От днес плащаме данък сгради и такса смет

Данъчните оценки на имотите скочиха с 50%, а такса смет е в размер на 1,6 промила
4 мар 2009 09:01, Златко Желев
24
От днес плащаме данък сгради и такса смет
Снимка: БГНЕС

От днес започва плащането на местните данъци и такси в Столичната община.

Първите известия за дължимите данъци и такси са изпратени още в края на миналата седмица до живеещите в районите "Младост", "Люлин", "Надежда", "Витоша", "Овча купел" и централните райони.

В известията е публикувана информация за размера на данък сгради и такса смет, както и номерата на банковите сметки, по които те могат да бъдат платени.

Дължимите суми могат да се плащат и в 22-та отдела на районните администрации в София, които работят всеки работен ден от 8,30 до 17,30 ч.

Платеният пълен размер на данък "сгради" и данък "МПС" до 30 април е с 5% отстъпка.

Местните данъци и такси могат да бъдат платени и на четири вноски – до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември.

От Столичната община припомнят, че с промяна в Закона за местните данъци и такси от тази година данъчните оценки на имотите на граждани са увеличени с 50 процента, а с решение на Столичния общински съвет такса смет за тази година е в размер на 1,6 промила.

 


24
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
Отговори
[LEJD преди 5 години
Кмета на община Радомир дали ще ми плати таксата за косене на ливадата и балирането на сеното, което не изхвърлям.Получих съобщение да платя 49,00 лв.такса смет.Благодаря ти кмете.Сеното ще го напълня в камион и ще го докарам пред общината.
0
 
0
 
Отговори
преди 5 години
Danak sgrada, taksa smet i voda triabva da se plashtat na vseki 2 meseca i obshtata suma da ne vazliza na poveche ot 6 - 7 % ot srednata mesechna zaplata. Kashti,dvorove i vili v skapite kvartali kadeto pritenciite na grajdanite i obslujvaneto na kmetstvata sa na po-visoko nivo moje da stigne za 2 meseca 10-12% ot sredna mesechna zaplata.
0
 
0
 
Отговори
преди 5 години
В София е малък ад. От цяла България се напъкаха в града и всеки гледа да не плаща нищо и да се скътава. В един апартамент се набутват 100 човека и много ясно, че ще произведат много повече боклук от 3-4 членно семейство в същия апартамент, но тези 100 човека не плащат, а ползват. Същото е и с колите и от пришълците собствениците нямат къде да паркират. Може би трябва да има право на кола всеки апартамент, а за 2-ра, 3-та да ходят на платен паркинг. Само пари се събират, а насреща нищо. Къде изчезнаха водоноските които миеха столицата всяка нощ? и после как няма да милеят възрастните за социализма. Ами хората тогава са видяли, че нещо като се прави то се вижда, а сега не. Сега само празни приказки и едно голямо нищо срещу много пари.
0
 
0
 
Отговори
преди 5 години
predi 2 3 godini edin deputat go kaza mnogo qsno che s parite koito togava sa subirani ot danuk smet e moglo da se miat ulicite po 3 puti na den s prah za prane q se zamislete kolko puti lqtoto se miat ulici da rechem maksimum 2 puti i to samo golemi bulevardi i kolko puti zimata se chisti da ne govorim che ne vseki den se izhvurlqt konteinerite ima sluchai po 2 3 dni ne sa izhvarlqni no tova vsichkoto se prikriva i mulchi inache kak shte spechelish stotilici milioni kato koncesioner a
0
 
0
 
Отговори
mitaka преди 5 години
Пояснявам се. Безспорно данък сградии такса смет се плаща на недвижим имот. Без значение кой живее там - собственик или наемател. Но предполагам, че ще се съгласиш с мен че в София се произвежда определено количество боклук. Айде сега сети се колко люде дневно влизат в София - бачкатори от околни села, Дупница, Кюстендил, Перник, Радомир, Ботевград. Те произвеждат ли боклук - ами да ! А кой плаща за тоя боклук а ? Айде тогава прочети какво съм написал и си отговори сам.
0
 
0
 
Отговори
Чичо Скруч преди 5 години
Какво разправя "стария" с коментар 16? Всеки вече знае, че пари се дават на концесионера, не според разчетите (които са само за планиране), а срещу фактури за (не)свършена работа де-факто (и ето ти повод за корупция). И сега като увеличиха безобразно таксата "смет" бъдете сигурни, че пак ще се облажи поредното протеже-тарикат на общинарите и/или пожарникаря.
Долу високите данъци!
0
 
0
 
Отговори
User преди 5 години
Добре де, мен ми искат данък смет една купчина пари а от 3 години най-близкия контейнер за смет е на 500 метра и обслужва 9 блока? Е за какво говорим?
0
 
0
 
Отговори
стария преди 5 години
(1) Таксата /смет/ се определя в годишен размер за всяко населено място, с решение на Общинския съвет въз основа на одобрена план-сметка за всяка дейност, включваща необходимите разходи за:
1. Осигуряване на съдове за съхранение на битови отпадъци – контейнери, кофи, улични кошчета и др.
2. Събиране на битови отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за тяхното третиране.
3. Проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или други инсталации и съоръжения за обезвреждане на битови отпадъци.
4. Почистване на улични платна, площадите, алеите, парковете и други територии от населените места, предназначени за обществено ползване.
Това са критериите за изчисляване на такса смет. Вие се направете сметка , къде отиват толкова много пари, защото резултати в почистването на градовете няма.
0
 
0
 
Отговори
преди 5 години
По време на финансова криза ли се вдигат данъците бе тюфлек. Пожарникаря нищо не разбира. Защо преди изборите за кмет не каза че ще ни вдигаш данъците бе каун.Ето сега защо няма да гласувам за парламентарните избори за ГЕРБ, без да смятам че съм лош материал. И за глупаците които ми говорят че общинският съвет взимали решенията а Бойко само ги одобрявал ще кажа следното. МНОЗИНСТВОТО В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА СОФИЯ СА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГЕРБ.ПРОВЕРЕТЕ И ТОГАВА МИ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ !!
0
 
0
 
Отговори
Чичо Скруч преди 5 години
Това е безумие - 350 лв за 80 кв. на ул. княз Борис! И на туй отгоре убеличават щата и заплатите на общинарите?! А срещу това - разбити тротоари, платното с дупки, навсякъде мръсотия, безразборно спрели коли. И никой не надига глас на протест. За всякакви други неща се вдигна олелия до небето, а сега овчедушно мълчание. Да ви е честит новият ББ - настоящ кмет и бъдещ държавен глава!
0
 
0
 
Отговори
елмар преди 5 години
СМЕТКИТЕ СА 2 ,ТАКА ЧЕ МОЖЕТЕ СПОКОЙНО ДА СИ ПЛАТИТЕ ДАНЪК СГРАДИ, БЕЗ СМЕТ.И АЗ ПРАВЯ ТАКА.
0
 
0
 
Отговори
Шопа преди 5 години
Нещо сте се заблудили от цялата страна само в София няма 5 % отстъпка при плащане в опоменатия срок . Извода е че трябват пари за да се върнат след това като комисионна . Аз не плюя никого но моето лично мнение е че за човека който съм гласувал мнението ми е че е един некъдърен и коромпиран мрънкач който го е превзела манията за власт и се е самозабравил и е един палячо който е готов да продаде и майка си само и само власт да има . Пример плюе по ДПС а всъщото време им целува ръцете и като и позволява да си направят поредната джамия в град който кмета е от ГЕРБ
0
 
