4 по Рихтер друсна София*

Няма данни за жертви и разрушения
15 ное 2008 22:15,
894
4 по Рихтер друсна София*
Снимка: БГНЕС

Силно земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер разтърси София в 22,08 ч. тази вечер.

Земетресението бе изключително кратко, не повече от 2-3 секунди, и се изрази в два или три последователни вертикални тласъка.

Няма данни за жертви и разрушения, уточниха и от спешния телефон 112.

Минути след земния трус имаше нарушение в телефонните връзки както на стационарните телефони, така и в системата на някои от мобилните оператори.

Няма нарушения в електроснабдяването и водоподаването.

Трусът бе усетен най-силно в южните столични квартали и по високите етажи на блоковете.

Много столичани излязоха на улицата, притеснени от силния трясък, който последва труса.

Епицентърът му е в района на София и не е усетено в широк ареал около Софийска котловина.

Земетресенията с магнитуд 4 спадат към категорията на слабите и на територията на нашата страна се наблюдават в интервал от 5 до 10 години.

Няма регистрирани вторични трусове, заявиха от Министерството на извънредните ситуации /МИС/. Не са регистрирани пропуквания по язовирната стени на яз. “Искър” и щети на комбинат “Кремиковци”.

До този момент няма данни за нанесени материали щети и пострадали, добавиха и от там.

От МИС припомнят, че в случай на земетресение трябва да се спазват строги правила:

1. Най-важното е да не се създава паника. 2. Да се застане под рамка на врата, голяма маса или в близост до носеща стена, да не се използва в никакъв случай асансьор и да не се стои в близост до сгради.

От МИС призоваха хората, които са напуснали домовете си да се приберат, тъй като няма вторични трусове.

Екипи на МВР и „Гражданска защита” се движат из града и проучват за евентуални разрушения, водят се разговори с граждани за тяхното успокоение. 

"За земетресението знам това, което и всички - 4 по Рихтер, няма жертви и разрушения. Проучваме ситуацията и събираме информация", каза столичният кмет Бойко Борисов за Канал 3.

"На територията на София няма експлозия и умолявам гражданите да запазят спокойствие, тъй като това е природа".

Така успокои софиянци Борисов и добави: "В кметството всички са на поста си и ако има необходимост от намеса, ще го направим. Поддържаме контакт с пожарната и Гражданска защита".

Dnes.bg припомня, че последното земетресение, което бе усетено в София, беше с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер.

То бе регистрирано на 3 юли тази година в следобедните часове на деня с епицентър на около 10 километра югозападно от столицата.

 *Информацията е актуална към 01.00 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


894
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
893
0
 
0
 
! Отговори
МАРИНОВИ преди 14 години
Току що пак удари земетресение! Усетихме го в квартал Банишора!В София преди около 5 минути!
892
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 15 години
Добре, че падна сняг, че софиянци да започнат да се вайкат колко са им зле и непочистени улиците и как се задава бедствено положение, и да спрат да говорят за това земетресение най-накрая!
891
0
 
0
 
! Отговори
друг преди 15 години
Абе пак имаше трус преди малко. Осетихте ли го!!!
890
0
 
0
 
! Отговори
Учещ динамика и земе преди 15 години
4-та степен по приетата в България скала на Медведев-Шпонхойер, която е до 12 степен. А 4-та по Рихтер си е доста зверско земетресение.
889
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо всички толкова драматизирате това земересения,някой си бил помислил,че бомба е било...други пък са падали от леглото,много филми гледате! Това е природата,България е преживявала къде къде по страшни земетресения от това което беше съботата ...!! Не забравяйте земетресението през 1976 мисля че беше във Вранча!! Колко души загинаха в Свищов,така че не драматизирайте нещата,а си вземете поука.Не само София е в земетръсна зона,а цялата ни държава,та и целия балкански полуостров,средизмно море и азиатските страни като Турция,Иран,Казахстан,Индонезия Япония и КИтай!!!каквото ни е писано,това ще става! Не можем да се борим с "майката природа"
888
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако искаш да знаеш отиди в първото училище или университет и виж, че тези, които наричаш *** са бъдещето и те са най-готините, вървежните и популярните сред своите съученици. Нещо повече 98% от хората са такива, а другите са пъпчивите загубеняци без пирятели и гаджета като теб. Ти сигурно си бил nerd в гимназията и затова сега се обиди и се заяждаш.
887
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето помощ към всички, които искат да се впишат сред връстниците си и искат да станат фешън:Библия за фешъни1. Бъди як.2. Бъди фешън.3. Слушай поп-фолк.4. Опитай се да бъдеш горните три неща едновременно.5. Не бъди селянин.6. Приеми точка 5 буквално. Ако случайно си от село, примерно Козарско, Пазарджишко или Горски Извор, Хасковско, казваш, че си от Пазарджик или Хасково съответно.7. Най-добре казвай, че си от София, Пловдив или Варна. Гледа се лошо на яки поп-фолк фенове от малки населени места. Могат да те обвинят, че си селянин, а ти не си.8. Опитай се да бъдеш като Панайот от Биг Брадър 3. Независимо от всичко, което се говори за него той е много ЯК и се е снимал в поп-фолк клип.9. Колкото се може по-често използвай думата як"и производните й в речта си.10. Забрави за думите извинете" и благодаря". Казвай вместо тях Опааааааа" и мерси".11. Единственият истински поздрав между двама истински яки поп-фолк фенове е К'во става, бе ***!"12. Няма значение какво и къде си учил (например Тракийският университет в Стара Загора), винаги казвай, че учиш или си учил в УНСС.13. Пребивай всеки който ти каже, че си Унесеселянин"! Разбрахме се вече, че не си селянин.14. За да затвърдиш точка 5, наричай всички различни от твоя вид селяни".15. Приемай точка 2 много на сериозно! ТИ ТРЕБВА ДА СИ ФЕШЪН!16. За тази цел следи последните клипове по ТВ Планета и/или ТВ ФЕН. Там ще видиш как трябва да се обличаш, държиш и подстригваш.17. Няма значение колко пари си дал за дрешките си, твърди, че са страшно скъпи и са ти донесени специално от Турция.18. Като стана въпрос за телевизия, за да си истински як можеш да гледаш само следните телевизии - ТВ Планета, ТВ ФЕН, ТВ Хит, M SAT, а да и bTV, еднакви боз ъъъ искахме да кажем еднакво яки са.19. Гледай и Анимал Планет и запаметявай някакви сълзливи истории за различни животинки и ги разказвай на жените. Това ще те направи доста вървежен.20. За да си още по-фешън си купи поне половин килограмов сребърен ланец и го носи винаги. Ако нямаш толкова евромарки пробвай да си купиш ланец от никелирана стомана. Моли се никой да не забележи.21. Когато те попитат какво слушаш отговаряй Поп-фолк, черно и гръцко (или сръбско, както си избереш)!"22. Осмивай всякакъв стил музика, различен от по-горе изброените!23. Никога, ама никога, каквото ще да става не казвай, че слушаш чалга. Каквото и да твърдят другите ТИ НЕ СИ ЧАЛГАДЖИЯ!24. Също така не казвай, че слушаш Глория, дори и някога да си го правил. Истинският поп-фолк фен трябва да се разграничава от т.нар. чалга и чалга певачки.25. Кралицата на поп-фолка е Ивана, а НЕ Глория. Запомни това добре.26. Истинският поп-фолк фен не се вози в градския транспорт, нито ползва маршрутки.27. Дори и да ползваш градският транспорт, отричай! Градският транспорт е за селяни, а ТИ НЕ СИ СЕЛЯНИН!28. Истинският поп-фолк фен или си
886
0
 
0
 
! Отговори
martin преди 15 години
Не се плашете! Няма страшно! Що се отнася до ТВ Кулата това е пълна измислица на някой болен мозък който иска да изплаши още повече хората. Искал е да излъже изкочилите от домовете си хора че при по-силен трус кулата може да се срути. ГЛУПОСТИ!! Нищо подобно! Не вярвайте на тези слухове и запазвайте самообладание
885
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма смисъл от тези спорове. ЗАЩОТО НЕ СТИГА, че живеем на земи, които сме откраднали с много кръв от страна на поробените и в последствие изгонените от тези чужди земи, ами и виждам долни спорове София-провинция (абе обикновено селяните го подклаждат това) и Пловдив-Пазарджик. Ехо, осъзнайте се, какъв народ сте? Защо спорите за това кой е по-голям българин, като българин е всепризната обида по света (Уикипедия писа, че било равно на , и не са далече от истината). Срам ме е, че съм българин, защото народът ми е по-зле от ромите, ромите поне не крадат чужди територии, само живеят на тях.Няма смисъл от тези спорове. ЗАЩОТО НЕ СТИГА, че живеем на земи, които сме откраднали с много кръв от страна на поробените и в последствие изгонените от тези чужди земи, ами и виждам долни спорове София-провинция (абе обикновено селяните го подклаждат това) и Пловдив-Пазарджик. Ехо, осъзнайте се, какъв народ сте? Защо спорите за това кой е по-голям българин, като българин е всепризната обида по света (Уикипедия писа, че било равно на , и не са далече от истината). Срам ме е, че съм българин, защото народът ми е по-зле от ромите, ромите поне не крадат чужди територии, само живеят на тях.Няма смисъл от тези спорове. ЗАЩОТО НЕ СТИГА, че живеем на земи, които сме откраднали с много кръв от страна на поробените и в последствие изгонените от тези чужди земи, ами и виждам долни спорове София-провинция (абе обикновено селяните го подклаждат това) и Пловдив-Пазарджик. Ехо, осъзнайте се, какъв народ сте? Защо спорите за това кой е по-голям българин, като българин е всепризната обида по света (Уикипедия писа, че било равно на , и не са далече от истината). Срам ме е, че съм българин, защото народът ми е по-зле от ромите, ромите поне не крадат чужди територии, само живеят на тях.
884
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
hora stiga fantazirai te ,poklatihme se malko i pochvate fantazii.verno che e starshno ma se izlagate .
883
0
 
0
 
! Отговори
Радован Караджич преди 15 години
@vzzz ...*** ти србска... ще ви видим вас... какъв *** ви го подадоха шиптърете... та още и ще си го джвакате ... *** е-бани у главу ... ТА си трайте и там под вода ... да не се дига прах... че кога сме решили все сме ви били ... ;)))
882
0
 
0
 
! Отговори
srbin преди 15 години
ajde bugari, koji vam je kurac, sta panicite.....
881
0
 
0
 
! Отговори
ico преди 15 години
Аз съм в княжево и тука нищо не се усети нито в 10 часа нито в 7 сутринта.Ако не бях гледал новините изобщо нямаше да знам че е имало земетресение...
880
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a kakvo stana sus sluhowete za potuwaneto na tv kulata s 10 metra?ili vsi4ko e rezultat ot neuravnoweseni mozuci i panika?
879
0
 
0
 
! Отговори
Parcuc преди 15 години
Snoshtnoto si go usetih super dobre i napravo se sduhah, sutreshnoto taka sum spal che prosto nikakuv shans da mu otdam neobhodimiq sduh, xaxaxa, mnogo trudno se budq...
878
0
 
0
 
! Отговори
Pepi arbov преди 15 години
E vse ot neshto triabva da se ymre..........
877
0
 
0
 
! Отговори
ludiq преди 15 години
но си прав софия е сеизмична зона а витоша е заспал но не угаснал вулкан. имаите го в предвид от месеци ми се подиграваха хора като казвах че иде голям трус ,но са дано ме вземат на сериозно врачка съм и ви кзвам ще има още по голям трус от този.скоро.
876
0
 
0
 
! Отговори
mimi преди 15 години
Не мога да разбера злобата на хората от другите градове !!! Няма за какво да се радвате ! И...не забравяйте че повече от половината Ви рода е тук и ни е заела работните места на всичко отгоре ни наричат селяни!!! Ами то простотията си е българска но...при такива моменти е просто изродено да се злорадства!!! За земетресението -беше усетено и в Бели брези и двете Няма разрушения доколкото знам и виждам и всичко е спокойно Но...притеснява ме тътена който се чува и при двете Аз съм на висок етаж Никога не се е чувало такова нещо при земетресение Освен това е вертикално което въпреки ниската степен го прави опасно според мен Как се реагира при вертикални земетресения и защо е този силен тътен?Баща ми беше на рабога в Скопие когато е станало голямото земетресение Било е ужасно Хората са се успокоили и се върнали После ...край При това е било хоризонтално Колкото до сградите на всички ни е ясно че...всичко е нестабилно тук! Да и в Скопие е останала само една висока и стъклена сграда чиито архитект били оплюли преди това че не знаел и не можел нищо Та...това е ! Колкото за провинциалистите дето злорадстват не забравяйте че точно обикновените хора се включихме както и с каквото можем да помогнем- с пари и дрехи -и в Стражица и на други места А дали са стигнали дотам не знам! И не злобейте че вече и без земетресение не може тук да се диша от хора придошли отвсякъде и забравили корена си. То ако паднат сградите не се знае кой повече ще загуби Защото столичани кореняци вече останахме без нищо а провинциалистите изкупиха всички нови апартаменти Така че...дерзайте какво ще ни се случи !!! Прости сме си българите и злобни и това си е!!!
875
0
 
0
 
! Отговори
;] преди 15 години
хора,забележете къде стават най много земетресения,винаги в най населените места по планетата-Китай,Япония.... и т.н,явно вече и земята не търпи толкова народ на едно място(в случая в София)Ne prosto tezi mesta sa sus visoka seizmi4na deinost ... Sredizemno more e edno ot tezi meta a nie sme blizo do tazi zona na razmestva6i plo4i :)
874
0
 
0
 
! Отговори
bb преди 15 години
Това не е лоша да се люлеем. ;)))