Платеното паркиране в центъра няма алтернатива, отсече Фандъкова

Билетчето за градския транспорт в София няма да поскъпва
Обновена: 28 авг 2012 10:03 | 28 авг 2012 09:57,
460
Платеното паркиране в центъра няма алтернатива, отсече Фандъкова
Живеещите в центъра софиянци се заканиха да продължат протестите. Снимка: Булфото

Цената на билета за градския транспорт в София няма да се увеличава, въпреки покачването на цените на горивата, заяви пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова. Независимо че е много трудно общината да удържа цената от 1 лв., не се предвижда поскъпване,  увери тя.

В ход е проект за отпускане на европейска субсидия за закупуване на над 100 съчленени автобуса. Проектът ще се реализира догодина. Предвижда се и доставка на нови тролеи.

Според Фандъкова платеното паркиране в центъра на града е европейска практика и няма алтернатива.

Тя подчерта, че е редно да се обединим всички около философията и основната цел на тези промени, а именно - ограничаване на влизането на много автомобили в идеалния център на града.

Йорданка Фандъкова припомни, че „синя зона“ има и в момента и допълни, че повечето хора, живеещи в центъра, осъзнават ползата от платеното паркиране, защото така се създава възможност да се освободят тротоарите от паркирани коли и се осигурява достъп на живеещите в центъра до собствените им гаражи.

Още по темата
Кметът на София поясни, че е опростена процедурата по издаване на стикер и необходимите документи са сведени до лична карта, талон на автомобила и документ за собственост на жилището или пък, че гражданинът е наемател.

„Колко трябва да се плаща, това разбира се е въпрос на разчети и на дискусии, и на доказване. Но затова, че платена зона трябва да има, пак казвам, мисля че няма алтернатива. И мисля, че всички ще се съгласят с това още повече, че всички европейски практики са такива. Няма европейска столица, в която да няма някакъв вид платено паркиране в центъра. Като тук бързам веднага да кажа, че ние изчакахме момента, в който създаваме няколко алтернативи за хората“, мотивира се Фандъкова.

Като възможности тя посочи откриването на втория лъч на метрото на 31 август, както и трите буферни паркинга, които ще заработят до края на септември.

„Всички сме за това да има ред, но да не плащаме за него“, коментира още столичният градоначалник.

По повод идеята гражданите да паркират безплатно на буферните паркинги, ако притежават карта за градския транспорт, Фандъкова обясни, че това е идея на председателя на транспортната комисия в СО, която на този етап не е обсъждана.

"Мисля, че в момента това, което е предложено и прието от Общинския съвет, е наистина нещо, което стимулира хората да ползват метрото и ги подпомага. Именно – първите два часа безплатни, ако ползваш метрото, след това по 50 стотинки на час за паркинг, който е охраняем, подземен, покрит с всички правила за изграждането на паркинги. Това са огромни инвестиции“, добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
0
 
0
 
! Отговори
Евклид преди 11 години
Браво на Фандъкова. Устоя на *** от синята зона, които гледат на общинската собтвеност като на лична.
367
0
 
0
 
! Отговори
gorichka преди 11 години
ПРОТЕСТ на гражданите 18.30 часа, 20.09.2012 г. пл. Славейков, гр. София https://facebook/photo.php?fbid=480971451928014&set=o.271575122923470&type=3&theater
366
0
 
0
 
! Отговори
аз до 681 преди 11 години
Ти нямаш акъл да асимилираш казаното от господаря ти АЗ и поради тази проста като теб причина бъркаш малоумието си и ограниченият си умствен капацитет с игнорирането. Влиза ти в едното ухо и излиза от другото - празен агнешки поглед. Ако на това му се вика игнориране, прав си. Ти си майстор в игнорирането.Недей да блееш много коментари обаче че изпускаш наяве същността си.***.
365
0
 
2
 
! Отговори
Емил преди 11 години
"Предвижда се и доставка на нови тролеи"...Не е ли по-правилно да се използва думата "тролейбуси"?
364
0
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Протести до скъсване, затваряне на кръстовища до отстояването на гражданските ни права!Не може клоуни и *** като Радко пиратко да си правят своеволия на гърба на обществото!
363
0
 
3
 
! Отговори
681 преди 11 години
До ЕВАЛЛА , ФАДЪКОВА...Това някакъв зов за помощ от Раднево или Курило ли е?
362
0
 
3
 
! Отговори
681 преди 11 години
До лимонад и люлинджияПриятели задавам въпрос и на двамата:Как разчертаването с боя на паркоместа върху платното за движение помага да се движите по него? Дали е платено или безплатно ,паркираните по него коли пак заемат място и ще ви пречат. Нали? Проблема не е в живущите тук и техните коли ,а в колите на тези които се изсипват през деня по работа или на кафе. Уморих се да го повтарям : елате нощно време да видите дали има проблем с паркирането - улиците са почти празни ,паркоместа бол.
361
0
 
1
 
! Отговори
лимонад преди 11 години
До Централбезплатно да се паркира само извън пътното платно. аз плащам общински данък и искам да ползвам цялата улица, не да ми паркираш там където имам право да минавам без да си ожуля колата.
360
0
 
2
 
! Отговори
люлинджия преди 11 години
До 681едно е да паркираш на място извън пътя или на паркинг пред блока, друго е да паркираш на пътното платно. Моля не преиначавай нещата, че малко ги бъркаш. Никой не ви е виновен че бабите ви са продали и малките ви дворове, така че да ви направят "апартаментчета" там. Ако има за какво да протестирате - протестирайте да ви направят паркинзи, на които дори ако помисли малко общината може да продава паркоместа като апартаменти :). Просто да е организирано от общината. Не да паркирате по улицата
359
0
 
5
 
! Отговори
Централ преди 11 години
До Sgt. Pepper Съгласен съм но има малък проблем така всички ще се окажат живущи в центъра, или наематели или леля им има апартамент в центъра и тн. Предлагам да има лимит по 1 кола безплатно на апартамент за което да си има регистър и да не може на едно бабе да се водят 5 коли. Има решение на пролема но от ощината не искат да решават проблем а да пълнят гушите на ЦГМ (мама им ***) Скоба се маха лесно с чук и здрава отвертка - носете си в багажниците
358
1
 
4
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 11 години
Единствено правилното решение е: живеещите в "синьо-зелените" зони НЕ плащат, а всички останали плащат по 2 или 3 лева на час. Кои са тези всички останали? Фирмаджии, които отиват на работа с колите си, защото градският транспорт им е "под нивото", мутри, които отиват да си пият уискито по клубовете, мързели, които ходят за вестник с кола като в Америка и ... май това са всички. Който е по бизнес, ще калкулира двата лева в цената на услугата. Трафикът в центъра спада, постъпленията са същите.
357
2
 
7
 
! Отговори
Кмета преди 11 години
Само мога да кажа, БРАВО - ВСЕ ОЩЕ ИМА ОСТАНАЛИ ТАЗУМНИ ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!!!На тях им е ясно, че този път няма да мине и тази статия го доказва - това е като тест за да се види реакцията на народа, а той този път ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА СИ ЗАМЪЛЧИ!!!Май е време да изхвърлим *** от общината!Протести до скъсване и само до победа, а на ГЕРБ ако са толкова глупави нека продължават да нервират вълците, пък да видим кой ще излезе победител накрая.Горе главите БЪЛГАРИ - ПРЕД ПОБЕДА СМЕ!!!!
356
0
 
3
 
! Отговори
681 преди 11 години
Централ Подкрепям казаното от тебе. Но дори и да имаш гараж трудно се ползва от нахалници спрели пред него. Парадоксалното е ,че щом са пуснали СМС паяка не ги закача въпреки нарушението по ЗДП.
355
0
 
