Фонд за култура набира предложения на тема "Сподели София"

Срокът е до 24 септември
21 юли 2014 18:26, Анисия Иванова
1
Фонд за култура набира предложения на тема "Сподели София"
Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

Първата програма на новосъздадения Фонд за иновации в културата набира проектни предложения в срок до 23 септември, обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на представянето на фонда в галерията "Васка Емануилова".

Основният фокус за набиране на проекти е свързан с артистична и иновативна интерпретация на основната тема на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата-2019 - "Сподели София".

Целта на фонда е да подпомага проекти в областта на съвременното изкуство и култура до 2 хил. лв. за физически лица и до 8 хил. лв. - за юридически лица, посочи Фандъкова. Ще могат да кандидатстват единствено организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, уточни кметът.

От самото начало на фонда 7 фирми и 4 физически лица са се включили със средства за неговото финансиране. По думите на кмета дарените средства до момента са 36 хил. лв., като стремежът е до края на годината да бъдат събрани 200 хил. лева. Правилата на фонда гарантират удвояването на тези средства със средства от Столична община.

Крайният срок за електронно подаване на проектите е 23 септември, до 24 септември могат да бъдат предоставени на хартиен носител в офисите на Асоциацията за развитие на София.

Членовете на УС ще изберат печелившите проекти, а през следващата година се планира конкурс за оценители.
Фондът за иновации е структура към фондацията "Асоциация за развитие на София"; създаден е с решение на Столичния общински съвет от юли 2013 г. и е подкрепен от фондацията "Помощ за благотворителността в България", фондацията "Работилница за граждански инициативи", Българския дарителски форум, Общинска банка.

Дейността на фонда няма да дублира области, които се покриват от столичната програма "Култура", Културния календар и програмата "Европа", а ще допринесе за разширяване на възможностите за подкрепа на граждански инициативи, иновации, експерименти от страна на Столичната община, обясни Светлана Ломева, директор на Асоциацията за развитие на София.

По думите на кмета инвестициите в културата, са инвестиции в развитието на икономиката и в създаването на работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
19
 
! Отговори
Володя преди 9 години
Това което е на 100 % ясно е, че главата на учителката по руски език е по-празна от трудовата книжка на Сергей Димитриевич и Тя му завижда за руското гражданство. Самоков е в Шопско.....не в Сибир....Луда Калинка....