Главният прокурор поиска имунитета на Сидеров

Борис Велчев уважи искането на столичния прокурор Бойко Найденов
28 апр 2006 14:43,
Главният прокурор поиска имунитета на Сидеров

Главният прокурор Борис Велчев подписа искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщиха от прокуратурата.

Наказателното преследване е за лъжесвидетелстване, подбуждане към лъжесвидетелстване и спомагане на лице, извършило престъпление, да избегне наказателно преследване. Става дума за инцидента на автомагистрала "Тракия" на 7 април вечерта, при който пострада 22-годишният Явор Доков.

В мотивите си Велчев е посочил, че на 8 април 2006 г. Сидеров съзнателно и писмено е потвърдил неистина: че около 23 часа на 7 април в отсечката Пазарджик-Траянови врата, на около 10-15 км. преди тунела, ги е засякъл червен Форд-микробус и известно време не позволявал да го изпреварят, танцувайки пред тях.

След като все пак тръгнали да го изпреварват, Фордът ги притиснал отдясно и започнал да ги изтласква към мантинелата. Шофиращият Павел Чернев овладял колата и успял да излезе напред и да продължи без спиране до София, твърди в показанията си Сидеров.

На 8 април в София той умишлено е подбудил народния представител Павел Михайлов Чернев, при условията на продължавано престъпление, съзнателно, устно и писмено да потвърди неистина, се казва в мотивите на главния прокурор.

В мотивите си главният прокурор е написал още, че Сидеров е помогнал на Любомир Павлов Бакърджиев /неговия шофьор/, извършил хулиганска проява, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказан, без да се е споразумял с него преди да е извършил самото престъпление, като осуетил съобщаването от Бакърджиев на органите на МВР за инцидента.

Сидеров е направил недостоверно оплакване пред министъра на вътрешните работи на Република България, като укрил престъпните деяния на Бакърджиев и подбудил народния представител Павел Михайлов Чернев да лъжесвидетелства, за да прикрие деянията на Бакърджиев, който е извършил престъпленията в изпитателния срок на влязла в сила осъдителна присъда.

Главният прокурор е уважил искането на столичния си колега Бойко Найденов, който в сряда изпрати писмо до Велчев за свалянето на депутатските протекции на лидера на „Атака“.

В коментар на искането на имунитета му, Сидеров обяви, че обвиненията срещу него няма как да издържат в съда, защото не е дал показания пред дознател или следовател и допълни, че целта била да се всява смут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание