Отпускат 3000 лв. за близките на починалия при бурята

Столична община предявява претенции за щети по сгради
Обновена: 10 юли 2014 12:54 | 10 юли 2014 12:51, Веселина Йорданова
18
Отпускат 3000 лв. за близките на починалия при бурята
В Борисовата градина бурята повали дървета и уби човек. Снимка: БТА

Три хиляди лева за семейството на починалия в София при бурята възрастен мъж гласува Столичният общински съвет. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че дървото, затиснало човека в Борисовата градина, е било живо и не е имало основание да бъде отсечено предварително.

Огледите на общински сгради след бурята във вторник са приключили вчера. Сериозни щети са нанесени на покрива на Столичната библиотека, на последните етажи на сградата има счупени прозорци, информира Фандъкова. Предните стъкла на 50 автобуса и два трамвая са счупени, засегнати са стъклените конструкции на двата гаража на градския транспорт в "Земляне" и "Дружба", предаде БТА.

Наранени са фасади и има течове на покривите на 55 училища и детски градини. Повредени са керемиди и прозорци на седем сгради на домове за деца и за възрастни хора. От бурята са засегнати Четвърта градска болница, Първа АГ болница и столичната онкоболница, няколко културни дома, четири детски ясли, съобщи Фандъкова.

Всички общински сгради са застраховани и Столичната община ще предяви своите претенции към застрахователите.

По думите на столичния кмет, въпреки че в последните години са изградени близо 100 км нова канализация, все още има райони без канализация и отводнителна система. Общината е привлякла средства от европейските програми за изграждането на канализация, където няма такава, посочи Фандъкова.

Тя увери, че непрекъснато се почистват отводнителните шахти, но е нормално при вятър със 100 км в час за броени минути всички шахти да се запушат с листа и клони. Показателно е обаче, че когато листата се отстранят, водата започва да се оттича без проблем, каза кметът.

Вчера в Инсталацията за преработка на зелени отпадъци в "Хан Богров" са постъпили за обработка над 92 тона отпадъци – листна маса и клони, паднали само за няколко минути по време на бурята.

90 на сто от улиците и булевардите в София са почистени вчера, днес фирмите почистват вътрешнокварталните улици, а от утре ще се премахва листната маса от парковете и градините.

Столичният кмет изтъкна, че въпреки липсата на предварително оповестяване за бурята общината е успяла още в първите минути след стихията да координира работата на пожарната, СДВР, Аварийното звено на дирекциите по сигурност и на експлоатационните дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
V преди 9 години
Това ако беше станало в парк в щатите щяха да платят милиони.. но тук човешкия живот е евтин..
16
1
 
1
 
! Отговори
Hanonimen преди 9 години
3000 leva... zvu4i kato - ''hodi da se po4erpi6 za utreha''
15
1
 
2
 
! Отговори
анонимна българка преди 9 години
ЖАЛКО ЗА ЧОВЕКА. СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА БЛИЗКИТЕ.ТАКА Е БИЛО ПИСАНО.
14
2
 
1
 
! Отговори
Momo преди 9 години
За неразбралите ще уточня.При силна буря е нормално да има съборени здрави и/или млади дървета, за които не смятам, че някой има вина.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСтрахотна идея!!!!
12
3
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Ако по време на силен вятър ти се стовари на тиквата част от някаква конструкция (покрив) пак ли няма да има виновни ? Кво да направим ...вятър !? Я се вземи в ръце бе .........тук тополите край реките ги махнаха с тази цел .....ако не бяха ги махнали до сега щеше да има жертви 100% *** ! Да бяха ги оставили ..и квот стане ...природа нали :Х
11
2
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Ами по-принцип във всички бели държави има фирма, които се занимават с озеленяване и поддържане на дърветата и тревни площи ( кастрят всички изсъхнали и клони, които биха причинили някакви проблеми).
10
1
 
2
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Малко не разбирам.Да падне дърво по-време на силна буря е нормално. Защо задължително за всичко трябва да има някой виновен?
9
1
 
1
 
! Отговори
Цена преди 9 години
Знчи вече е ясно колко струва човешкия живот за държавата - 3000 лева ...А когато човек убие човек по непредпазливост - минимум 100 000 лева кръвнина ....
8
1
 
6
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Щом човека е починал в Парка трябва община София да се бръкне с повече пари !
7
1
 
4
 
! Отговори
това сме ние преди 9 години
***, озлобени, алчни и разединени.Само *** би харесал това!
6
1
 
1
 
! Отговори
веселото село преди 9 години
по бнт казаха, че дървото е на територията на кръчмата веселото село, може би затова не отпускат повече, но това е повод близките на заведат дело срещу кръчмата
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА СЛЕДВАЩАТА ГРАДУШКА ,ВАДЯ ТЪЩАТА НА ДВОРА
4
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Нали писахте, че човекът нямал никакви близки? Значи има два варианта: или общината ще си задържи 3-те бона, или журналята отново са се изхвърлили неподготвени.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
подигравка . едно си е многоо прав
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да открият дарителска сметка за починалия човек, повече хора ще са съпричастни
1
2
 
33
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
А дадохте по 10 бона на калпак за удавен "ром" от наводненията причинени от самите тях !?