1200 т хранителни отпадъци преработени за 4 месеца в столицата

Столична община е против финансовите корекции за завода за отпадъци
8 май 2014 16:44, Анисия Иванова
1
1200 т хранителни отпадъци преработени за 4 месеца в столицата
Кметът Йорданка Фандъкова посети площадката “Хан Богров”. Снимка БТА

Столична община категорично възразява срещу финансовите корекции по проекта за изграждане на инсталация за преработка на отпадъците на София, каза пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова. Тя инспектира днес компостиращата инсталация за битови отпадъци на площадката "Хан Богров”.

Проектът за изграждането на инсталация за преработка на отпадъците на София е финансиран с над 80% средства от Европейската комисия, които са безвъзмездни европейски средства по ОП „Околна среда”, а съфинасирането от страна на общината е осигурено чрез заем от Европейска инвестиционна банка /ЕИБ/.

По думите на кмета проверките по проекта от страна на комисията, от страна на банката, както и от страна на управляващия орган в България са били постоянни, защото тези обекти както и столичното метро са едни от най-проверяваните обекти. Тя добави, че въпреки това е имало изненади с финансовите корекции, за които Столична община вече е възразила.

„Аз лично възразявам категорично, защото това са проекти, които са постоянно проверявани, включително и процедурите. Проектът е минал през няколко нива на проверки – Агенция за обществени поръчки, управляващ орган, всички поръчки са минали през КЗК, някой от тях са минали през ВАС, имаме одити на Европейската комисия - всички без изключение са минали през национален одит и всъщност при одита на одита се налагат финансови корекции, които лично аз не разбирам”, обясни тя.

Над 1200 тона хранителни отпадъци и близо 3000 зелени отпадъци са преработени за четири месеца в инсталациите за отпадъци "Хан Богров". С това приключи първият етап от изграждането на инсталациите за преботка на отпадъци на София или т.нар. завод за отпадъци, обясни кметът.

Кметът информира, че вчера е започнало сторителството на инсталацията за механично и биологично третиране край с. Яна. Инсталациите "Хан Богров" бяха официално представени в края на януари тази година. На площадката има две отделни технологични линии - за третиране на 24 000 тона годишно зелени отпадъци и 20 000 тона на година биоотпадъци от домакинствата и търговските обекти в София.

След преработката се получава и биогаз, който се преобразува в електрическа и топлинна енергия. По думите на кмета експертите от ЕИБ са препоръчали да се осигуряват повече отпадъци за преработка. Сега основният генератор е самата община. От район "Люлин" днес пристигна окосена трева, има дървета от парк Врана, клони от ОП "Гробищни паркове", от Зоологическата градина, посочи Фандъкова.

Тя каза, че крайният продукт - първите 200 тона произведен компост, ще бъде за торене на паркове и градини. Целта на всички инсталации е максимално преработване на отпадъци и минимално депониране. Кметът на София отбеляза, че старите депа на Суходол и Богров са в процес на рекултивация.

По време на проверката на площадката на "Хан Богров” присъстваха представители на Европейската инвестиционна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълна безмислица тия отпадъци така и така ще изният големия въпрос са битови и строителни отпадъци които вместо да се рециклират се закопават.