Полицаи излизат по "зебрите" заради ПТП-та с пешеходци

МВР отчита ръст на катастрофите с пешеходци в София през ноември
17 ное 2011 21:47,
57
Полицаи излизат по "зебрите" заради ПТП-та с пешеходци
Снимка: Архив, Булфото

Полицаи приоритетно излизат по пешеходните пътеки в столицата, за да регулират движението, след като МВР отчете увеличение на инцидентите с пешеходци в последните дни.

От днес между 16,00 и 20,00 часа пътни полицаи ще контролират движението на зебрите в центъра на София и в крайните квартали.

Статистиката сочи, че за последните две седмици (от 1 до 16 ноември) са регистрирани 38 инцидента, при които е загинал един пешеходец, а 37 са били ранени. За сравнение за същия период на октомври е имало 29 подобни инцидента с двама загинали и 27 ранени.

Този месец при катастрофи в столицата постардаха две деца. Едното беше блъснато точно на пешеходна пътека на оживения бул. „Сливница“. Само за вчерашния ден в столицата са станали осем произшествия с пешеходци.

Със смяната на лятното със зимното часово време инцидентите с пешеходци са се увеличили. 20 от пострадалите при подобни инциденти този месец, са ранени в тъмната част от денонощието, посочват от МВР.

Същевременно, през първите две седмици на ноември 2010 година е имало 67 катастрофи с участието на пешеходци, при които четирима са загубили живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде стига с тези Зебри! Прочетете закона за движение по пътищата и вижте какво е пешеходна пътека и че Зебрата по нищо не се различава от останалите пешеходни пътеки. Трябва ли на всеки ъгъл, където има пешеходна пътека от тип продължение на тротоара да се осветява специално, да се поставят специални знаци и т.н., какво мислиш номер 55,а и не само ти?Какво пише в закона по този повод знаеш ли?Голям наивник си, ако си мислиш, че като блъснеш пешеходеца ще има оправдание за незнанието на Закона.
54
1
 
1
 
! Отговори
GUN преди 12 години
Трябва да е ясно. *** има и сред пешеходците и сред шофьорите. Отделно пешеходните пътеки не са добре обозначени, не са и осветени и в тъмното трябва да си голям наивник, ако си мислиш, че някой ще те види о-време. Така, че инциденти стават и със съвестни шофьори и съвестни пешеходци и то баш на зебрите
53
4
 
1
 
! Отговори
lola bunny преди 12 години
Аааа забравих и още една категория неправилно пресичащи - баби и дядовци, на които е поверено задължението да прибират внучето от детска/училище. Много често немощни старци превеждат малки деца през големи булеварди в София, напр. Васил Левски, Скобелев, Христо Ботев и т.н., и то не пресичат нито на светофар нито на пътека. Да оставим настрана очевидното нарушение и неравнопоставеност между шофьор и пешеходец, но на какво учат малките деца?ПП - Аз съм възмутен пешеходец, а не шофьор!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A FAROVETE
51
2
 
0
 
! Отговори
lola bunny преди 12 години
Катастрофите с пешеходци не стават на зебри по мое мнение - стават понеже всеки си мисли че с черното си яке и обувки е абсолютно видим за всички МПС-та и затова няма проблем да претичва между колите на случаен принцип.Най любими са ми и хората които пресичат пред спрял автобус/тролей, докато не е затворил вратите на спирката все още.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всяка зебра - шипове с растояние колкото да преминат две гуми.
49
3
 
4
 
! Отговори
Шафьорчето преди 12 години
Как точно да спираш на пешеходна пътека като масово пешеходците пресичат където им падне. Дори и бариерите на булеварда не е пречка.Как да спираш на пешеходна пътека като на прав участък от пътя биеш по 20 пъти спирачки, за да не блъснеш някой изскочил пенсионер или майка с количка. Пешеходни пътеки има, но пешеходците масово не ги използват. Често ми се е случвало да има светофар на 5 метра, свети ми зелено, но пешеходеца си притичва през платната на булеварда,че да неходи чак до светофара
48
1
 
