Отложиха с месец винетната секира за паркиране в центъра на София

Поскъпването на "синята" и "зелената" зона обаче влиза в сила от 1 септември
Обновена: 20 авг 2012 16:57 | 20 авг 2012 16:17,
141
Отложиха с месец винетната секира за паркиране в центъра на София
Представители на протестиращите отиват на среща в столична община. Снимка: БТА

С месец се отлагат промените за паркиране в центъра на София, но само за гражданите, които живеят в района.

Това стана ясно след днешната двучасова среща между председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и представители на гражданските организации и инициативи, които се противопоставиха публично на новите правила и цени за платено паркиране в София.

До сряда гражданите, които организираха поредица от протести срещу промените в наредбата за платено паркиране в София, ще внесат своите предложения Столичния общински съвет (СОС).

Следващия понеделник транспортната комисия ще ги обсъди, а след това ще бъдат разгледани на заседание на 13 септември.

Организатори на поредицата протести срещу новите правила за паркиране в столицата са гражданско движение „Днес” и Facebook инициативата "Не на данък паркинг". Според тях общината с новите правила на практика ги рекетирала.

Още по темата
От 1 септември за паркиране в идеалния център трябваше да се плащат по 150 лв. на година за „синята“ зона.

По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра трябваше да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“. 

Един от основните въпроси, който се дебатира, е цената на винетния стикер за живеещите в центъра и недоволството на протестиращите, че той не им гарантира паркомясто до дома им.

Председателят на СОС Елен Герджиков обаче изтъкна, че не подлежи на обсъждане въпросът живеещите в центъра по право да имат място за паркиране. "Това на практика представлява закупуване на публична общинска собственост, което е противозаконно", заяви той.

Подаването на документи обаче няма да се спира, а само плащанията на винетния стикер, докато не се гласуват промените.

Същевременно вече платилите няма да бъдат ощетени. Ако бъде одобрена от СОС по-ниска стойност на винетния стикер, Центърът за градска мобилност ще върне надвишената стойност.

Част от предстоящите промени в наредбата вече бяха публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност, а именно – за винетен стикер да могат да кандидатстват и наематели, роднини по права линия и собственици на лизингови автомобили.

Всички останали промени влизат в сила от началото на септември.

Оттогава вече ще плащаме 2 лв. за паркиране в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената". 

Тази вечер от 18 часа на площад „Славейков" представители на движение „Днес“ смятат да информират гражданите за днешните резултати от срещата и чак тогава да вземат решение за евентуални бъдещи протести. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 11 години
Излъгаха хората. Манипулират ги да подават заявления, според мен, за да симулират активност и подкрепа на новите "правила" за паркиране. Вижте sofiatraffic.bg/bg/news/622/gratisen-period А за сравнение как е в Европа, прочетете това dnevnik.bg/bulgaria/2012/08/20/1890971_kak_e_uredena_siniata_zona_iz_evropa/Едва след това коментирайте кое как било и как трябва да бъде. Излиза, че в България живеят най - богатите хора,или по-точно така си мислят от ЦГМ и СОС.
120
1
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Време е да сложим на място гадовете от Паркинги и гаражи!И да мислиме съветва - ти да видиш, едно ченге да те съветва да мислиш и то както му е удобно.Голям смях падна като четох коментарите на Виза Николова, изсмяла ви се е в лицето и вече на всички им ясно кои са Паркинги и гаражи и какво представлява синята зона, която скоро няма да я има!
119
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Браво Паркинги и гаражи, строители на нова България. Смях в залата, а защо не кажете истината и не кажете колко паркинга и парко места ви препоръчват същите тези хора? Или докладът който общината плати, да не би да е по-различен, препоръчано е нам си колко хиляди паркоместа в централната градска част. Но то на кухи *** от паяци и скоби /защото гаражи няма/ парко място ще рече кофата с боята! Смехотворни твърдения, но не те хората сами ви се чудят и се маят като кацнат - ами ние какво говорим,
118
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Явно ни писна от ***, ей оакахте се здраво!
117
1
 
1
 
! Отговори
Николай Стратиев преди 11 години
Явно генът на великите българи е изтрит от нацията ни. И останаха само робите, които уютно съществуват и се радват, че тях еди си кое не ги засяга и си мислят "да се оправят бе, мен какво ме грее". Е да обаче, робе, утре и на твоята врата ще почука някой проблем, който няма да касае другите и тогава се надявам да си дадеш сметка колко жалко е било съществуването ти.
116
1
 
1
 
! Отговори
Николай Стратиев преди 11 години
Истината е, че трябва да се отстояваме като българи и нация и да не допускаме да ни мачка, който и да било с неадекватни закони, наредби или решения. Още по-малко поплювковците, които сами си избрахме. Конституцията казва и, че "Цялата държавна власт произтича от народа.". За съжаление обаче ние си оставаме в голямата си част дребни душички, които не могат да излязат от тесногръдото си мислене и да защитят дадена чужда кауза, която все пак е българска и правилна.
115
1
 
1
 
! Отговори
Николак Стратиев преди 11 години
Чл. 6.(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.(2) ВСИЧКИ граждани са равни пред закона. НЕ се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или ИМУЩЕСТВЕНО състояние.
114
1
 
