Правилата за паркиране влизат в сила, отсече Тошев

Протестиращи срещу Синята зона заплашват с гражданско неподчинение
Обновена: 27 авг 2012 17:22 | 27 авг 2012 17:19,
97
Правилата за паркиране влизат в сила, отсече Тошев
Тошев беше категоричен, че исканията на опозицията не могат да се изпълнят. Снимка: архив Булфото

Отмяната на наредбата за паркирането не стои на дневен ред, категоричен бе председателят на транспортна комисия в Столичния общински съвет Радослав Тошев на извънредно заседание на комисията.

Заседанието беше свикано заради несъгласието на опозицията и граждански организации с новите правила за платено паркиране в центъра на столицата. По думите на Тошев исканията за отмяна на БСП не мога да бъдат изпълнени, защото това ще върне хаосът с паркирането.

Според председателя на транспортната комисия някои от наредбите са “революционни“ за България, но те се прилагат отдавна в Европа и по света. По думите на Тошев целта на новите правила е да затруднят ползването на частни автомобили за сметка на пешеходците.

Още по темата

Според него процедурата за издаване на винетен стикер за паркиране на живущите в центъра е облекчена значително и от осем документа, те са сведени до три.

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки също се обяви за премахването на стикерите за платено паркиране и предложи те да се плащат по себестойност - “няколко стотинки“.

Радослав Тошев предложи да се отнеме привилегията на общинските съветници да паркират в "синята зона". От своя страна Георги Свиленски от БСП обвини ГЕРБ в популизъм.

На извънредното заседание присъстваха и представители на гражданско движение ДНЕС и на Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Двете групи обаче се разминаха във вижданията си за бъдещето на платеното паркиране.

Право на живущите в центъра да паркират безплатно пред дома си, както и служебният абонамент да бъде до определен час – само докато хората са на работа, предлагат протестиращите от Фейсбук групата.

Предложението предизвика бурна реакция в общинските съветници. „На 11 домакинства в центъра има едно паркомясто. Няма как предложението да се реализира”, каза председателят на транспортна комисия Радослав Тошев.

От своя страна гражданите заплашиха с гражданско неподчинение. Те заявиха, че ще блокират пътни артерии, но без да пречат на градския транспорт.

Според представителите на гражданските има два изхода от ситуацията – или столичният кмет Йорданка Фандъкова да върне наредбата в транспортната комисия или  извънредна сесия на Общинския съвет, на която да се отмени наредбата и гратисният период, докато се произнесе съдът.

Недоволните граждани дори заплашиха да изгорят колите си в знак на протест срещу “рекета“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
тошев и сие преди 11 години
Др. Фандъкова , иска диалог и ще ви отговаря на въпросите! Мейла и е публичен, има и телефони. jfandakova***sofia.bg
75
0
 
8
 
! Отговори
Чичи преди 11 години
Егати човекоподобната ***, и тоя ще решава кое влиза и кое не?! Може ама само в задния му двор!
74
0
 
6
 
! Отговори
краси преди 11 години
този е син на Тошо Тошев от в."труд"доносник на ДС и собственик на 5-6 огромни апартамента -комунист и голям крадец!
73
0
 
7
 
! Отговори
Столично преди 11 години
Е такива управляват София - сутениори, автокрадци и квартални далавераджии.А черешката на тортата - кметицата, учителка от село.
72
0
 
6
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
ГЕРБ са по-голяма напаст от природните бедствия!
71
1
 
13
 
! Отговори
Кмета преди 11 години
Само мога да кажа, БРАВО - ВСЕ ОЩЕ ИМА ОСТАНАЛИ ТАЗУМНИ ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!!! На тях им е ясно, че този път няма да мине и тази статия го доказва - това е като тест за да се види реакцията на народа, а той този път ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА СИ ЗАМЪЛЧИ!!! Май е време да изхвърлим *** от общината! Протести до скъсване и само до победа, а на ГЕРБ ако са толкова глупави нека продължават да нервират вълците, пък да видим кой ще излезе победител накрая. Горе главите БЪЛГАРИ - ПРЕД ПОБЕДА СМЕ!!!!
70
8
 
