1 млн. софиянци били срещу новата "синя зона"

ДНЕС готови на нови протести ако наредбата за паркиране не се промени
Обновена: 3 сеп 2012 21:50 | 3 сеп 2012 21:50,
305
1 млн. софиянци били срещу новата "синя зона"
Протестите срещу платеното паркиране на няколко пъти блокираха центъра. Снимка: Булфото

Близо 1 милион софиянци са против новите правила за паркиране в центъра на София, заявиха от гражданско движение ДНЕС – един от организаторите на протестите срещу новите цени на "синята зона" и въвеждането на винетни стикери за живеещите в центъра на града.

Според представителите на сдружението новите правила въвеждат нов данък, който много малка част от домакинствата могат да си позволят да плащат при и без друго свитите бюджети на семействата.

Работещите в центъра трябва да плащат по минимум 16 лв. за паркинг в продължение на 20 работни дни - 300-400 лв. месечно, при средна работна заплата в София 783 лв. (по данни на НСИ за м. юни).

Живеещите в синя и зелена зона пък трябва да плащат стотици левове за винетни стикери, а тези пари нямат гарантирано паркомясто, заявиха от ДНЕС.

Още по темата

Инициативата на движението беше подкрепена и от музикантите Силвия Кацарова и Дичо. Според певицата не може шепа общинари и бюрократи да застават срещу интересите на столичани.

От движението повториха тезата си, че те не защитават само живеещите в центъра на София, но и всички, които идват в тази част на града. Според ДНЕС новата наредба просто не е съобразена с настоящия жизнен стандарт на хората.Представителите на движението бяха категорични, че не са против правилата за паркиране в центъра на града и зонирането

ДНЕС възразява срещу  начина, по който се формират цените за съответните услуги, липсата на достатъчно общински паркинги с достъпни цени, множеството дискриминационни и противозаконни текстове в наредбата.

От ДНЕС обявиха, че очакват Столична община да промени спорните текстове и да въведе правила, които удовлетворяват софиянци. Представители на движението дадоха срок на общинарите до 8 септември и заявиха, че ако дотогава не се случи нищо, ще предприемат ответни действия.

На последната среща в Столична община съветниците не достигнаха до консенсус с гражданите. Софиянци дори заплашиха с гражданско неподчинение, но председателят на транспортната комисия към СОС Радослав Тошев беше категоричен, че няма да има промяна на наредбата за паркиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фандъкова защо не даде отчет къде отиват милионите от Синята зона, скобите и паяците?
234
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В същността си Синята зона е форма на дискриминация, но къде го омбудсмана да се намеси? -Пълна лъжа са манипулациите на Фандъкова, че Синята зона се въвеждала, за да се облекчи движението в центъра на София. Ако Синята зона влияе по някакъв начин на движението в центъра, то това е в посока на увеличаване на движението.
233
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Няколко факта:1/ Паркирането в цяла София е горе-долу еднакво трудно - в центъра и в комплексите /Младост, Дружба, Люлин, .../, вкл. и около цитирания блок в ж.к.Люлин.2/ В нормалните държави не въвеждат Синя зона, както го прави ГЕРБ в София - без подземни паркинги и без работещ градски транспорт в Центъра на София.3/ Никъде в нормалните държави цената за два часа престой в Синя зона не е половин процент от средната работна заплата и почти процент и половина от минималната работна заплата.
232
2
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
По-голямата част от средствата идват от еврофондове за кръстовищата.Аз не обясних ли и за теб - Паркинги и Гаражи ги изкарват едва последните две години на печалба над милион, а реално печалбата на ден е около 100 хил.лв. Всеки сам средно образован може да си го сметне. Реално излиза, че общината прибира печалбата за месец, а останалите 11 месеца парите изчезват ясно в кой джоб.Затова протести до отстояване на правата ни и прокуратурата да се сезира за Паяци и скоби!
231
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 11 години
Калцуненият хайлайф в центъра го превърна в автоморга и сега писка. Без трошките нищо няма да ви стане. А да ходите от тука до таме с кола си е пълен провинциализъм. Така че хич не се надувайте и престанете да тормозите всички с вашите глезотии.
230
1
 
4
 
! Отговори
visa преди 11 години
Но те нямат интерес от това защото печалбата им ще падне, а те не го правят с мисъл за хората, а с единствено с мисъл за финикийски знаци!
229
2
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
Ето така ще серуглира.Малък ринг Алабин - Патриарха и Ботев - Раковска, затворено за външни лица, само живущи с винетка за първа кола безплатно или малко, а за втора скъпо. Строг контрол 24 часа и солени глоби. Около този ринг 10-а подземни или надземни паркинга за около 4-5 хил. коли при примерно 2 лв. час. Зелена зона скъпо надземно, примерно 5 лв. отново същата процедура с живущите. Всички приходящи се насочват към подземните паркинги, за нарушители солени глоби.
228
1
 
