Общината натиска за нови бус ленти в София

Обособяват платна за градския транспорт по няколко булеварда
13 сеп 2011 23:23,
46
Общината натиска за нови бус ленти в София
Снимка: архив, Булфото

Столичната община ще води разговори за промяна на нормативната база, за да се позволи обособяването на бус ленти на места, където сега това не се позволява. Това каза заместник-кметът Любомир Христов пред БТА.

На 15 септември Столичният общински съвет ще гласува внесения от консултантската фирма "Мот Макдоналд" Генерален план за организация на движението в София.

Консултантът по плана предложи още преди година да се направят самостоятелни ленти за градския транспорт по няколко столични булеварда, където такива няма - "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Ген. М. Д. Скобелев", "Патриарх Евтимий", "Васил Левски".

По думите на Христов обаче има нужда от самостоятелни платна за градския транспорт и на други места, като даде за пример  бул. "Гоце Делчев" - от пазара "Красно село" до Южния парк, където от двете страни може да се обособи самостоятелна лента за автобуси.

Мерки, заложени в генералния план, които могат да облекчат  трафика, са затварянето на улици, обособяването на еднопосочно движение и нови изисквания към инвеститорите.

Част от мерките в него трябва да бъдат изпълнени до 2014 г., а останалите - до 2020 г.

Предложението е да не се дават строителни разрешителни, ако няма план за организация на движението след реализирането на обекта, но това ще важи главно за новите сгради с площ над 10 хиляди кв. м или за обекти, където се предвиждат над хиляда посетители на ден.

В тези случаи те ще са длъжни да правят сами "Оценка за въздействие върху трафика".

Според консултантите индикативната стойност на новите кръстовища, паркинги, пешеходни трасета и велосипедни алеи за следващите пет години е близо 115 милиона лева.

Предлага се и въвеждането на по-висока от 50 километра в час скорост за движение по част от основните трасета в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: трафиксофиябус ленти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Оги преди 12 години
Така и трябва. Когато автобусите се движат бързо, гражданите ще предпочитат тях пред автомобилите си и така ще намалее трафикът в Столицата.
42
1
 
1
 
! Отговори
Лазар преди 12 години
Идеята е много добра. С всички проекти и инвестиции, които общината прави в транспорта и инфраструктурата вече започваме да имаме все по-удобен за пътуване град. Борисов и Фандъкова превърнаха София в красавица.
41
2
 
2
 
! Отговори
NA преди 12 години
Има нужда на места забавянето на автобусите е огромно
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ми взимат по една лента от булевардите ще ми намалят ли данъка с 1/3? Истината е в нови пътища, пробиви кръстовища...
39
1
 
2
 
! Отговори
пффф преди 12 години
А ти от кой квартал си бере маймун от "Лозиниец" ли!? Хвани се скрий някъде!?
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво стана с Т. Каблешков? Кифлата се извини, че вместо на 31 август ще стане на 11 септември.... вече сме 14 и нищо? Да не говорим, че по-нагоре е затворено от 1,3 г. (година и 3 месеца!!!!)
37
0
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Ти в столичен автобус качвал ли си се!? Май не !
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дясното платно на Гоце Делчев в часта си между Дойран и Борис посока Красно село е заето от бакшиши, които ако ги разкарат се освобождава едно платно и опашката на светора няма да почва от бул България.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направете подземни паркинги в центъра на София и изнесете всички паркирали по булевардите коли там! Именно дясната лента и от двете страни на Скобелев е цялата в паркирани коли. Ако се сложи и бус лента, тогава в реално остава само 1 платно за колите. Безумие!!!
34
2
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
бате, изобщо не е грешна посоката. Четох предложенията на английската компания. Всичко е много разумно. Ако това се направи, трафика в София няма да има нищо общо със сегашното състояние. Начина е измислен, колите няма да влизат в центъра не заради забрани, а заради много по-лесната възможност да се ползва бърз градски транспорт. Не може да сравняваш площта която заема един автобус с 30-40 автомобила, защото автобуса може да качи 50 човека без да им се налага да висят с колите си по задръствания
33
1
 
5
 
! Отговори
закъснях ли? преди 12 години
започнаха ли вече споровете кой е по-***: софиянци или провинциалисти?..
32
2
 
3
 
! Отговори
BaHkO преди 12 години
За Вас скъпи ми гости...И не се пише Русе, а РУСИ - както си го казвате...Ако ми говориш за Пловдив, Варна или Бургас, е подминавам ги! И без да искам се озовавам в к. Смокиня/Градина и т.н. По изброените градове не ходя, защото някой *** ще види по улицата си "С" регистрация и ще се пребоядисвам...*п.п. Сутрин идвам преди всички на раб, но когато ПерникГай дойде в стаята започва да се лее звучна чалга!SEL_GO_HOME!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мноо ми е интересно как ще стане номера на Красно село? Ама много! Вие едни гадни бакшиши не можете да разкарате от там, че са наспирали на платното, бус лента ще правите...
30
3
 
4
 
! Отговори
До № 17 преди 12 години
Ванко, Ванко, къде, бе чедо ходиш лятно време, за да избягаш от лудницата, наречена София? Няма начин да не тръгнеш към провинцията, при роднините на мама и татко, да подишаш я чист планински въздух, я морски пръски да ти избистрят задръстената глава! Не вярвам все в чужбински курорти да киснеш, но като ти гледам високия интелект, нищо чудно и да си се сдобил с достатъчно парици!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че няма как да стане с бус лентите е ясно. Изобщо търсят причината за задръстванията в грешна посока. случвало ми се е от НДК до синьото да е плътно задръстване без нито един автобус ... Те да измислят начин колите да не влизат в центъра вместо това. Кооперациите са строени без гаражи, с апартаменти за по 2-3 души ... Сега в тия апартаменти са офиси, работят по 5-8 човека и всеки идва с кола, е, и сгъваеми да бяха автомобилите пак нямаше къде да паркират, пък на тръгване и пристигане е лудница
28
1
 
4
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ЦИТАТ "Предлага се и въвеждането на по-висока от 50 километра в час скорост за движение по част от основните трасета в столицата."КОМЕНТАР- Скорост над 50 км/ч трябва да се разреши само за участъци от булеварди, на които платната за движение имат средна разделителна ивица с мантинела и в тези участъци всички пешеходни пътеки трябва да са осигурени със светофар.
27
2
 
3
 
! Отговори
Русе преди 12 години
Ванко, селяндурино смешен, ще си помислят хората, че истинските софиянци са като теб. Каква селска сопа си и ти.... То бива идиодщина, бива, ама ти си уникум. Давай, нахрани ме....нещо все ще измислиш, ***.
26
4
 
4
 
! Отговори
POP преди 12 години
Бус ленти по и без това задръстените централни булеварди. Дай направо да затвориме София, не трябват пътища, всеки пеша и екологично. И никва WC хартия - листа.По Сливница лентата - хранилка за КАТ и още задръстване. Задръстеняците да са били 1 път на Гоце Делчев до Красно село да видят как ще затворят "булеварда" от 1 лента(2 ама 2рата паркинг) с бус лента. Не им стига задръстването сега - ще го правят двойно и тройно.Пишете му дом адреса на тоя .. това ако стане народната любов да го посети
25
0
 
1
 
! Отговори
Шофер преди 12 години
Да вземат да оправят улиците, а не да ми творят бус ленти!!!
24
1
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 12 години
Ванко теб определено мога да те нарека *** софийски селандур...