Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани

Където други пазят, София руши, коментира "Дер Щандарт"
2 сеп 2008 21:15,
237
Меракът на Бойко да руши София шокира дори и виенчани
Г-н кмете, ние обичаме Стара София. Снимка: Булфото

В броя си от вторник авторитетният австрийски всекидневник "Дер Щандарт" коментира плановете на софийския кмет Бойко Борисов, които предвиждат разрушаването на част от стария център на града за сметка на нови бизнес сгради и подземни гаражи, съобщава DW.

Онова, което би било невъобразимо и немислимо във Виена - разрушаването на старинна градска част в името на офис сгради, има риск в София да стане реалност, пише "Дер Щандарт".

Само два реда в Държавен вестник, който не може да се купи от нито будка, оповестиха плановете за предстоящото събаряне на най-старата и вероятно най-хубава част на София.

Никакъв публичен дебат не се състоя преди това, никакви инициативи на опозицията или на гражданските съветници не се противопоставиха на плана, независимо от факта, че предвидените промени са радикални и насилствени, коментира вестникът.

Подземни гаражи като алиби

Изтъкваните причини - а именно нуждата от строителство на подземни гаражи - представляват по-скоро алиби.

Нуждата от тези гаражи обаче възниква предимно в резултат на потребностите на бъдещите офис сгради, които ще се използват за частни цели. Градът няма да има почти никаква полза от тях, защото отчуждената земя за строеж се предава в ръцете на инвеститори. И без друго претоварената основна транспортна ос на столичния град дори ще се стесни още повече, а потокът от коли ще преминава и в останалата част на София. Кой би имал полза от подобно нещо? Логично е - казват противниците на проекта - шепа инвеститори ще извлекат редица изгоди, както и техните помагачи в градските управи.

Софийски странности

Там, където в други европейски градове се полагат усилия за опазването на старинните градски части, където се санира и освобождава от транспорт и където се създават зелени площи и свободни пространства, които да се оформят според нуждите на децата и хората с недъзи, в София се тръгва по точно обратния път.

Този проект всъщност не е първият по рода си за българската столица.

Преди година стана известно начинание, предвиждащо разрушаването на коплекса сгради на Хотел България, за да се отвори място за търговски център.

Построеният през 1937 година хотел е под закрила на закона за паметниците на културата и приютява сладкарница, която е сравнима с "Кафе Централ", както и концертна зала с най-големия орган за автентична барокова музика в страната.

Едва след събирането на многобройни подписи против начинанието,то беше спряно, но със сигурност не е още окончателно предотвратено, отбелязва "Дер Щандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
След като видяхме цар-премиер и руснак- премиер е време да продължат българските ни неволи и ъпсурди и е време да видиме и мутра-премиер. Бойко е жаден за власт и ресурс за да разгърне пипалата си и извън кметствата, но дали българският народ пак ще се върже на лъжите, спомнете си кой го вкара ББ във властта - Царя, а кой е царя най-големия мошеник от всички, така че е време за радикални промени на болното ни чалга общество.
176
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Господа и дами, ето ви още една тайна на Софиянски и Бойко.УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ.Запитайте се чий фирми ни правят осветлението!Смениха осветителни тела на Светлина АД - Стара ЗАгора с доста по-лоши на избрани "елитни" фирми, само дето тия уж по-новите и по-добрите всъщност са по-лоши - на някои улични осветители им падат капаците само от вятъра. Бойко, ако беше добър кмет щеше да купуваш качествена продукция на Светлина АД - това е фирма съ дългогодишен опит от 40 години, а не на някакви въшливи фирми, които са близки до вас, кметовете!
175
0
 
0
 
! Отговори
Огг преди 15 години
Какво значение има дали сградите са нестабилни или не. Това са паметници на културата. Ненормално е да се разрушават вместо да се реставрират. София има толкова красиви сгради, които обаче не се реставрират и малко по малко се разпадат
174
0
 
0
 
! Отговори
огън преди 15 години
za6to ne kazvat za koi sgradi stava vupros, za6toto v centura IMA MNOGO NESTABILNI I RAZPADA6TI SE
173
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Каква е ролята на главния архитект на София Петър Диков ? Както е известно неговият брат арх.Калин Диков е собственик на едно от най-мощните архитектурни бюра в столицата ЕЛИТ, което получава едни от най-тлъстите поръчки.
172
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Със всеки изминал ден, ББ губи много гласове, които гласува на последните избори за него и партията му, аз лично се разочаровах от постъпките му , от долните му методи за премахване на конкуренцията в София, празните му обешания за София, сами виждаме на каде отива градът ни, срам ме е че гласувах за него.
171
0
 