1
 
! Отговори
Николай Стратиев преди 11 години
МИСЛЕТЕ, ХОРА! Естествено, че трябва да има възможност за паркиране в близост до дома, независимо дали живееш в Подгумер или в идеален център София. Практически се усеща напрежение от страна на лицата, които не живеят в центъра. А не трябва да е така. МИСЛЕТЕ! За да живееш в центъра плащаш по-високи данъци. Не е вярно, че да си там е привилегия и всичко е до теб. Ами ако работиш в Бизнес парка в Младост? Къде е спазването на принципите на Конституцията?
113
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Браво Паркинги и гаражи, строители на нова България. Смях в залата, а защо не кажете истината и не кажете колко паркинга и парко места ви препоръчват същите тези хора? Или докладът който общината плати, да не би да е по-различен, препоръчано е нам си колко хиляди паркоместа в централната градска част. Но то на кухи *** от паяци и скоби /защото гаражи няма/ парко място ще рече кофата с боята! Смехотворни твърдения, но не те хората сами ви се чудят и се маят като кацнат - ами ние какво говорим, а те в София какво правят?! ГРАД ПАРКИНГ!!!Лесно е да си говорим празни приказки и половин истини, но то както казах вече всеки втори го вижда сам, както и в Общината. Скоро идва смяна на караула, спокойно, а всички знаем как се сменя караула в Паяци и скоби - много пари, много мъка, пък да видим кой крив и кой прав тогава и на кой му стиска дупето!
112
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Коректния линк:***.bg/view_articlements.php?article_id=950828ment_form
111
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Ето на всички заинтересовани да четат какво представляват Паркинги и гаражи, истината за синята зона лъсна. Чете между 13 и 23 пост, как ги осмиват! ***.bg/view_articlements.php?article_id=950828&order=desc&&start=0
110
0
 
3
 
! Отговори
лина преди 11 години
Днес -18ч. на площад "Славейков"!Трябва да се поддържа огъня на протеста!
109
1
 
6
 
! Отговори
ee преди 11 години
когато управниците са некадърни налагат такси и увеличават данъци...ако бяха кадърни и умни щеше да развиват икономиката вместо да я убиват !
108
1
 
8
 
! Отговори
Баронеса преди 11 години
До АнонименХайде стига си ни обяснявал,че улиците и тротоарите са на общината!!!! Да не живеем още в комунизма та да не знаем кое на кого е. Общината- това сме ние работещите и живеещите в нея. Тези, които плащаме данъци. А общинските съветници и кметовете трябва да работят в наша полза, за да направят живота на хората в съответните общини по добър и по лесен ,защото за това са избрани!!!!
107
0
 
7
 
! Отговори
visa преди 11 години
Трябва да имаме еднакви искания - Спиране на синята зона и наземно паркиране единствено за живущите, при строг контрол, както и изграждане на поне 5 подземни или комбинирани паркинга в Централната градска част, а не ненужни буферни за замазване на очите. Също така ясен и пълен отчет на парите за последните 10 години. Ясна градоустройствена и транспортна визия за бъдещето на Столицата. Ако ли не предсрочни избори за смяна на кметицата.
106
3
 
2
 
! Отговори
До 124 преди 11 години
До ***, незнайко, от тона ти личи, че си поредният хитрец, хем искаш да ползваш чужда - публична собственост, хем да не плащаш. Комунизмът свърши, за да получиш трябва да дадеш. Със сигурност имаш поне две бракми, които паркираш по тротоарите и зелените площи. Като не плащаш паркирай в царевицата - на село. За да има къде да си паркирам екологичните автомобили. Очевидно е, че *** далавераджии натрупаха няколко хилядарки накупиха апартаменти в София без гаражи.
105
1
 
6
 
! Отговори
до хм преди 11 години
Слущай платени общинарю, ти ТРЯБВА също да плащаш за местата пред гаражите си, които са също общинска собственост. Два гаража бил купил, къде, бе???
104
10
 
4
 
! Отговори
Хм преди 11 години
Живея в центъра, имам две коли - екологични, купил съм два гаража. Съответно на никой не преча, но не искам на мен да ми пречат, искам да ползвам тротоара, да не дишам газовете на старите бракми, и никой *** да не паркира пред подземния ми паркинг.Щом живееш в центъра ще си плащаш като поп. Минимум 80 лв. на месец. Ползваш чужда собственост, в случая общинска - плащаш. Общината да сложи колчета на тротоара в синя и зелена зона, а не пешеходците да плащат данъци и да нямат достъп до тротоара.
103
0
 
10
 
! Отговори
Софянец преди 11 години
Хей софиянци, май не сте избрали за общински съветници хора от София за да ви защитават интересите.Тези общински съветници пак са някъде от провинцията и живеят в Люлин на квартири, те са рекетьори.Искайте оставките им.Прекратете им мандатите,тези не са лоялни към избирателите си.Изгонете ги и гласувайте за правилните хора.Ако не се отървете от тези рекетьори,ще плащате рано или късно.
102
0
 
10
 
! Отговори
badmf преди 11 години
До 111. Живущите в центъра искат да паркират безплатно в определен периметър около домовете си. Ако те паркират другаде в синята или зелена зона си плащат на общо основание, както и всички, които не живеят там. Те искат да паркират около домовете си безплатно, с което право вероятно се ползвате и вие... и което можете да загубите един ден, ако общината успее да прокара наредбата си. Подкрепете ни, докато не е станало късно и за вас!