0
 
Отговори
преди 5 години
Ако тези коментари не са писани от един и същ човек то значи 50% от тука пишещите си нямат ни най-малка представа и само пишат ,за да кажат и те нещо , ама какво са писали .. Започвам с №3 Първо не виждам №1 да плюе Борисов и второ как така в София пълно със селяни ,които не плащали данъци а Софиянци ги плащали и за тях!! Ква е тая глупост София е над 2 милиона, тоест селяни ,граждани все в сграда живеят, дали е тяхна или са наематели е все едно, просто няма как съществуваща сграда в София ,която да не плаща данък смет и данък сгради ,дали собственика или наемателя все някой плаща така ,че като не разбираш нищо не се изцепвай като 5 годишен. До №4 Първо ако не си идиотизиран ром значи си бавноразвиващ. Как така Бойко бил изпълнител а общинския съвет решавал? Та нали ГЕРБ са с мнозинство в Софийския общински съвет- тоест квото каже Бойко това става в София-ФАКТ . Не знам, колко трябва да си необразован и тъпоглав ,че елементарни неща да не знаеш??? До №5 прочети какво съм писал до №3 , освен ако не си същия неадекватник. Всички сгради в София плащат данък ,смет и данък сгради ,като и двата данъка са обвързани със собственика и то е повече от ясно защо. Както Вода,ток и др. се плащат от абоната и ако наемателят не си плати и офейка ,плаща наемодателят.. това е по ЦЯЛ СВЯТ!!!
0
 
0
 
Отговори
преди 5 години
АМИ ТЕ ГЕРБ ВЪВ БУРГАС УВЕЛИЧИХА ДВОЙНО ДАНЪЦЕ ОЩЕ ПЪРВАТА ГОДИНА.
СТРАННО ЗАЩО НЕ ГО КАЗАХА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ,ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕШЕ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ ?
9
0
 
0
 
Отговори
Пресов преди 5 години
Може ли някой да ме светне,мога ли да си платя само данъка,а таксата която сама посебеси е несправедливо образувана да не плащам!?!
8
0
 
0
 
Отговори
elk преди 5 години
Аз получих вчера за празника сметката си за данъка!!! Към 300 лева без малко е . Данък сгради се е дигнал с повече от половината. Не мога да разбера кой ще ми купи панелката на тази цена в момента!!! За мен данък скради е нереално висок!Колкото до такса смет не ми се говори! 2 души сме и кола да го извозвам ще ми е по-евтино! Това си е жив обир! Мой познат с къща в Бояна и двор плаща няма и 100 лева. Е...как става това ? Колко струва къщата и колко панелката??? Ама съвсем на глупаци ни направиха!!!
7
0
 
0
 
Отговори
преди 5 години
Абсолютно съм съгласна с Реалиста. Данък сгради-иди дойди, но такса смет е абсурдна. За пример ще дам гъчканАта от урбанисти около мен-средно по човек на 10 квадрата, освен това в диаметър 100 метра на конетйнерите, които се чистят благодарение на моята такса, има кафене, голям ресторант, че лятото и с градина (над 100 души капацитет минумум), пицария, хранителни стоки, плод и зеленчук. Контейнерите са 4, но пък улицата е широка, място има.... Иначе ще си платя де, защото толкова ми е акъла.
6
0
 
0
 
Отговори
реалист преди 5 години
забравих да кажа, че трябва задължително да има адресна регистрация, иначе няма да има оправия. ама то нащо племе май няма да се оправи никога ;(
5
0
 
0
 
Отговори
реалист преди 5 години
Ама всички въб форумите сте големи специалисти. Как един не каза, че с данък който плащат сигурно може би 300-400хил. души в София не може да стигне да се чисти на повече от 2 милиона. Когато почне да си плаща всеки дето живее с София данък смет, тогава и да недоволства. Каква е тази глупост да е вързан с имотите. То нали там се плаща друг данък.
4
0
 
0
 
Отговори
баба марта преди 5 години
абе къв БОЙКО бе това се ГЛАСУВА ОТ ОБЩИНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ -БОЙКО Е САМО ИЗПЪЛНИКТЕЛ


Още автомобили