Топлофикация-София е стабилна, проблем са старите дългове

СО търси консултант, който да предложи изход за дружеството
Обновена: 11 апр 2014 14:30 | 11 апр 2014 14:30,
17
Топлофикация-София е стабилна, проблем са старите дългове
Снимка: БТА

Финансовото състояние на "Топлофикация-София" се е стабилизирало през трите години под управлението на Столичната община. Подобрено е обслужването на клиентите, с 12% се повишава събираемостта на сметките, но проблем остават старите задължения на дружеството, когато то е било управлявано от държавата. Това коментира по време на кръгла маса за проблемите на Топлофикация-София председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Във връзка със започнатата от Столична община процедура за избор на частен мениджмънт, който да подобри ситуацията в дружеството членът на ДКЕВР Еленко Божков каза, че очакванията са новият професионален мениджмънт на компанията да инвестира в развитието на компанията.

Прехвърлянето на лицензите едва ли ще бъде проблем, прогнозира Божков. Според него ще бъдат прехвърлени само вещни права и това няма да представлява проблем за лицензионните задължения на новия управител.

Настоящият директор на Топлофикация-София Стоян Цветанов обаче коментира, че от изявленията на Столичната община не става ясно мениджър ли се търси или инвеститор. Той посочи, че в резултат на дейността на дружеството под шапката на общината за три години са били платени около 103 млн. лева стари задължения, като 20 млн. лева от тях са били по кредити към банки.

„Търсим консултант, който да ни предложи изход как да бъде подобрено състоянието и управлението на дружеството“, обясни председателят на СОС.

Елен Герджиков допълни още, че е създадена работна група между представители на дружеството и Българския енергиен холдинг (БЕХ), чиято цел е да уточни точния размер на задълженията на топлофикацията.
За Еленко Божков обаче задълженията на "Топлофикация-София" са ясни - те са в размер на 740 млн. лева само към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз". Топлофикационното дружество трябва да намери начин да погаси своите задължения.

"Не може регулаторът да каже "Топлофикация-София" да си плати 740 млн. лева, защото тези задължения са натрупани благодарение на именно регулаторните решения за цената на услугата на дружеството", контрира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Според него дружеството е на път да излезе от кризата, позовавайки се на данните за събираемост на стари задължения - общо 42 млн. лева, благодарение на извънсъдебни споразумения, активни мерки за събираемост и съдебни производства. Не се натрупват и нови задължения.

Елен Герджиков посочи още, че Столичната община е започнала инвестиционна програма за подобряване на топлопреносната мрежа. Общината е започнала и процедура за избор на частен мениджмънт, който да подобри ситуацията. На базата на паралелното изпълнение на всички действия, от Столичната община се надяват финансовите проблеми да бъдат решени. 

В основата на финансовите проблеми обаче е и слабата събираемост на сметките, обясни Петър Петров, изпълняващ длъжността директор "Ценови регулации, пазари и лицензи" към ДКЕВР. Той посочи данни за повишаване на събираемостта, според които през 2009 година общата събираемост на сметките на битовите абонати е била около 48%, докато през миналата година достига около 53 на сто. „Именно това е проблемът на топлофикацията - не успява да си събере продажбите на топлинна енергия и затова изостава с плащанията за природен газ“, допълни Петров.

Проф. Атанас Тасев посочи и друг проблем за покриване на разходите, а именно - технологията на плащанията. Дружеството плаща за природен газ, произвежда топлоенергия и чака от абонатите да възстановят направените разходи.

"Не бива да се забравя, че основен фактор в цената на парното е природният газ, върху който не можем да влияем", обясни още експертът.

Богомил Николов от "Активни потребители" напомни, че в законодателството са предвидени санкция за кражби на топлинна енергия, които са в размер между хиляда и пет хиляди лева. За последните 10 години приходи по това перо са нула лева. "Не е възможно да няма нито една доказана кражба на парно за тези години", категоричен беше Николов.

Сред мерките за подобряване на ситуацията е и повишаването на енергийната ефективност на сградите.

Експертите коментираха още и възможността фактурите да се изпращат не на отделни апартаменти, а на етажната собственост. Такава промяна е спасила топлофикационното дружество във Варшава. В ЕС събираемостта на подобни дружества е над 99%, а у нас е около 70 на сто, коментираха експерти.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Съвет към всички, които искат да се откажат от парното отопление:Идете и подайте ПИСМЕНО заявление, че НЕ ЖЕЛАЕТЕ УСЛУГИТЕ на Топлофикация. Нищо няма да ви струва. И си ПАЗЕТЕ ВХОДЯЩИЯ НОМЕР! Може да ви потрябва скоро.Цените на Топлофикация са занижени за реалните потребители, защото част от цената се поема от нежелаещите да ползват парно. Ако отпадне крепостничеството, то ще им с еналожи да вдигнат цените, и тогава ще лъсне истината - че парното ИЗОБЩО НЕ Е НАЙ-ЕВТИНИЯ ВАРИАНТ за отопление!
15
0
 
