Милчо Манчевски представя "Върба" на СФФ

Прожекцията открива есенното издание на феста
25 сеп 2020 16:00, Петя Славова
1
Милчо Манчевски представя "Върба" на СФФ
Милчо Манчевски и Стефан Китанов. Снимка: София Филм Фест


Световноизвестният македонски режисьор Милчо Манчевски представя лично най-новия си филм "Върба", който открива София Филм Фест - есен. Прожекцията е на откритата платформа София Съмър Фест.

Милчо Манчевски пристигна вчера в София като специален гост на 24-ия София Филм Фест  и сподели любопитни детайли, свързани с неговата работа като сценарист и режисьор през годините.

В отговор на въпрос за най-новия му филм, той каза: "Върбата е с по-странна форма, клоните отиват надолу и трудно се прекършва. Такива са и главните героини във филма - три македонки, които трябва да се преборят за право на контрол върху живота си."

Идеите във филма са още по-силни благодарение на контраста между Средновековието и съвремието. "Вярвам, че хората са еднакви навсякъде по света и са били еднакви винаги – допълва режисьорът. - Ние сме хора с нашите радости и с тъгата ни.

Замислих се кое е общото между хората от всички епохи и тогава осъзнах, че всички искат да имат дете, семейство. Вярвам, че любовта към децата е една и съща. Така започна всичко, а след това се появиха и всички проблеми, които прецених, че са наистина важни.

Например като контрола върху твоето собствено тяло, особено за жените, защото има политически и религиозен натиск за контрол, което е немислимо."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари