Скача цената на билетчето за транспорта в София

Догодина вдигат глобата за гратисчиите, картите - по-евтини
5 дек 2013 07:10, Анисия Иванова
85
Скача цената на билетчето за транспорта в София
Архив: Булфото

Цената на билетчето за трамвай в София ще скочи най-малко с 10 стотинки напролет, пише вестник "Монитор".

В момента билетчето е левче, а реалната цена на пътуването – 1,10 лв. За да стимулират софиянци да пътуват с превозни документи, от кметството обмислят да намалят цените на картите.

„Ще предложим различни нови комбинации за превозните документи, които да бъдат по-евтини за лоялните клиенти. Нормално е тези, които ползват услугата редовно, да плащат по-малко от тези, които се качват в превозното средство еднократно”, обясни вчера зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

 Възможно е да се увеличи размерът на глобата за пътуване без билет. Търсят се и механизми за подобряване на събираемостта на наложените санкции, обясни Христов. Той допълни, че се обсъжда и възможността частен съдебен изпълнител да участва в този процес.

По думите в момента не може да се въведе плащане за време или за изминато разстояние, защото в автобусите няма тикет система.

„За съжаление най-вероятно ще остане солидарното пътуване в градския транспорт”, обясни Христов. Той обясни, че трябва да има промяна в разновидността на превозните документи и въвеждането на нови, които да са по-удобни за пътниците. „Има различни комбинации като периодика, включително карта за три дни, уикенд билет, в различни часови диапазони и насочени към различни групи пътуващи”, обясни Христов. Столичани ще могат да изчислят кой е най-евтиният вариант за пътуване на интернет сайта на Центъра за градска мобилност. Обмисля се и възможността картите да се зареждат онлайн.

Освен това за туристите е предвидена и карта „София”.

„Тя ще дава отстъпка или безплатно посещение на музеи, галерии и други културни мероприятия”, обясни Христов.

Окончателният пакет от мерки за промени в тарифната политика за пътуване ще е готов до 3 месеца. Той ще бъде внесен за обсъждане в общинския съвет заедно с доклад за заем до 100 млн. лв., който Центърът за градска мобилност ще изтегли, за да покрие задължения към транспортните оператори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
серсемин преди 10 години
В цяла Европа билетите са за време. За час, за час и половина и цената е 1 евро или 1.10 евро. Защо само у нас за една спирка ще трябва да давам по 1 лев? Аз сменям 3 превозни средства само в едната посока. Още 3 на връщане и 6 лв. от заплатата ми всеки ден заминават. Затова предпочитам да опушвам София с таралясника си и да правя задръствания. За 6 кинта бензин ще си сипвам.
69
0
 
3
 
! Отговори
r преди 10 години
От 5 месеца 2 ескалатора на метрото на станция Бели Дунав не работят. И никой не си мръдва пръста да ги оправи. Хората с малки деца и възрастните се чудят как да се качват. Пред асансьора стават опашки и не се знае и той кога ще спре. Бойко това - Бойко онова, ама при него си работеха :).Дойдоха *** ( м/у докарания " електорат" в София българи не видях, само турци и *** " и вече няма кой да оправя и поправя. Нали назначиха за министри все турци, дреме им на тях за метрото.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я тази госпожа да види с една минимална заплата колко билета може да си купи човек. Няма какво да гледат къде колко струва, а да не гледат стандарта на живот. С тези заплати цената не трябва да е по-висока от 30 ст. Вместо субсидии за дремещите депутати по добре тези пари да отиват за нуждите на селищата в цяла България. Като вдигнат цената ще излезе, че по-евтино и хубаво ще бъде да си седнеш в колата.
67
0
 
10
 
! Отговори
justice преди 10 години
Много се радвам, че вече имам кола и не ми се налага да пътувам до работа със скапания автобус Икарус номер 310. От Сточна гара до Люлин ставах на ледена висулка миналата зима и се осмърдявах на ... Вдигат билетите, а кочините не си подменят. И като гледам *** как масово не дупчат билети и контрольорите дори не ги закачат направо откачам!
66
8
 
1
 
! Отговори
преди 10 години
To goliamo vdigane, goliamo neshto ot 1 lv na 1.10lv :)
65
0
 
15
 
! Отговори
Ивелина преди 10 години
След като се търсят механизми за подобряване на санкциите, защо не се търсят механизми за подобряване на услугата ? Като достъпна продажба за билети, редовност на автобусите, отопление и тн ?
64
5
 
