СФФ с фестивален дневник: Ден девети

Акцентът е носителят на "Оскар" и "Златна палма" - "Паразит"
2 апр 2020 16:57, Петя Славова
0
СФФ с фестивален дневник: Ден девети
Кадър от "Паразит". Снимка: София Филм Фест

Ден 9 на 24-тия София Филм Фест е от най-натоварените със събития. Беше предвиден за 20 март. Ще се случи някой петък на юни или септември същата година.

В настоящия 9-ти брой на нашия въображаем онлайн фестивален дневник ви представяме филма, носител на 4 награди Оскар и "Златна палма" от Кан 2019 - "Паразит" на Понг Чун-Хо, определен като фестивалната гала на СФФ. С един Оскар по малко, но с цели 11 номинации, е "Рома" на Алфонсо Куарон, в който ни въвежда продуцентът му Николас Селис, член на международното жури.

"Ден на жената"на Доля Гавански е представен с видео от Доля и копродуцента Мартичка Божилова.

Основна тема на 24-тия СФФ е Франкофония 50. Съвместно с Френския институт, Организацията на франкофонските държави и посолства сме подготвили силна програма, която трябваше да се открие официално именно в петък, с копродукцията на Тунис, Франция, Ливан и Катар "Синът" на Мехди М. Барзауи. В програмата са включени 14 филма от 19 държави.

Едно от най-важните събития за всеки фестивал с международен конкурс е Церемонията по връчване на наградите. Предвидена е за този петък. Ще се случи, малко по-нататък. Представяме ви филмът, който ще се прожектира след тазгодишната церемония – "Босият император" на Джесика Удуърт и Петер Бросенс, копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България.

И тъй като стана въпрос за копродукции - в днешния ден, петък, се открива 17-ото издание на копродукционния пазар София Мийтингс, една от водещите професионални киноплатформи в Европа. Очаквахме в София над 250 представители на европейската филмова индустрия – филмови фондове, продуценти, фестивални селекционери, участници с проекти, експерти, сейлс компании, европейски дистрибутори, програматори на киносалони и други за традиционните интензивни, но също зареждащи и разведряващи срещи в София. Ще се случат, малко по-късно през годината. Подготвили сме обръщение от директора на форума и изпълнителен директор на СФФ Мира Сталева.

В днешния петъчен ден ще си припомним световни режисьори и артисти, гостували на същия ден на СФФ, сред които Клаудия Кардинале, Фолкер Шльондорф, Тери Гилиъм, Ян Троел, Павел Павликовски, Горан Паскалевич, Аличе Рорвахер. Ще си спомним и за една важна за българското кино премиера, състояла се в петък, 14 март 2008 – "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев. Актуалното за деня заглавие, което споделяме с Вяра, Надежда и Любов.

На 9-ия ден на 24-тия СФФ са програмирани 20 филма. Ще ги видим!

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ
Продуцент на София Мийтингс

Ето и какво ни казва продуцентът на "Рома" Николас Селис, член на международното жури.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари