Слагат 110 табели за значими исторически личности в София

Първата е на бул. "Васил Левски"
1 авг 2014 12:55,
19
Слагат 110 табели за значими исторически личности в София
Снимка: БТА

От днес започва поставянето на 110 информационни табели за значими исторически личности и събития в столицата.

Първата беше сложена днес на бул.”Васил Левски” до паметника на Апостола в София.

Табелите са на български и английски език. Те дават данни за най-важните събития и личности от българската история, чиито имена носят улиците в централната градска част на столицата.

Обхванати са исторически улици и булеварди в централна градска част като Васил Левски, Христо Ботев, Патриарх Евтимий, Цар Самуил, Цар Асен и др.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов присъстваха на поставянето на първата табела. Тя съдържа кратък текст на български и английски език за Апостола на Свободата, както и цитат от неговия завет.

Идеята за информационните табели се зароди сред младите хора от организацията "Българска история", които са направили пет от табелите, посочи кметът Фандъкова. Тя каза, че фирма спонсор е дарила за изработването им 22 хил.лв, а фирмата изпълнител е направила за своя сметка 15 от табелите.

Партньори на инициативата са председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева и  заместник-председателят на Съвета Вили Лилков от ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
iztoricheski lichnosti vasil iliev ,karamanski ,onia bynak jely jelev ilia pavlov i drygite ot hai laifa va e .....a brendo galevi ,,,,,,,
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ и ЦЦ?
14
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Дано табелите не са от метал!
13
3
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Защо пред НДК?Там просто трябва да се махне грозотията, за да стане по-просторно.Ако там ще има паметник,редно е да се възстановят разбитите плочи с имената на загиналите за България.Паметник на хан Крум има къде да се сложи. Има хубав,висок постамент, върху който се вири някакво оръжие от времето на Втората св. война.Държи го войник от чужда армия. Вместо него да се сложи скулптурно изображение на великия хан, та и турците да мирясат. Нали прабългарите имат родство с древните турански племена
12
4
 
4
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Васил Иванов Кунчев, *** и комунистите го обявиха за терорист.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преводът "The Lion" звучи странно...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лев си, ако си в Рая.Накажи лрадците на КТБ
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хан АСпарух си има някъде в Пресла паметник, ако не се лъжа, обаче на Крум, който е завладял Сердика кпокойно могат да му направят паметник....да махнат оная грозотия пред НДК и да направят паметник на хан Крум.
8
1
 
5
 
! Отговори
55 преди 9 години
До ??Не,че нещо,ама на Иван Вазов има паметник на Раковска и Московска :D
7
8
 
13
 
! Отговори
Стоимен преди 9 години
Първоначалната идея на момчетата от Българска история беше да се поставят 8 табели в центъра на София и чрез дарения бяха събрани 600лв за изработката им. Оттам нататък от столична община са се усетили и са набарали комисионните с тлъсти поръчки. Не знам как 8 табели струваха преди повече от година 600лв, а сега 231.58лв е едната... Пак някой е съумял да се възползва и да яхне вълната...
6
5
 
5
 
! Отговори
До "къде са пар преди 9 години
То си пише."Партньори на инициативата са председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева и заместник-председателят на Съвета Вили Лилков от ДСБ."
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо не са написали на табелата националноосвободителното движение и Вътрешната революционна организация за какво и против кого са се борили!!!
4
9
 
12
 
! Отговори
Тео преди 9 години
22 хил лв. за 95 табели (110 общо, минус 15, поети от съответната компания) ??? 231.58 лв за една табела с 2 изречения на нея...115 лв на изречение.... Къде са парите?!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преводът "The Lion" е уникален за "Левски". Така става Васил "Лъвът". Vasil The Lion.Браво.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Текстът от някой петокласник ли е писан?
1
2
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Браво на "...младите хора от организацията "Българска история", които са направили пет от табелите, посочи кметът Фандъкова. Тя каза, че фирма спонсор е дарила за изработването им 22 хил.лв, а фирмата изпълнител е направила за своя сметка 15 от табелите. Партньори на инициативата са председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева и заместник-председателят на Съвета Вили Лилков от ДСБ."