0
 
! Отговори
arkan преди 15 години
Boyko ***, otkakto si kmet, nishto ne si napravil, prah v O4ite
170
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако преместите столицата, простолюдието ще я напусне. Някой хора смятат, че където е столица е престиж и биха литнали към друг град, ако стане столица. Абонирани са.Само Пловдив и София! Иначе, честно казано на София й пречат прииждащите, на Пловдив също! Пловдив не иска тъпите Пазарджиклии! София не ще останалата ***.
169
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Време е ББ да свърши нещо полезно за София, стига с молове и бизнес, една градинка поне да направи, единственото, което го бива този псевдо политик е да си пие кафето по сутрешните блокове, и да обвинява другите за дереджето на Столицата. Но истината е че София не е Европейска Столица, вижте другите ЕС Столици и ги сравнете със София. После ББ ще ви говори че щял да управлява цялата държава, как ще стане това? , както й управлява София ли?
168
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък мога да ти кажа, че в България единствените свестни хора са в Пловдив и в София, всички други са ***. А на теб ще ти бръкна с пръчка в ануса и ще ти я изкарам през устата.
167
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дупе да ни е яко! Нещастници! Всичко искат да затрият алчните гадове. Но не веднъж съм казвала и сега ще го кажа. Сами сме си виновни с нашето безхаберие.
166
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе кви сте вие бе бойкомани дето му излизахте *** на бойко и сте му се отъртили, на града ни не са виновни хората които идват от страната това е нормален ход на развитие във всички световни столици, като в Ню Йорк има 200 000 българи дане би градът да е затворен, само на Бойко някой друг му е виновен защото до момента само ходи и се снима по ТВ и медий нищо невърши, а това дето го прави все е некадърно ама пак друг му е виновен/ за справка вижте цариградско /дунавски върни/ и ползва проекти разработени от Софиянски . Така че спрете да говорите за селяни и граждани
165
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дали на бойко му трябват много пари за кампания и сега гледа да открадне колкото може повече, София е отражение на хората, които живеят в града, кмета също не прави изключение - алчен ***, който се мисли за много голям, но скоро ще му потънат гемиите, София постепенно се пръвръща в една долна тиня, хората почват да се изнасят около София, заради мръсния въздух и ***. Как утре да гласуваш за герб или Костов, като знаеш от каде идват и какви са им целите....
164
0
 
0
 
! Отговори
Ned преди 15 години
Бойко е ! Утре ще срине и Александър Невски, за ад си направи тенис корт близо до Московска 33.
163
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това го няма никъде по света! Да си разрушат вместо да реставрират сгради с историческо значение! И на тяхно място да изтипосат поредните гигантски "бизнес сгради"! Който иска бизнес сгради - марш в полето! Центъра на София даже трябва да е забранен за коли, а не да се чудим как да го направим още по-непроходим като го наблъскаме с още и още офис сгради, чиито служители всяка сутрин да задръстват центъра с МПС-тата си!
162
0
 
0
 
! Отговори
до австрийците преди 15 години
АБСОЛЮТНО никога не е имало идея за разрушаване на хотел България и подобно нещо не е стояло на дневен ред.Желанието на инвеститорът беше да построи още два етажа, като изцяло се запази архитектурата.Иначе идеята за разрушаването на старите сгради е на Петър Диков.Да видим сега дали Борисов ще го послуша този .Ако позволи да бъде съборена дори една тухла от центъра на София да знае, че и турско да стане няма да гласувам за него.
161
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ББ е част от плана за унищожението и разрухата на България, няма да е скоро момента, в които турците от югоизточна България ще поискат да се присъединят към Турция, което е част от плана на САЩ и техните еврейски покровители, за по-голямо влияние на Турция в Европа, чрез присъединяването на Турция в ЕС.
160
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
София и Пловдив няма селяни, не са провинция, всички други са.София и Пловдив са гадни заради селяни от селата. Директно за Пловдив проблемът си има дрисливо име - Пазарджик - те ни пречат! Ти си *** гяурин, georgi
159
0
 
0
 
! Отговори
ПЪРВИ ПРОТИВ преди 15 години
Аз съм със двете ръце против. има ли други?
158
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Верно че прилича на паметника на Съветската армия на тази снимка, селяндурът му със ***