230 млн. лв. повече в бюджета на София догодина

Няма да променят размера на местните данъци
Обновена: 22 ное 2013 22:55 | 22 ное 2013 20:40, Веселина Йорданова
31
230 млн. лв. повече в бюджета на София догодина
Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, БТА

Бюджетът на София за 2014 година е с 230 млн. лв. повече от бюджета за 2013 г., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община.

Предвижда се бюджетът на столицата да бъде 1 421 340 лева. Увеличението се дължи на привлечените и осигурени европейски средства. Не е заложена промяна в размера на местните данъци и на таксата "битови отпадъци".

Столичната община предвижда мащабна капиталова програма. 67% от средствата в нея са от оперативните програми. За подобряване на градската среда ще отидат близо 700 млн. лева - с над 30 на сто повече от средствата, инвестирани през 2013 г. По думите на Фандъкова, залага се на напълно подготвени за финансиране проекти. Изграждането на повечето обекти ще започне през пролетта, предаде БТА.

Фандъкова заяви, че за първи път през последните години метрото няма да бъде единствен голям обект, който ще се изпълнява. Заедно с него е предвидено изпълнението на мащабна програма за реконструкция, изграждане и разширение на улици и булеварди. През следващите седмици се очаква да пристигнат новите трамваи, тролейбуси и метровлакове.

Ще се обновяват пътища в почти всички части на града - ул."Обиколна" в ж. к. "Дружба", реконструкция на "Опълченска", разширение на бул. "Тодор Каблешков", основни ремонти по бул. "Ботевградско шосе", бул. "Цариградско шосе", рехабилитация на бул. "Сливница", рехабилитация на бул. "Никола Мушанов в ж.к. "Овча купел". Предвижда се и изграждането на 75 км нова канализация.

През следващата година се планират ремонти на вътрешнокварталните улици, строителство на детски градини, обновяване на зелени площи в кварталите, както и на паркове и градини. През 2014 г. ще бъде завършен и Музеят за история на София.

В бюджета на Столичната община за догодина са предвидени и повече средства за култура и образование.
Заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов посочи, че точният размер на средствата предстои да се уточни.
Той заяви, че тенденцията за увеличаването на собствените приходи на общината е постоянна. За догодина са предвидени 953 млн.лв. собствени приходи, като в тях влиза трансферът от държавния бюджет и заемите, които ще бъдат усвоени през 2014 г.

Държавните трансфери ще бъдат 293 млн. лв., като при тях има известен ръст. Планираните приходи от такси са 227 млн. лв., от данъци - 240 млн.лв., от неданъчни приходи 60 млн.лв. Според зам.-кмета добрата тенденция в ръста на данъчните проходи ще се запази и през 2014 г. Приходите от таксите ще са по-скоро на нивата от предишните години, смята Барбалов. Очаква се и ръст на постъпленията от данъка върху недвижимите имоти. Предвиденият размер на неданъчните приходи за 2014 г. е 288,4 млн.лв.

Заемите, които общината планира да вземе, са 118 млн.лв., основно по проекта за строителството на завода за механично и биологично третиране на отпадъци, както и за проекта за строителство и рехабилитация на пътната мрежа. От приватизация се очаква постъпленията на общината да бъдат около 7 млн.лв.

Следващата седмица предстои публично обсъждане на проектобюджета на Столичната община, а в средата на декември той трябва да бъде разгледан от Столичния общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
18
 
! Отговори
Мирата Бирата преди 10 години
До 11, точно защото кметицата е даскалица, резултатите са така плачевни. Умен даскал и зелен кон да си виждал? Тая се е взела на сериозно и непрекъснато участва в разни ток-шоута да се показва колко е успяла, а нищо не става от нея.
23
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eee... най-после един по-кадърен кмет на София. Браво на Фандъкова.
22
4
 
25
 
! Отговори
А дано преди 10 години
С 230млн Фандупкова да позапълни дупките в СФ и околността - нейната стига за всички!
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо никой не казва нищо за синя и зелена зона?
20
1
 
21
 
! Отговори
Darth Sidious преди 10 години
bla bla bla
19
2
 
21
 
! Отговори
Точка преди 10 години
Подлеза на Орлов мост....защо винаги го пропускате? И там ли има сделки и на някой му изнася да е така ? Дневно там се изсипват 300 000 души, а вероятността на някой да му се изсипе част от "тавана" е огромна. Oставете колите си на заден план,пътищата не са най-големия проблем в нашата територия на абсурди... или може би,за да се поправи,първо трябва да има смъртен случай ......................
18
1
 
18
 
! Отговори
Darth Sidious преди 10 години
Юни месец беше седумдесет първа, кога загинаа две големи звезди. Славната деветка - Георги Аспарухов, Гунди гот й вкара на биячите. И Никола Котков, плавата петорка, славни футбалери на Левски Спартак. На 30 юни илядо деветстотин седумдесет и първа година тръгнаа от София за Враца, но никогаш не стигнаа. Истиот ден от десет часов предпладне на местото наречено Витиния, со кола Алфаромео удриот по резервоару на една теретна кола. От чий се удар Алфаромео се запали, Това е оригинала!
17
2
 
25
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Нещо бъркаш мой човек!Бойко Борисов се страхува от мене а не аз от него!Твоя *** Бойко се прави на ербаб само пред напълно беззащитни хора а като види истинска личност се надупва и го поема за да усети нещо мъжко в себе си!Едва ли има по страхлива мижитурка от Бойко Борисов!Колкото до тая вампирка да си се прибира в сандъка
16
7
 
22
 
! Отговори
да се смени веднага преди 10 години
Голем страх от Борисов , ГЕРБ вече не е на власт така Фандакова да се смени веднага
15
1
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯХа, аз гледах едни статистики за 2010-2012 на НПО-та че се прибират над 3/4, а се влагат под 1/4 ... и то без дирекшън откраднатите /напр. път се ремонтира, а ремонт няма, но парите са усвоени - това не влиза в статистиката/
14
2
 
24
 
! Отговори
Оставка на Кметицата преди 10 години
Оставка на Кметицата , не може да се справи с Протестите и зулумите в София , или София да се отдели от България , тогава всички проблеми изчезват завинаги
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вампирка Сандъкова
12
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на Фандъкова. Показа какво значи добър кмет. Вторият след Бойко. Мда
11
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повече пари за крадене, това ми идва на ума, докъде ни докараха тези нещастници политиците.
10
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Костов на власт незабавно!
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А тая грозотия пред НДК-то, като гледам ще оцелее и след ядрена война. ***, скорпионите и паметника пред НДК-то.
8
8
 
26
 
! Отговори
СДС '97 преди 10 години
Костов- премиер.Софиянски - кмет на София.Формулата за успеха. ИВАН КОСТОВ: единственият български политик.Факт.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще има много за крадене....
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От Фандупкова нищо не става и 2 милиярда да и дадат пак ще си остане сянката на Винету
5
6
 
22
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
абе ти наред ли си бе? София е 2 милиона с всичките *** дето ни изпратихте! къде го видя Пловдив 1/2 милион бе майна?