно затова там няма проблеми да има меки китки. Но в хаганата - там метки китки няма. Там има твърда ръка. Като сте такива големи юдофили, защото не отидете да живеете в хаганата на Путин? Каквови пречи? Приемат всеки юдофил.
9
0
 
3
 
! Отговори
джо преди 4 години
Странна работа. Значи пияндето Елцин никой не го избира също сам си се назначи, но не мътеше водите и беше удобен. Сега Путин е най - големия тиранин. Защото нарита някои в кисиите и не върви по гайдата на запада. Като е демокрация тук , я да направят един филм за баце и да го пуснат по ТВ . Само ,че няма как да стане, щото веднага ще им свият сармите. Никъде по света няма пълна демокрация. Не бъркай демокрацията с боя, казал Асан на Айшето.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде на бас,че лауреата на Путинска награда - др.Малинов,няма да гледа и една минута от програмата!
7
2
 
6
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пък на тоз диктатор България плаща всяка година данък! Данък Русия. Дребна работа-няколко милиарда. Колко му е....Та тоз режисьор да знае къде точно отива. Тука Новичока го раздават за закуска...
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано някой български патриот му хвърли един бой ! Със сигурност ще се опита да провокира и да агитира. На онези украински подметки до Варна малко им беше боя на пътя !
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Котьоами от Лвов, Украйна.... там е юдео-хазарска ***
3
6
 
5
 
! Отговори
Путин е ебан преди 4 години
От двама осмокласника Колегите му от ФСБ обаче са го записалиИма и книга по въпросаАвторът и беше отровен по поръка на кремльовския гейНищо е може да остане скрито в ерата на интернет
2
5
 
8
 
! Отговори
Котьо преди 4 години
Тоя ли е тамошният Паси? Има физиономия на еврейска ***
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хубава снимка, браво!