Хиляда години самота и скръб за Маркес

Смъртта на видния писател предизвика широк отзвук
Обновена: 18 апр 2014 10:34 | 18 апр 2014 08:31,
14
Хиляда години самота и скръб за Маркес
Снимка: БТА

Смъртта на видния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес предизвика широк обществен отзвук в Испания - страната, където най-напред бяха издадени много от неговите творби, съобщи ИТАР-ТАСС.

Министърът на образованието, културата и спорта Хосе Игнасио Верт заяви, че "испаноезичната литература е загубила един от най-ярките си представители".

Генералният секретар на Испанската социалистическа работническа партия Алфредо Перес Рубалкаба определи Маркес като "любим писател, почитан от милиони читатели".

Още по темата
Живеещият в Испания носител на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса написа в социалните мрежи: "От този свят си отиде писател, чиито произведения издигнаха на недостижима висота литературата на испански език. Неговите книги ще живеят много дълго и с всяка година ще бъдат четени от все повече хора."

Маркес почина в дома си в Мексико. На 8 април той беше изписан от болница в мексиканската столица, където беше приет на30 март със съмнения за пневмония, посочва ИТАР-ТАСС.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос заяви по повод кончината на Маркес: "Хиляда години самота и скръб за смъртта на най-великия колумбиец на всички времена", отбелязва Асошиейтед  прес.

"Със смъртта на Габриел Гарсия Маркес светът загуби един от най-големите си писатели мечтатели и един от моите любимци от времето, когато бях млад", заяви американският президент Барак Обама.

"От името на Мексико изразявам своята скръб за смъртта на един от най-великите писатели на нашето време - Габриел Гарсия Маркес", каза мексиканският президент Енрике Пеня Нието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Габриел Маркес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, 12, да си чувал някога нещо за метафора? Би трябвало да ти светне защо са казали 1000 години самота при вестта за *** му- за всеки случай не са объркали заглавието на книгата, де!!!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Хиляда години?!?!"Пуста безпросветност......"Сто години самота", "Любов по време на холера". Днес.бг, тези заглавия нищо ли не ви говорят?!
9
1
 
6
 
! Отговори
Strict преди 9 години
"Хиляда години самота и скръб за Маркес "Не хиляда, а безкрайно количество време в място самотно, в място прохладно,където няма страдание, скръб и въздишка.И да не забравяме, че смъртта е благословия, тъй като ни избавяот натрапчивата мисъл за нея.
8
1
 
4
 
! Отговори
АА преди 9 години
а за самотата ?*** къде остана тя а??
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OK, извинявайте.
6
0
 
14
 
! Отговори
lkt преди 9 години
Поклон!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВерно ли ? Заглавието е акцентирано върху думите на колумбийския президент "Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос заяви по повод *** на Маркес: "Хиляда години самота и скръб за смъртта на най-великия колумбиец на всички времена", отбелязва Асошиейтед прес." Похвално за познанията Ви по испански език, всички знаем, че книгата е " Сто години самота"
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, боже, каква неграмотност! Какви 1000 години??? Не четете ли книги бе хора журналисти?
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CIEN ANOS DE SOLEDAD ... ОЗНАЧАВА СТО ГОДИНИ САМОТА , А НЕ 1000 ...
2
0
 
5
 
! Отговори
Циника преди 9 години
Марио Льоса, след плюнките които хвърли по Маркес приживе е редно вместо да пишеш по социалните мрежи, да се покаеш и да измолиш прошка!
1
3
 
8
 
! Отговори
да бе да преди 9 години
Чувал Бараката за Маркес...Добре, че има пресаташета да му подшушнат да се подмаже на испаноезичният свят.