1
 
! Отговори
аз преди 11 години
Аз съм Софиянец и съм ТВЪРДО ЗА цивилизоването на Бай-***, т.е. кореняците Софиянци. Като децата - Може да ритат и да не искат да се връщат обратно в първи клас, но няма начин - за тяхно добро е. Някой ден ще бъдете на нивото на западните клошари, но за сега драги кореняци Софиянци, вие само и единствено доказвате с бунтовете си че доста ГЕРБерски Евро-шамари трябва да ви се бият белким ви се накове в задръстените ви Соц. кратуни прогресивен начин на обитаване на една т.н. Европейска столица
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Софиянци! Тоя не го ли избрахте вие с листата на ГЕРБ миналата есен! Защо ревете сега?! А духайте супата, да не съм ви я надробил аз, я?! Искахте ГЕРБ - на ви ГЕРБ!
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати държавата! Всичките герберасти имитират прическата на вожда им - простата Тиква. Няма значение, че някои от тях, като тоя на снимката, изглеждат толкова жалки, че чак ти става мъчно за това, че са се родили същите безмозъчни тикви като Боко!
67
1
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Ето на всички заинтересовани да четат какво представляват Паркинги и гаражи, истината за синята зона лъсна. Чете между 13 и 23 пост, как ги осмиват!
66
0
 
5
 
! Отговори
кики преди 11 години
Тошев-комшу...подаде ли заявление за винетка?! И за офиса и за жилището...
65
2
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
По принцип аз съм склонен да подкрепя недоволните граждани, които искат да си изгорят колите в знак на протест. Това е едно похвално начинание.Нека общината им отдели един изгорителен терен накъде извън София, ще адмирирам.
64
0
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Такааа...Значи трябва да забранят и на наемателите да паркират по улиците и точка.Ако иска собственика да си прехвърли правото на паркиране и точка.Но не и двамата.
63
2
 
5
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Добър ден,може ли личната карта-благодаря...........такааааааа,роден в София-заповядайте паркирайте където пожелаете.Добър ден,може ли личната карта-блаодаря.....такааааааааа,роден в Каспичан-заповядяйте пакирайте във някой от подемните паркинги...............
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Toshev e urod.Pogledneto go samo!
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който иска да живее в центъра да плаща. Щом има пари за скъпи имоти - бълха го ухапала за някаво си паркиране. Не мога да рабера защо е този вой. Повечето от протестиращите бяха селски мутри и хлапета-най-вероятно платени. Ако всички селядурски мутри се изнесат от центъра на София, то каквъв е проблемът с цената на пркирането? Имаш работа в центъра с кола - плащаш си. То ако всеки ден ходиш в центъра е проблем. А вие с коли ли ходите в центъра?
60
1
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 11 години
Този пък за какво се има? Много ми е интересно какво образование има ако изобщо е ходил на училище.
59
1
 
7
 
! Отговори
лина преди 11 години
Алъш-веришът заради винетките за паркиране на пъпа на София вече е в ход. Работещи в центъра ИЛИ ТЕЗИ ,КОИТО ЧЕСТО СЕ СПИРАТ ТАМ, сключват фиктивни договори за наем на жилища и така си осигуряват по-евтино място за колата.*** и Пульо ,от където се сетиш, ще си уредят паркиране за 100-150 лева и няма да плащат по 2 лева НА ЧАС.ЦЕНТЪРА ЩЕ СЕ ЗАДРЪСТИ ПОВЕЧЕ! Ето до това ще Доведе ПЛАТЕНОТО ПАРКИРАНЕ!
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този ли е шеф на транспортната комисия? Ами милия изглежда като съдържател на квартално кафене! :D
57
2
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Както на Фандъкова, така и на Борисов им е ясно, че този път няма да мине.Защо не се намесват, защото има лош имидж и води до срив, след няколко дена ще излезнат и ще се измият ръцете с Радко прашката - то е видно, че е *** и е оплел революционно конците.А ние ще сме тук да им го напомняме постоянно!