1 млн. софиянци били срещу новата "синя зона"

ДНЕС готови на нови протести ако наредбата за паркиране не се промени
Обновена: 3 сеп 2012 21:50 | 3 сеп 2012 21:50,
305
1 млн. софиянци били срещу новата "синя зона"
Протестите срещу платеното паркиране на няколко пъти блокираха центъра. Снимка: Булфото

Близо 1 милион софиянци са против новите правила за паркиране в центъра на София, заявиха от гражданско движение ДНЕС – един от организаторите на протестите срещу новите цени на "синята зона" и въвеждането на винетни стикери за живеещите в центъра на града.

Според представителите на сдружението новите правила въвеждат нов данък, който много малка част от домакинствата могат да си позволят да плащат при и без друго свитите бюджети на семействата.

Работещите в центъра трябва да плащат по минимум 16 лв. за паркинг в продължение на 20 работни дни - 300-400 лв. месечно, при средна работна заплата в София 783 лв. (по данни на НСИ за м. юни).

Живеещите в синя и зелена зона пък трябва да плащат стотици левове за винетни стикери, а тези пари нямат гарантирано паркомясто, заявиха от ДНЕС.

Още по темата

Инициативата на движението беше подкрепена и от музикантите Силвия Кацарова и Дичо. Според певицата не може шепа общинари и бюрократи да застават срещу интересите на столичани.

От движението повториха тезата си, че те не защитават само живеещите в центъра на София, но и всички, които идват в тази част на града. Според ДНЕС новата наредба просто не е съобразена с настоящия жизнен стандарт на хората.Представителите на движението бяха категорични, че не са против правилата за паркиране в центъра на града и зонирането

ДНЕС възразява срещу  начина, по който се формират цените за съответните услуги, липсата на достатъчно общински паркинги с достъпни цени, множеството дискриминационни и противозаконни текстове в наредбата.

От ДНЕС обявиха, че очакват Столична община да промени спорните текстове и да въведе правила, които удовлетворяват софиянци. Представители на движението дадоха срок на общинарите до 8 септември и заявиха, че ако дотогава не се случи нищо, ще предприемат ответни действия.

На последната среща в Столична община съветниците не достигнаха до консенсус с гражданите. Софиянци дори заплашиха с гражданско неподчинение, но председателят на транспортната комисия към СОС Радослав Тошев беше категоричен, че няма да има промяна на наредбата за паркиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BOIKO BIL PI4, STRA6EN MUJAGA, A FANDUKOVA MILA I DOBRA, MISLI ZA SOFIQ.ABE HORA, TA NA BOIKO NE MU PUKA ZA VAS, DREME MU.GLEDA DA POLU4AVA PARITE OT MONOPOLITE I DA PULNI SMETKITE SI V STRANSTVO.VE4E E NATRUPAL 3 MILIQRDA..NA NA6 GRUB!! NALI SI GI IZBRAHTE, NA VI SEGA BENZIN ZA 2,75. NA VI SEGA SINQ ZONA, NA VI CENI NA HRANITE S 30% PO-VISOKO, A UVELI4ENIE NA DOHODITE I PENSIITE NQMA. ISKATE LI O6TE PO-ZLE DA JIVEETE, DA PLA6TATA PARNO NA BEZUMNI CENI, TOK I GORIVA?IZBERETE SI GO PAK!!
274
0
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
Послание на анонимните до СОС и гражданите на София. -----youtube/watch?v=JEErvqIVUe0------ Хайде хора да изметем общината от ***!
273
0
 
2
 
! Отговори
visa преди 11 години
Скоро няма да са и нобходими на Фандъкова пари, защото друг ще го мисли бюджета.Протести до отстояване на гражданските ни права и сезиране на прокуратурата за нерегламентираната печалба на Паяци и скоби!
272
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ima metro kato ne izkate da plashtate ,mnogo shte vajni s kolite.sled kato si s kola shte si barkash v djoba pravi sa xorata tr.da ima sinia zona plashtash polychavash.
271
2
 
0
 
! Отговори
лай в пустиня преди 11 години
Колкото и да лаете няма кой да ви чуе ,защото пари трябват на Фандъкова за си върже бюджета.
270
3
 
2
 
! Отговори
Кмета преди 11 години
Протести до червено, чак кръв да пуснат в Общината!
269
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На ви сега- селяни в София!Ама не протестирахте и не мислехте когато Жельо Желев премахна софийското жителство....заробващо било,античовешко,....
268
5
 