7
 
! Отговори
avtobus4o преди 10 години
Ау, ау, ау- освен да хвана гората. Явно у градо 40 год. Мерцедеси с шофиор, естествен климатик, особено около вратите как подухва, нема да са ми по джоба. Аз си мислех че у София шопите седят и мислят, ама то се оказва, че само си седят.Ау ау ау.
63
1
 
16
 
! Отговори
поправка преди 10 години
...а беше 2ст.,после 4ст. и така нататък....
62
6
 
9
 
! Отговори
Кирилов преди 10 години
Г-н оставчо,май ти е време да отидеш в оставка,защото в София управляват *** от групировката за екстрено разграбване на България(ГЕРБ).
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а пък аз в Атина вчера си купих месечна карта за 20 евро, с нея пътувам с тролей и автобус,вътре е топло, при мин.заплата от 600 евро в Гърция!!!!! Фандъкова, чу ли?
60
3
 
31
 
! Отговори
Beni преди 10 години
При сегашният ръст на доходите транспорта е прекалено скъп ! Повечето хора ползващи г.транспорт сменят 2 транспортни средства . Аз лично дълги години съм сменял трамвай с автобус а след това тролейбус с автобус . Дори и с появата на метрото се налага човек да комбинира и ще продължава да е така . Общественият транспорт има и социална страна и не може да се оскъпява това не е лукс а задължителна необходимост . В момента цените са свръх високи спрямо доходите за туй ГРАТИС па дано се сетят
59
2
 
24
 
! Отговори
razgradski pop преди 10 години
...а беше 6 стотинки...
58
1
 
32
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Преди доста време лансирах идеята,че трябва да се намали цената на билетите и картите и да се увеличат глобите.И сега билета е скъп.Ако трябва да смените две или повече превозни средства на ден и8злиза по-скъпо отколкото да се движите с личния си автомобил.За да слезем от колите и да ползваме обществения транспорт трябва да бъдем мотивирани.Увеличение на цените само ще задълбочи проблема,но няма да го реши.Най-много да се увеличат гратисчиите.
57
0
 
16
 
! Отговори
Александър преди 10 години
Добре, защо сравнявате заплатите с цените на билета. себестойносста на билета се определя от много неща, не само от заплатите на пердонала. Вижте обаче друго, един служител в транспорта взима повече от лекар. До живеещите в Лондон: колко струва еднопосочен билет за метрото в Лондон?
56
4
 
20
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
До оНе става въпрос за о,10ст.,а за това,че ни ограбват без да подобрят условията и почват с 10,за да стигне постепенно до 2лв.! Ограбват хората с такси,ддс,осигуровки,а подобряват ли услугите или само превръщат човека в роб и консуматор! Поголовно разграбиха и унищожават България!
55
11
 
13
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
ЕЙ ТОВА КОМУНИСТИТЕ КАТО ДОЙДА И ВИНАГИ ЦЕНАТА НА БИЛЕТЧЕТО СЕ ВДИГА! ХА ОЩЕ КОЛКО ДОКАЗАТЕЛСТВА ИМ ТРЯБВА НА ТЕЗИ ПЛАТЕНИ КОНТРАПРОТЕСТИРАЩИ И ПОДКРЕПЯЩИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ВДЯНАТ,ЧЕ ТЕЗИ ОГРАБИХА И ОГРАБВАТ БЪЛГАРИЯ! ЛЪЖАТ ГИ И НАГРАЖДАВАТ *** ПОДОБНИ ПОДКРЕПЯЩИ И ТЕ А ЖЪЛТИ СТОТИНКИ СИ ПРОДАВАТ ГЛАСА И ОБЩИТЕ ИНТЕРЕСИ!
54
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо се повишава качеството на услугата и после цената!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Отново каруцата пред коня!!!!!!!!!!!!!
53
2
 
19
 
! Отговори
до Румен от друг преди 10 години
Еми 4лв на ден са 1,5литра бензин, с които можеш да минеш между 15 и 25км в зависимост, колко харчи колата.
52
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Това, че много мислят за нас- добре.А дали с увеличението цената на билетчето ще пуснат и парното през зимата по автобусите?Или най добре е и да жиференцирате стойноста на билетчето:За автобус с осигурен климатик -1.10 ст иза замръзнали автобуси-0.90 ст.
51
2
 
7
 
! Отговори
Румен преди 10 години
До RealnostМи на теб сигурно работата ти е на 3-4 км. от дома иначе сметката не излиза.