3
 
! Отговори
visa преди 11 години
Аз протестирам не за безплатно да ми е, а да ми осигурят парко място - гарантирано. Синята зона да се извадят на яве откраднатите пари, и с тях да се построят подземни паркинги за всички Софиянци. Нещо сложно има ли не мога да разбера?!Не ме съветвай как да живея и какво да продавам, при всички случай го правя по-добре от теб!Протести до отстояване на гражданските ни права и сезиране на прокуратурата!
227
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората са уникално прости! Къде бе тази *** като качваха цените на тока? Къде бяха като имаше протести за горивата? Къде са тия *** когато всеки месец им надписват сметките за ток и парно! А сега реват. Малко ви е синя зона! За нас*аните си мръсни коли тия мислят повече отколкото за себе си!
226
6
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Живея в новата синя зона. Подкрепям мерките, само така ще се регулира този хаос. Контрол трябва обаче. По-сериозен контрол.
225
5
 
2
 
! Отговори
до Виза преди 11 години
Как е по света си е за там! Тук не може да има хора които хем са *** (по 300 лева заплата ,цитирам статията) ,хем да искат да са повече от другите! Като не ти изнася продавай и живей другаде! Оплаквания при арменския поп!
224
4
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 11 години
Един милион е абсурд да живеят в района където е синя зона! И една десета от тази цифра не простестира!Защо манипулирате хората?
223
3
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
Обяснявам как е по света и как е редно да бъде! Малък ринг Алабин - Патриарха и Ботев - Раковска, затворено за външни лица, само живущи с винетка за първа кола безплатно или малко, а за втора скъпо. Строг контрол 24 часа и солени глоби. Около този ринг 10-а подземни или надземни паркинга за около 4-5 хил. коли при примерно 2 лв. час. Зелена зона скъпо надземно, примерно 5 лв. отново същата процедура с живущите. Всички приходящи се насочват към подземните паркинги, за нарушители солени глоби.
222
2
 
6
 
! Отговори
visa преди 11 години
Да с мисъл за цяла София, а не само за шепа крадци и мошенници!Протести до премахване на наредбата и отстояване на гражданските ни права!Някой да каже и къде са парите от синята зона за последните 10 години!
221
7
 
4
 
! Отговори
до 232 преди 11 години
Така е не е едно и също и затова имотите в центъра са в пъти по -скъпи. Като не можеш да удържаш финансово продаваш и се местиш без да пискаш! Като ти е по- евтино в Люлин купуваш там жилище и паркираш на воля!
220
1
 
7
 
! Отговори
visa преди 11 години
За вас общинарите се регулира с финикийски знаци. В Европа се регулира с подземни паркинги и солени глоби и мисъл за хората които живеят в центъра.Протести до отстояване на гражданските ни права и сезиране на прокуратурата за Паркинги и Гаражи!
219
1
 
3
 
! Отговори
Колеги! преди 11 години
Не задавайте ПРОСТИ въпроси!Простите хора им слагат минуси!
218
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо трябва едни софиянци да плащат, а други да не плащат за едно и също нещо?Не едно и също да паркираш на Позитано или зад блок 629 в жк-то. Не е дно и също да паркираш по работа, да паркираш за да ходиш на заведение и да паркираш, защото живееш там.Не е едно и също да платиш, след като си паркирал, и да плащаш, за да имаш правото да паркираш.
217
2
 
6
 
! Отговори
Прост въпрос преди 11 години
Още един *** въпрос:След като по закона за движение по пътищата общината трябва да осигури ред в паркирането в цяла София, защо общината го прави само в района на Синята зона?-Сега общината манипулира хората да искат Синя зона, за да има ред в паркирането.-Закон за движение по пътищатаЧл. 167. (2) Служби за контрол, определени от кметовете на общините:1. контролират в населените места ...... както и спазването на правилата за паркиране от водачите на пътни превозни средства ......
216
6
 
4
 
! Отговори
visa преди 11 години
Обяснявам как е по света и как е редно да бъде!Малък ринг Алабин - Патриарха и Ботев - Раковска, затворено за външни лица, само живущи с винетка за първа кола безплатно или малко, а за втора скъпо. Строг контрол 24 часа и солени глоби. Около този ринг 10-а подземни или надземни паркинга за около 4-5 хил. коли при примерно 2 лв. час. Зелена зона скъпо надземно, примерно 5 лв. отново същата процедура с живущите. Всички приходящи се насочват към подземните паркинги, за нарушители солени глоби.Сам