"Брайтън 4" дава старта на есенния 25-и София Филм Фест

Началото е от 18.30 часа
14 сеп 2021 17:50, Петя Славова
0
"Брайтън 4" дава старта на есенния 25-и София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Днес е официалното откриване на есенното издание на 25-ия София Филм Фест. Мотото е "Срещни Киното, а в 18.30 часа започва концерта на Фестивалния бенд, с който ще бъде сложен началния акорд на филмовото събитие.

Ще бъдат връчениСпециалните награди на София Филм Фест на унгарския режисьор Корнел Мундруцо и филмовия критик, дългогодишен и скъп приятел на фестивала - Янко Терзиев.

Стартът на премиерната за България прожекция на най-новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили "Брайтън 4" е предвиден за 20.30 часа - той ще бъде представен от неговия автор и от българската част на копродуцентския екип на филма. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти.

Световната премиера на „Брайтън 4“ бе на филмовия фестивал в Трайбека, Ню Йорк, където триумфира с наградите за най-добър международен игрален филм, сценарий и актьор (Леван Тедиашвили). Не пропускайте!

В Дом на киното програмата продължава с ретроспектива на финландския режисьор Мика Каурисмаки.

В 18.30 часа започва прожекцията на "Мама Африка" - биографичен филм, отдаващ почит на южноафриканката Мириам Макеба, която не само се превърна в един от най-известните изпълнители на своето време, но беше и безкористен защитник на свободата в Южна Африка. От 1959 година, в продължение на 30 години тя живее в изгнание и не спира да подчертава, че нейните сънародници „живеят в затвор“. Скоро след освобождаването си Нелсън Мандела се обажда на Макеба и я моли да се върне у дома. Забележителните архивни кадри и интервюта с многобройни знаменитости се редуват със спокойните изпълнения на Мириам Макеба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари