Нови автобуси на метан се движат от днес в София

Очаква се общо 126 превозни средства да обновят автопарка на столицата
Обновена: 26 авг 2014 14:08 | 26 авг 2014 14:05, Надежда Бочева
89

Снимка: Виж София

20 нови автобуса на метан се движат от днес в София. Превозните средства са закупени със средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г.

Проектът е дело на много голям екип, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на церемонията по въвеждането в експлоатация на автобусите. 

Тя припомни, че по проекта се очаква да пристигнат общо 126 газови автобуса, на стойност 66,5 млн. лв. „Тези безвъзмездни средства допринасят за по-чиста околна среда“, каза Фандъкова. До края на 2014 г. ще бъдат доставени още 50 автобуса, а останалите – през 2015 г.

Така ще бъдат подменени над 50% от автобусите, които ежедневно се движат в града. Новите 20 превозни средства ще се движат по линия 102. Фандъкова обеща газовите автобуси да се движат с включени климатици в горещите дни.

Договорът за доставката на новите автобуси е подписан между общинското дружество „Столичен автотранспорт” и немската фирма MAN Truck & Bus. Този модел е избран за автобус на 2014 г., изтъкна кметът. „Очевидно сме избрали най-доброто след проведена обществена поръчка“, похвали се тя.

Със средства от „Околна среда“ нови превозни средства получават и Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен. Така ще се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици и серен диоксид, заяви министърът на околната среда Светлана Жекова. Тя припомни, че ЕК води  наказателна процедура срещу България заради качеството на въздуха, но мерки трябва да предприемат и ТЕЦ-овете.

Министърът декларира, че и при новата оперативна програма за екоминистерството ще е приоритет подобряването на качеството на въздуха. Жекова припомни, че все още средствата по оперативната програма са блокирани от Брюксел заради нередности. По новата оперативна програма тепърва предстоят преговори.

Кметът Фандъкова обясни, че е поканила лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия екоминистър Нона Караджова на церемонията, защото по време на управлението на ГЕРБ били част от екипа, реализирал проекта.

„Преди две години имаше мощен натиск от опозицията да не се случи този проект. Имаше питания защо софиянци ще получат 100% безвъзмездно нови автобуси, а няма да останат икарусите“, заяви Бойко Борисов.

Той обвини кабинета „Орешарски“ за спрените евросредства по „Околна среда“. Борисов се похвали, че благодарение на управлението на ГЕРБ в столичното кметство в метрото се возят 400 000 души и се подновява градският транспорт.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
доброжерател преди 9 години
До Анонимен Конкурсът бе отрозен в интернет пространството доста открито
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер е, че се пускат нови автобуси, при това пазещи околната среда, но ми е интересно дали поръчката им е прозрачно направена.
65
5
 
3
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
За 25 години всички междуселищни автобусни линии са закрити и населението от селата ходи пеш до съседното село или градче за хляб , лекар и лекарства. Автобусите да се изпратят в провинцията,зощото са купени с наши пари .събрани чрез данъците, а софиянци да си купуват с техните данъци,а не да ги укриват.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
danacite sled 150 godini - danuk dishane , danuk hranene , danuk srane , vse mnogofunkcionalni danaci ni ochakvat
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
78.Е защо във Варна има нови автобуси преди половин година ?Програмата е 2007-20013.Защо във София идват преди изборите 2014, Фандъкова да извика Бойко , като заслужил за София! Нагласеничко да го изтъква него ! А тези пари трябва да се усвоят .Незнаех, че Фандъкова е от ГЕРБ !А защо ЕС съди България за замърсения въздух , от къде е след като няма промишленост . ТЕЦ-овете кой ще ги спре ?
62
0
 
12
 
! Отговори
т преди 9 години
Добре че има някой да направи нещо добро за да имат и хейтърите тема за размисъл...
61
0
 
13
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Автобусите са хубави.На който не му харесват да ходи пеша.
60
4
 
13
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Само като си представя *** и клошитата зимата как ще се возят на пълен кръг на топло, и ми става жал за пустата инвестиция.
59
2
 
9
 
! Отговори
красимир преди 9 години
Във Варна такива автобуси се движат от половин година. Дори и тролейбусите ни са такива със климатици и всички екстри. Дори имаме GPS система, където от телефона може да видиш в реално време къде се намира твоят номер автобус и да определиш кога да излезеш на спирката така че да не чакаш.
58
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко изкочи да реже лентичката ??Програмата за автобусите е от 2007- 20013. За по чист въздух !А защо въздуха е толкова замърсен в България , та ЕС я съди ?Бойко да застане пред ТЕЦ -овете и да им запуши комините , които нямат пречиствател и да платят на ЕС глобите , а не да ги плащаме ние !
57
4
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Евала на Фандъкя - най-добрия кмет на София в новата история ;)
56
1
 
13
 
! Отговори
il_cho преди 9 години
За колко ли време нашите софийски батки ще им таковат мамата,а ?Крайно време е в превозните средства да се сложат камери и в случай, че някой реши да украсява превозното средство да мете после градинките :)!
55
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще направя коментар, който навярно ще бъде оплют веднага : аз просто се радвам, че градът ми ще стане по-красив и по-чист.
54
10
 
5
 
! Отговори
откривателя Бойко преди 9 години
Като какъв по-точно реже ленти другаря Борисов?А-сетих се -главен комисионер в РБългария!Да си го изберем завинаги!Амин!
53
7
 
17
 
! Отговори
Ало, Ваньо преди 9 години
Ето бе видехте либе, Бойко още не е дошел на власт и вече започна да работи за народа.
52
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еееее, страхотна новина! Остава сега и столичани да направят едно добро дело и да оставят колите си на паркинга. Така хем ще пестят пари от бензин, ще се движат повече и ще затлъстяват по-малко, околната среда ще бъде по-чиста и няма да губим часове в задръствания.Нека направим София по-спокоен, по-чист и по-чист град - за нас и нашите деца!
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спазвайте заръките на Борисов! Пазете автобусите чисти.
50
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянци сте щастливци, че ГЕРБ ви управляват.
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Градският транспорт ще се оправи едва тогава, когато депутати, министри и кметове започнат да се возят в него.Иначе - браво, крайно време беше да бъдат заменени 40 годишните Иракуси. Остава сега и разписанията да пооправят, за да не чакат хората по 15-20 минути автобус.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали някой ще ползва копчетата от 3-та снимка, или пак ще ги "хакнат" и ще оставят всичко на шофьора... Помня доста хора викаха по шофьора "ей, отвори вратите бе!" преди години :D