Лъвовете на Лъвов мост – реставрирани и опаковани

Емблематичните фигури са в специална опаковка заради ремонтите
14 авг 2014 18:58,
16
Лъвовете на Лъвов мост – реставрирани и опаковани
Снимка: БТА

Реставрацията на знаковия за София Лъвов мост тече с пълна сила. Днес два от четирите емблематични лъва, които повече от 100 години стоят на моста над Владайската река в централната част на столицата, бяха върнати от реставрация. Предстои това да стане и с другите две фигури.

Двата лъва бяха отново монтирани на своите места. Те са в специална защитна опаковка, тъй като строителните работи на кръстовището не са приключили и е необходимо да бъдат предпазени, съобщиха от Столична община.

Още по темата
Лъвов мост ще бъде възстановен в оригиналния си вид до края на октомври. Освен фигулите на лъвовете се реставрират и канделабрите, каза зам.-кметът на София по направление култура и образование Тодор Чобанов.

Работата по реставрацията се извършва от екип начело със скулптора и реставратор Марин Марков, който извърши реставрацията на паметника на Васил Левски и паметника на Цар Освободител.

От общината съобщиха, че продължава и работата по археологическите проучвания и разкрития в южната част на моста. На обекта работи екип от археолози под ръководството на д-р археолог Александър Станев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Лъвов мостСофияремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Може ли поне една снимчица на реставрираният лъв?Коя е комисията приемаща работата на реставраторите?Чей е проекта?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай Кристо ли ги опакова?
10
1
 
2
 
! Отговори
BOYO преди 9 години
По голяма глупост не можа да измислиш, нали? За твоя висша "гражданска" информация, лятото се придвижвам с колело. Пожелавам ти да се пробваш да обикаляш около Лъвов мост с колело в момента, е така, за спорта.
9
2
 
8
 
! Отговори
до 13 BOYO преди 9 години
От Надежда до Витошка има метро, стига се за по-малко от 10мин. Ама селянина не е свикнал да "оди пеш", навсякъде с каруцата. Иначе как другите *** ще видят "тунинга"?
8
6
 
2
 
! Отговори
BOYO преди 9 години
Още не мога да повярвам ,че в крайна сметка осъществиха този БЕЗУМЕН и по никакъв начин непомагащ на движението в района проект. Район, в който СТОЧНА ГАРА е невралгичната зона, а Лъвов мост бе най-малко натовареното трасе. Да не говорим откъде трябва да заобикалям идвайки от "Надежда", ако реша да стигна до "Витошка".
7
13
 
10
 
! Отговори
Колева преди 9 години
Цяла София е задръстена в безумни ремонти, ако нещо се случи - не ми се мисли. Никъде не ремонтират така, а междувременно по всички улици е ад: дупки и гадости и мръсотия!Това е най-мръсния и гнусен град в Европа! Корупция до немайкъде! Плащат се милиони, ремонтите струват наполовина и всичко отива в мафията!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разумен съм и мисла, че за подобна дейност може да се има доверие само на археолотичните разкопници, или на иконописните подновители. Не знам как сте ги подбирали хамалите там...
5
6
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
***, пусни вимето на кравата и отиди да прибереш овцете. Добре че *** като теб не определят съдбата на София, че инак ще заприлича на родното ти село.
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо чудно да са подминили Лъвовете и оригиналите сега да красят някой мутренски Дом. Та за това ги подменят по двойки ако има наблюдателни граждани да не забележат разликите.
3
9
 
1
 
! Отговори
де таа смелость? преди 9 години
биле са ги боксьорите! И са ги опаковале като за в кутия!
2
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКО МАРА ВТАСАЛА САМО ЛЪВОВ МОСТ НЕ УСПЯЛА. ГРЕШНИ МИЛИОНИ ИЗКРАДНАХА ОТ БЕДНОТИЯТА. А ОВЦЕТЕ ГЛЕДАТ И ТЪПЕЯТ. СЕГА КАТО ОТПУШАТ ДВИЖЕНИЕТО НА ЛЪВОВ МОСТ КАКВО ЩЕ СТАНЕ НА БОТЕВ И СЛИВНИЦА НЕ МИ Е МНОГО ЯСНО. ЗАСИЛВАШ СЕ ПРЕЗ ЛЪВОВ МОСТ И СЕ ЗАБИВАШ В ТАПАТА НА БОТЕВ. И ЕФЕКТА Е НУЛЕВ И ПОЛОВИНА. ИЛИ ПЪК В ОБРАТНАТА ПОСОКА СЕ ЗАБИВАШ НА СВЕТОФАРА НА РАКОВСКИ И НА СТОЧНА ГАРА. ПАК ЕФЕКТ НУЛА И ПОЛОВИНА.НО ВАЖНОТО Е СЕЛАНЧЕТАТА ДА ПРИБЕРАТ МАНГИЗИТЕ А ОВЦЕТЕ ДА ГО ДУ.Т СОПОЛИВ.
1
9
 
23
 
! Отговори
нина стоянова преди 9 години
Не ви ли е срам в тая горещина бе...горките лъвчета.Не се научи българина и това е! След убийството на Алонсо сега и изтезание на лъвчетата.