3
 
! Отговори
Централ преди 11 години
Искам да кажа че не е като да не искаме да плащаме за паркиране тези дето живеем в центъра, просто няма къде. Това че си намерих гараж за 150 на месец си беше чист късмет който доста хора в центъра нямат. има вътрешни дворчета за по 3-4 коли и около тях 4 кооперации по 20 апартамента. Повечето вътрешни дворчета няма достъп за автомобили. Някои кооперации няма никакъв вариант да влезне пожарната да гаси ако стане нещо. Не е щото сме гъзари - в безизходица сме.
354
0
 
3
 
! Отговори
централ преди 11 години
Аз си намерих решение - гараж 150 лв на месец. Живея в центъра и проблем с паркирането нямам - ама сега, за тоя гараж да се доредя един съсед получи инсулт! Проблем е къде ще паркират тези дето нямат частен гараж? щото винетката не гарантира нищо 30 000 семейства в центъра и 16 000 места синя зона- в центъра просто няма къде да се паркира и ще цакат всеки 2 лева на час. не е проблема в 150 лева проблема е че и да платиш пак няма къде да спреш или да дойда да паркирам в Люлин че да задръстим итам
353
0
 
4
 
! Отговори
681 преди 11 години
до азНаправи ми впечатление и в останалите ти коментари , че си просто един дразнещ празнодумец. Смятам да те игнорирам занапред. Ако беше чел обаче и моите предишни постове щеше да знаеш , че нито претендирам за общинска земя , нито ме касае платеното паркиране. Имам си два гаража и двор , където мога да спра още поне 2 коли. Подкрепям протестиращите ,защото им искат пари да паркират пред дома си , а на люлинци например не , макар и да паркират на общинско пред блока. Лек ден ти желая.
352
3
 
1
 
! Отговори
аз до 681 преди 11 години
Мани кой е едър рогар ***.. ти кой си да определяш какво ще се прави с общинска земя?! Ти СЪВСЕМ нямаш НИКАКВО право да претендираш за каквото и да било. Това не е както вашите родители са ви учили - опикаваш си пяркомясто пред блока, може и кашон да си зложиш, и автоматично тази ПУБЛИЧНА земя става твоя собственост.Да ама не. Сега брой до 150 ама по 10 че в твоя случай се видя че ще плащаш с ресто и отиди в страницата на Софийски Градски Транспорт да видиш с какво ще отидеш до общината.
351
6
 
1
 
! Отговори
аз преди 11 години
Хайде неплатежеоспособни наследствени прошляци от центъра - време е да се омитате където ви е мястото и по джоба ви.
350
2
 
8
 
! Отговори
Кмета преди 11 години
Само мога да кажа, БРАВО - ВСЕ ОЩЕ ИМА ОСТАНАЛИ ТАЗУМНИ ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!!! На тях им е ясно, че този път няма да мине и тази статия го доказва - това е като тест за да се види реакцията на народа, а той този път ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА СИ ЗАМЪЛЧИ!!! Май е време да изхвърлим *** от общината! Протести до скъсване и само до победа, а на ГЕРБ ако са толкова глупави нека продължават да нервират вълците, пък да видим кой ще излезе победител накрая. Горе главите БЪЛГАРИ - ПРЕД ПОБЕДА СМЕ!!!!
349
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и пак спора се премести между селяни от страната,компексари от покрайнините и хората живеещи в центъра на столицата.Разберете в центъра живеят не само кореняци има доста селяни.Въпроса е принципен.Как бихте се почуствали,ако мутрата Тошев утре осъществи идеята си да плащате пред домовете си в кварталите?Тогава тия от провинцията ще кажат какво ни пука за софиянци.От режима на управляващите са засегнати всички обикновени българи по един или друг повод.Не се делете.Бъдете единни за правата си.