5
 
! Отговори
1-н преди 10 години
на никой ли не му прави впечатление:1. не се натрупват нови задължения2. събираемостта е 53%.значи 53 % стигат да се плати масрафа...тоест цената е двойно завишена...или някой лъже...или аз не мога да смятам...плащайте балъци...
14
0
 
5
 
! Отговори
1-n преди 10 години
Бърз фалит за тези нагли крадци!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами те са изцяло криминални, сега осъждали без да те уведомят, да не може да възразиш. И това при положение, че нямат договор с никого. Това е криминалната държава концлагер,независимо как се нарича фасадата й. И най-лошото е че поколения живи погребани хора вярват, че това е държава и че фасадата е истинска.Чак сега когато ножа отряза и кокалите ни маалко има събуждане
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен по-голям проблем са им луксозните кабинети, в които работят някои от тях.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Търсели, от Топлофикация, консултант? Все едно кростовичаря, да си търси консултант, който да му каже как се отглеждат краставици? Дали няма стотици хора, в Топлофикация, които да се справят с проблемите? Има! Но целта е да се намери фирма, която да връща ресто, бонуси - общо казано едни пари да се преперат и усвоят.
10
0
 
6
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Олекна ми.Сега трябва да бъда и аз стабилен и готов са стабилно плащане.Гадове!
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има една хватка - колкото и да ти е сметката ти си плащаш само 20-30 лв на месец и така можеш да ги влачиш с години докато дойде давност и нищо не може да ти направят защото ти нали все пак даваш някакви пари и като станат 5 години и край нямаш дългове!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нямало начин да се откажеш от парно... но се акоза, че има! Миналото лято целия вход подадохме подписка в Топлофикация, че се отказваме от отопление и О ЧУДО оказа се, че може да се направи това, дори ти оставят подаването на топла вода на символични цени! Вярно е, преди това ни заплашваха, изнудваха, умоляваха да останем на парно, но забележете - с предложение за ПО-НИСКА ЦЕНА, обаче ние - не та не и махнахме всичко, само топлата вода оставихме и нямате си представа какво облекчение беше!!!
7
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Голяма драма с тая топлофикация ... леле какво ще правиме като фалира?Голям праз и на никой не му дреме и да фалира!
6
0
 
10
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
4: това важи само в случаите когато имаш задължения повече от 3 години и си покриваш по закон тези с давност последните 3 години. топлофикация се научи и наближат ли 3 години завеждат дела.ама и какво става след това - хиляди хора подгонени от съдия изпълнители и нали знаете какво значи това - % недоволни и желаещи да се изключат и да приключат расте и приближава 66-67%.
5
0
 
10
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
а в отговор на 1:ами в момента, в който Топлофикация се либерализира и стане пазарна икономика - т.е. незадължителна услуга тип крепостни селяни, в същият този миг тя фалира, защото към 50% от домакинствата веднага се изключват. и тя трябва да вдигне цените двойно. при което от 'най-евтината' услуга се превръща в това, което в действителност е: скъпа услуга, с много загуби на енергия и топлина по трасето и т.н.така че решение няма. тя ще дои докато може. т.е. докато се стигне до революция.
4
2
 
3
 
! Отговори
Anton преди 10 години
А най интересното е че ако си внимателен и си следш птоблемите с топлото, и когато получиш призовка не се правиш че я няма, и си платиш последните 3 год., и впишеш за кои месеци плащаш в платежните. Даже няма и да могат да те осъдят. Спечелих си делото по този начин а топлото ги смучат всички. И адвокати и клиенти, а на тях не им пука.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Консултант но кой ще му плати. Може СОС и Фандъкова да се откажат от заплатите си и да платят на консултанта, защото са некадърници
2
0
 
16
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
положението с топлофикация е критично. народа го нарича "Под кривата круша."единственото, което спаси Топлофикация от революция и масови размирици тази зима беше топлата зима и ниските сметки.т.е. бурето с барута е още пълно. ще гръмне следващата студена зима като масово дойдат безумните сметки и хората трябва да се окаже, че ще останат без закуска и обяд, за да могат да си ги покрият.и гледайте какво става с Топлофикация тогава и с правителството ... което и да е на власт.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Омагьосан кръг. Битовите абонати не плащат /никой не казва защо - защото е доведен до просешка тояга, а и насила му се вменява услуга, от която не може да се откаже. Не може да плаща, но не може и да се откаже и задълженията се трупат. Топлофикация задлъжнява, защото задържала цената на услугата - ами ако я увеличи как ще си събира вземанията, от кого? Ще изхвърли битовите си потребители от домовете им и какво?