Фандъкова иска ревизия на договора със Софийска вода

"Veolia Вода" няма намерение да се оттегли от българския пазар
7
Фандъкова иска ревизия на договора със Софийска вода
Йорданка Фандъкова. Снимка: Булфото, архив

Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява за ускоряване на преговорите за ревизия на концесионния договор между Столична община /СО/ и "Софийска вода", съобщиха от пресцентъра на СО.

Фандъкова е изразила позицията си на среща с новия изпълнителен директор на дружеството Бруно Рош. Тя е поискала дружеството да се ангажира с конкретен график за водене и завършване на преговорите.

В разговора с Бруно Рош Йорданка Фандъкова е настояла с промяната на договора да се засили контролът върху дейността на дружеството. Столичната община ще изисква стриктно спазване на Закона за обществените поръчки и предварително съгласуване на заданията на обществените поръчки, които провежда дружеството.

Ще се изисква и определяне на санкции, които да са дължими от концесионера на общината при неизпълнение на договора, както и предоговаряне на условията за предсрочно прекратяване и ясна методика за изчисляването на финансовата компенсация.

Столичният кмет е напомнила за задълженията на дружеството да възстановява навреме и качествено пътните настилки, както и да поддържа екипи в готовност за работа при аварийни ситуации.

„Veolia Вода“, концесионер на столичното ВиК дружество, няма намерение да се оттегли от българския пазар, е станало ясно още на срещата.

Рош е заявил желанието си да подобри взаимоотношенията между партньорите в „Софийска вода“, коментират от компанията.

В дружеството съакционери са Столичната община (с почти 23%) и „Veolia Вода“.

Припомняме, че общински съветници от БСП настояват за прекратяване на концесионния договор със „Софийска вода“, сочейки като мотив изоставането от графика за намаляването на загубите по водопроводната мрежа на София. Столичният общински съвет вече на два пъти обсъди и отхвърли искането на БСП за провеждането на местен референдум за прекратяване на концесията на ВиК дружеството.

„Софийска вода“ е единственото ВиК дружество в страната, отдадено на концесия. Нейният срок е за 25 години. Целта беше да бъдат намерени инвеститори за рехабилитацията на остарялата водопроводна и канализационна мрежа на столицата. Официално загубите на вода заради старите съоръжения през 1999 година, когато дружеството беше отдадено на концесия, бяха 64%.

Оценка на „Концесионен контрол“ към Столичната община показа, че загубите през 2012 година са били 54%, докато в договорът е посочено те да бъдат 24 на сто.

В началото на 2013 година Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изготви бизнес план за „Софийска вода“, в който е записано, че до началото на 2015 година загубите на вода по мрежата трябва да достигне до 33%. От концесионера обаче обявиха тези цели като нереалистични. В своя план за управление за периода 2014 – 2018 година той залага на намаление на тези загуби до 48 на сто.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам софийска вода да е държавна!!! Поздрави Софиянец
4
0
 
7
 
! Отговори
соц лаборант преди 9 години
До ивановТези трябва да ги разкара , ако им вземе концесията трябва да стане и премиер ! България губи по 15 милиарда на година от лоши концесии и лицензи !
3
2
 
5
 
! Отговори
иванов преди 9 години
винаги преди избори ....чист рекет
2
6
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ преди 9 години
Кметицата трябва да си хoди вече , ГЕРБ не са на власт
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кметка-Марионетка.