2
 
! Отговори
gneven voda4 преди 12 години
Zna4i za incidentite koito narastvat po patya mejdu 6ofiori i pe6ehodci goliama vina doprinasyate vie pe6ehodcite ne znayat kak da presi4ate i kade moje da se presi4a tragvate na 4erveno presi4ate bulevardi izcialo nikakvo znanie i prenebregvane na ЗДП taka4e nedeite da tarsite vina samo v nas voda4ite
47
2
 
5
 
! Отговори
46 ти преди 12 години
много си *** , честно !?!?!?! ти какво искаш бе *** на всяка пешеходна пътека и светофар да сложат катаджия ????? само защото културата ни на шофиране и тази на пешеходците е под всякаква критика , трябва да се промени съзнанието на хората , но на теб ще ми е много трудно да промия чалгарския мозък
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е заради включените фарове! Няма друга причина . Заради силното ноемврийско слънце и ядосаните шофьори ,които трябва да карат на светлини заради *** управници ........Ако намалението на жертвите за година е от порядъка на 25-30% ,то в зимните месеци това намаление е само 5% ,а виждам ,че и вече имаме увеличение ! Махнете безумния закон за светнатите фарове !Да спасим човешки живот !
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време беше полицаите да свършат малко работа, вместо да се крият по храстите и да дебнат някой без фарове да му вземат 20 кинта
44
1
 
4
 
! Отговори
! преди 12 години
Леле- горките полицаи- ще ги карат да си вършат работата- тц, тц, тц! И те са хора, и те обичат да им е сухо, топло и да ги хранят добре, а тук ги изкарват на сняг, на вятър и на студ- лошо, лошо.... Те техните началници явно нямат сърце- баш зимата да им променят начина на "работа" и на "мисленето"!
43
3
 
3
 
! Отговори
пешеходец преди 12 години
Предлагам всеки шофьор не спрял и не осигурил предимство на пресичащ на пешеходна пътека да бъде санкциониран, като пресече същото кръстовище 1000 пъти. без право да спре и да прави подскоци от 2-3 метра. Така оцелелите ще станат дисциплинирани водачи.
42
0
 
6
 
! Отговори
Georgi преди 12 години
Койчо ти сигурно си от Куйнаре.....
41
0
 
12
 
! Отговори
шофьор преди 12 години
трябва да се научим да пазим пешеходците ,да караме бавно. Следващият пешеходец може да е вашето дете , или друг роднина, но и който и да е , човек е? Както казаха и други в цивилизованите страни стъпиш ли на пътеката всички спират. Тук обаче е много опасно един спира а друг *** гледа да мине покарай него докато е спрял. За месец видях доста такива случай. Не бързайте, няма да спестите много време, но бързайки може да почерните някого.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а от къде излизат?
39
14
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 12 години
до 20 : ти тръгни да пресичаш там КЪДЕТО НЯМАШ ПРАВО, а ме чакай да спра. Един *** по малко няма да навреди
38
4
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 12 години
до 18 : Недоразумението, което измисли глупостта със светофарите го избраха пак във варна. А най некадърните шофьори са в София. То от идно градче като направиш столица селяните му се вземат много на сериозно. Вместо да слагат камери и да подновят маркировки, организират мълчаливо бдение по пешеходните пътеки. Дано поне летящите пешеходци се научат къде се пресича и че преди да стъпят на пешеходната пътека трябва да се огледат и ако няма кола да пресекат. Каквито са ни пешеходците ...
37
2
 
7
 
! Отговори
yeremis преди 12 години
не е само Португалия а всяка една по-цивилизована държава в еврпейският съюз(с изключение на България,Гърция и още 2-3 подобни),практиката за спиране на пешеходна пътека е правило!все пак всичко опира до манталитетв Англия,Северна Ирландия и въобще цялото кралство стъпиш ли на зебра всичко което е на колела спира!абсолютно подобна практика и в САЩ!а ние къде сме...?
36
3
 
9
 
! Отговори
traba преди 12 години
Всички, които сте ми писали "-" (на 16), явно не знаете вкуса на стоманата. Някой ден, на някоя бричка ще й изтърват спирачките, а вие геройски ще умрете с предимство.Много опит имам зад волана.