Културният министър търси отговорност за Ларгото

Това ще бъде част от ревизията на сектора за последната година
3
Културният министър търси отговорност за Ларгото
Снимка: БТА

Министърът на културата Мартин Иванов ще потърси персонална отговорност за състоянието на античния комплекс "Сердика" в София. По думите му това ще бъде част от ревизията в сектора на случилото се през последната година.

За решаване на проблема ще се търсят вътрешни резерви, ще се водят разговори с финансовото министерство и ще бъде подадено искане към Комисията за бедствия и аварии.

Още по темата
Мерките се вземат, след като кметът на София Йорданка Фандъкова апелира в отворено писмо до служебния министър на културата за аварийна консервация на археологическите находки.

"Очаквам от експертите, които днес съм назначил, до края на седмицата да ми препоръчат необходимите мерки как да действаме в сегашната ситуация. Но не само да изпомпим водата, което е лесно и няма нужда от експерти, а и да се предприемат мерки това да не се случи за пореден следващ път", заяви Иванов пред БНР.

Той обясни, че ведомството няколко пъти е провеждало конкурси за реализация на проекта за античния комплекс "Сердика", но те са се проваляли. В момента процедурата се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията. Втората задача според министъра е експертите да кажат какво да се направи, така че зидовете да могат да изчакат окончателното решение на обжалваната процедура.

"Ние трябва да направим, съвместно със Столичната община, необходимите усилия зидовете и археологията, която е изключително ценна и уникална, да бъде запазена за идните поколения", каза още служебният министър на културата.

Иванов добави, че е подготвил поредица проверки, една от които ще бъде в Националния филмов център. Той не изключи възможността да се организира конкурс за нов изпълнителен директор на Центъра.

По думите му МВР не е оттегляло и няма да оттегля охраната от музейния комплекс "Шипка-Бузлуджа".

Междуведомственият екип на Министерството на културата и МВР е намерил решение т.нар. Български Лувър, Националният исторически музей и Шипка да бъдат обявени за национални обекти и така да бъде осигурена тяхната охрана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари