От днес плащаме данък сгради и такса смет

Данъчните оценки на имотите скочиха с 50%, а такса смет е в размер на 1,6 промила
4 мар 2009 09:01,
24
От днес плащаме данък сгради и такса смет
Снимка: БГНЕС

От днес започва плащането на местните данъци и такси в Столичната община.

Първите известия за дължимите данъци и такси са изпратени още в края на миналата седмица до живеещите в районите "Младост", "Люлин", "Надежда", "Витоша", "Овча купел" и централните райони.

В известията е публикувана информация за размера на данък сгради и такса смет, както и номерата на банковите сметки, по които те могат да бъдат платени.

Дължимите суми могат да се плащат и в 22-та отдела на районните администрации в София, които работят всеки работен ден от 8,30 до 17,30 ч.

Платеният пълен размер на данък "сгради" и данък "МПС" до 30 април е с 5% отстъпка.

Местните данъци и такси могат да бъдат платени и на четири вноски – до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември.

От Столичната община припомнят, че с промяна в Закона за местните данъци и такси от тази година данъчните оценки на имотите на граждани са увеличени с 50 процента, а с решение на Столичния общински съвет такса смет за тази година е в размер на 1,6 промила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
[LEJD преди 15 години
Кмета на община Радомир дали ще ми плати таксата за косене на ливадата и балирането на сеното, което не изхвърлям.Получих съобщение да платя 49,00 лв.такса смет.Благодаря ти кмете.Сеното ще го напълня в камион и ще го докарам пред общината.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Danak sgrada, taksa smet i voda triabva da se plashtat na vseki 2 meseca i obshtata suma da ne vazliza na poveche ot 6 - 7 % ot srednata mesechna zaplata. Kashti,dvorove i vili v skapite kvartali kadeto pritenciite na grajdanite i obslujvaneto na kmetstvata sa na po-visoko nivo moje da stigne za 2 meseca 10-12% ot sredna mesechna zaplata.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В София е малък ад. От цяла България се напъкаха в града и всеки гледа да не плаща нищо и да се скътава. В един апартамент се набутват 100 човека и много ясно, че ще произведат много повече *** от 3-4 членно семейство в същия апартамент, но тези 100 човека не плащат, а ползват. Същото е и с колите и от пришълците собствениците нямат къде да паркират. Може би трябва да има право на кола всеки апартамент, а за 2-ра, 3-та да ходят на платен паркинг. Само пари се събират, а насреща нищо. Къде изчезнаха водоноските които миеха столицата всяка нощ? и после как няма да милеят възрастните за социализма. Ами хората тогава са видяли, че нещо като се прави то се вижда, а сега не. Сега само празни приказки и едно голямо нищо срещу много пари.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
predi 2 3 godini edin deputat go kaza mnogo qsno che s parite koito togava sa subirani ot danuk smet e moglo da se miat ulicite po 3 puti na den s prah za prane q se zamislete kolko puti lqtoto se miat ulici da rechem maksimum 2 puti i to samo golemi bulevardi i kolko puti zimata se chisti da ne govorim che ne vseki den se izhvurlqt konteinerite ima sluchai po 2 3 dni ne sa izhvarlqni no tova vsichkoto se prikriva i mulchi inache kak shte spechelish stotilici milioni kato koncesioner a
19
0
 
0
 
! Отговори
mitaka преди 15 години
Пояснявам се. Безспорно данък сградии такса смет се плаща на недвижим имот. Без значение кой живее там - собственик или наемател. Но предполагам, че ще се съгласиш с мен че в София се произвежда определено количество ***. Айде сега сети се колко люде дневно влизат в София - бачкатори от околни села, Дупница, Кюстендил, Перник, Радомир, Ботевград. Те произвеждат ли *** - ами да ! А кой плаща за тоя *** а ? Айде тогава прочети какво съм написал и си отговори сам.
18
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Скруч преди 15 години
Какво разправя "стария" с коментар 16? Всеки вече знае, че пари се дават на концесионера, не според разчетите (които са само за планиране), а срещу фактури за (не)свършена работа де-факто (и ето ти повод за корупция). И сега като увеличиха безобразно таксата "смет" бъдете сигурни, че пак ще се облажи поредното протеже-тарикат на общинарите и/или пожарникаря.Долу високите данъци!
17
0
 
0
 
! Отговори
User преди 15 години
Добре де, мен ми искат данък смет една купчина пари а от 3 години най-близкия контейнер за смет е на 500 метра и обслужва 9 блока? Е за какво говорим?
16
0
 
0
 
! Отговори
стария преди 15 години
(1) Таксата /смет/ се определя в годишен размер за всяко населено място, с решение на Общинския съвет въз основа на одобрена план-сметка за всяка дейност, включваща необходимите разходи за: 1. Осигуряване на съдове за съхранение на битови отпадъци контейнери, кофи, улични кошчета и др. 2. Събиране на битови отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за тяхното третиране. 3. Проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или други инсталации и съоръжения за обезвреждане на битови отпадъци. 4. Почистване на улични платна, площадите, алеите, парковете и други територии от населените места, предназначени за обществено ползване. Това са критериите за изчисляване на такса смет. Вие се направете сметка , къде отиват толкова много пари, защото резултати в почистването на градовете няма.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По време на финансова криза ли се вдигат данъците бе ***. Пожарникаря нищо не разбира. Защо преди изборите за кмет не каза че ще ни вдигаш данъците бе ***.Ето сега защо няма да гласувам за парламентарните избори за ГЕРБ, без да смятам че съм лош материал. И за глупаците които ми говорят че общинският съвет взимали решенията а Бойко само ги одобрявал ще кажа следното. МНОЗИНСТВОТО В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА СОФИЯ СА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГЕРБ.ПРОВЕРЕТЕ И ТОГАВА МИ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ !!
14
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Скруч преди 15 години
Това е безумие - 350 лв за 80 кв. на ул. княз Борис! И на туй отгоре убеличават щата и заплатите на общинарите?! А срещу това - разбити тротоари, платното с дупки, навсякъде мръсотия, безразборно спрели коли. И никой не надига глас на протест. За всякакви други неща се вдигна олелия до небето, а сега овчедушно мълчание. Да ви е честит новият ББ - настоящ кмет и бъдещ държавен глава!
13
0
 
0
 
! Отговори
елмар преди 15 години
СМЕТКИТЕ СА 2 ,ТАКА ЧЕ МОЖЕТЕ СПОКОЙНО ДА СИ ПЛАТИТЕ ДАНЪК СГРАДИ, БЕЗ СМЕТ.И АЗ ПРАВЯ ТАКА.
12
0
 
0
 
! Отговори
Шопа преди 15 години
Нещо сте се заблудили от цялата страна само в София няма 5 % отстъпка при плащане в опоменатия срок . Извода е че трябват пари за да се върнат след това като комисионна . Аз не плюя никого но моето лично мнение е че за човека който съм гласувал мнението ми е че е един некъдърен и коромпиран мрънкач който го е превзела манията за власт и се е самозабравил и е един *** който е готов да продаде и майка си само и само власт да има . Пример плюе по ДПС а всъщото време им целува ръцете и като и позволява да си направят поредната джамия в град който кмета е от ГЕРБ
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако тези коментари не са писани от един и същ човек то значи 50% от тука пишещите си нямат ни най-малка представа и само пишат ,за да кажат и те нещо , ама какво са писали .. Започвам с 3 Първо не виждам 1 да плюе Борисов и второ как така в София пълно със селяни ,които не плащали данъци а Софиянци ги плащали и за тях!! Ква е тая глупост София е над 2 милиона, тоест селяни ,граждани все в сграда живеят, дали е тяхна или са наематели е все едно, просто няма как съществуваща сграда в София ,която да не плаща данък смет и данък сгради ,дали собственика или наемателя все някой плаща така ,че като не разбираш нищо не се изцепвай като 5 годишен. До 4 Първо ако не си идиотизиран ром значи си бавноразвиващ. Как така Бойко бил изпълнител а общинския съвет решавал? Та нали ГЕРБ са с мнозинство в Софийския общински съвет- тоест квото каже Бойко това става в София-ФАКТ . Не знам, колко трябва да си необразован и тъпоглав ,че елементарни неща да не знаеш??? До 5 прочети какво съм писал до 3 , освен ако не си същия неадекватник. Всички сгради в София плащат данък ,смет и данък сгради ,като и двата данъка са обвързани със собственика и то е повече от ясно защо. Както Вода,ток и др. се плащат от абоната и ако наемателят не си плати и офейка ,плаща наемодателят.. това е по ЦЯЛ СВЯТ!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АМИ ТЕ ГЕРБ ВЪВ БУРГАС УВЕЛИЧИХА ДВОЙНО ДАНЪЦЕ ОЩЕ ПЪРВАТА ГОДИНА.СТРАННО ЗАЩО НЕ ГО КАЗАХА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ,ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕШЕ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ ?
9
0
 
0
 
! Отговори
Пресов преди 15 години
Може ли някой да ме светне,мога ли да си платя само данъка,а таксата която сама посебеси е несправедливо образувана да не плащам!?!
8
0
 
0
 
! Отговори
elk преди 15 години
Аз получих вчера за празника сметката си за данъка!!! Към 300 лева без малко е . Данък сгради се е дигнал с повече от половината. Не мога да разбера кой ще ми купи панелката на тази цена в момента!!! За мен данък скради е нереално висок!Колкото до такса смет не ми се говори! 2 души сме и кола да го извозвам ще ми е по-евтино! Това си е жив обир! Мой познат с къща в Бояна и двор плаща няма и 100 лева. Е...как става това ? Колко струва къщата и колко панелката??? Ама съвсем на *** ни направиха!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абсолютно съм съгласна с Реалиста. Данък сгради-*** дойди, но такса смет е абсурдна. За пример ще дам гъчканАта от урбанисти около мен-средно по човек на 10 квадрата, освен това в диаметър 100 метра на конетйнерите, които се чистят благодарение на моята такса, има кафене, голям ресторант, че лятото и с градина (над 100 души капацитет минумум), пицария, хранителни стоки, плод и зеленчук. Контейнерите са 4, но пък улицата е широка, място има.... Иначе ще си платя де, защото толкова ми е акъла.
6
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 15 години
забравих да кажа, че трябва задължително да има адресна регистрация, иначе няма да има оправия. ама то нащо племе май няма да се оправи никога ;(
5
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 15 години
Ама всички въб форумите сте големи специалисти. Как един не каза, че с данък който плащат сигурно може би 300-400хил. души в София не може да стигне да се чисти на повече от 2 милиона. Когато почне да си плаща всеки дето живее с София данък смет, тогава и да недоволства. Каква е тази глупост да е вързан с имотите. То нали там се плаща друг данък.
4
0
 
0
 
! Отговори
баба марта преди 15 години
абе къв БОЙКО бе това се ГЛАСУВА ОТ ОБЩИНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ -БОЙКО Е САМО ИЗПЪЛНИКТЕЛ