1
 
! Отговори
emil1 преди 11 години
abe vie prosti li ste ili da kude drugade v v koi drug maluk grad s mnogo hora i koli tam se pla6ta a samo v sofiq se pla6ta po golqma e i s pove4e hora i koli za56to samo v sofiq sini zeleni zoni i tempodobni tuk v plovdiv nqma takova ne6to sinq zona ili ne6to drugo da vi q se*a taq sofiq smotana
267
2
 
3
 
! Отговори
Опа преди 11 години
В затворена фейсбук група са били обявени планове за предстояща атака срещу "Паркинги и гаражи" ЕАДЦелта на атака явно ще бъдат т. нар. "паяци", собственост на дружеството, срещу които огромна част от живеещите в столицата таят справедлив гняв.Към предупрежденията са били приложени снимки на коктейл-*** и други запалителни и взривоопасни средства.
266
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Няма как паркирането в центъра да е по скъпо от това в Чикаго в центъра например.
265
5
 
6
 
! Отговори
visa преди 11 години
Протести до отстояване на гражданските ни права, след 7-и ако няма промяна по едно кръстовище всеки ден ще блокираме.Парламента не прие одит на Центъра за градска мобилност, което говори какво представляват управляващите.Прокуратурата е необходимо да се сезира за нерегламентираната печалба на Паркинги и гаражи от синята зона.
264
1
 
7
 
! Отговори
иван преди 11 години
защо не се подеме инициатива поне за една седмица да не се влиза с коли в тези зони и да не се плащат пари за паркиране.Това ще бъде най-силното противодействие на наглите крадци от СОС.
263
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига вече с тия подземни гаражи! Видяхте и с метрото колко археологически находки изскачат при първата копка. Ще се консервира и с строи с години дори и един такъв гараж в центъра.Под ц. гара през София тече огромна подземна река. Около Централна баня е пълно с извори с топла вода. София не е град където да си копаеш както искаш ,както в един Париж да кажем!Седнали да сравняват с дреги страни...
262
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Синя зона е необходима!!!На цървулите дето са отворили усти ще кажа ,че ако не им харесва евтини апартаменти в крайните квартали има достатъчно! Налага ти се да идаш в центъра отиваш и плащаш! А не хем да плащаш ,хем да няма къде да паркираш от такива дето там живеели... Центъра вече не е за жилищно пространство и ако ви е толкова зор да живеете там и да мизерствате с по 300 лева заплата- НЯМА да ревете!Седнал тука да пише един и същ и да мрънка...
261
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Гласуващ 277 Не е задължително да си шофьор, за да не си съгласен да налагат данък паркинг на семейството ти!И да плащаш 2 хляба за час престой в синя зона, като тези пари никой не знае къде отиват. Трябва да си голям мазохист за да харесваш тези неща!
260
6
 
10
 
! Отговори
алоооооооо преди 11 години
кво ревете ве,КОЙ ГИ ИЗБРА ТИЯ???ВИЕ!И палавата даскалка по РУСКИ,и неуспелия мутрафон от СИК,а ся рИвете- хак ви е,нека бензина да стане 5 кинта и ЦЯЛА София синя зона...Ликвидираха промишлеността,закриват работни места,разпродадоха ВСИЧКО,и ПЕЧАЛБИТЕ от производство,енергетика,водоснабдяване комуникацииотиват НАВЪН-е и те,и *** трЕбва да се хранят-отде ще вземат пари??НОИ и Нзок са източени-така че и цените и акцизите ще се дигат ОЩЕ и ОЩЕ,кво очаквате?
259
7
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Ако няма развитие в положителна насока с наредбата, продължаваме с протестите след 7-и до пълната и промяна или отменяне!Протести до дупка, нека кажем НЕ на рекета синя зона!
258
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повече от милион са. Трябва да си голям мазохист, за да искаш да те облагат с допълнителен данък паркиране, без да получаваш нищо срещу това.
257
9
 
7
 
! Отговори
Гласуващ преди 11 години
Не знам кой ги брой тия 1 млн несъгласни, но определено в София няма милион шофьори.А аз като шофьор в София съм доволен да намеря място за паркиране в центъра.
256
4
 
8
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 11 години
Каквото и да ви говорят,знайте,че става дума за пари!Помислете си,ако ви искат 150 лв.годишно,за да си паркирате в квартала,това с какво ще намали трафика и ще изчисти въздуха?Или просто ще напълни нечий джоб?Защото по тази логика всеки квартал може да стане "Синя зона"!